Houd gewoon je oude pc en maak hem toch veilig met en Linux-distributie die op XP lijkt.

Verstokte XP-gebruikers hebben twee opties als een modernere pc er simpelweg niet in zit. Ze kunnen wanhopig vast blijven houden aan het XP-systeem en de verwachte cyberhorror proberen te trotseren. Of ze kunnen de oude bak laten staan en er een nieuw, open en betrouwbaar systeem opzetten: Linux.

Veel moderne distro’s zijn gebruiksvriendelijker dan XP en het kost niets om ze te downloaden. Als eentje je niet bevalt, kun je zo overstappen op een andere. Elke distro is volledig uitgerust met bijvoorbeeld productiviteitssoftware, moderne browsers als Chrome of Firefox en programma’s om muziek en foto’s te beheren.

De drie distro’s die we XP-vluchtelingen aanraden zijn natuurlijk allemaal gebaseerd op Ubuntu, op dit moment de populairste Linux-versie. Ubuntu is betrouwbare en goed onderhouden software die prima werkt op oudere hardware en de Live-CD-installer is simpel. Daarbij heeft Ubuntu een app-centrum ingebouwd waarmee je met één druk op de knop aanvullende applicaties installeert. Dit is een voor de hand liggende en eenvoudige oplossing als je overstapt van XP.
Let wel, deze Linux-distributies zijn ontworpen voor oudere pc’s, maar kunnen nog steeds te veeleisend zijn voor de écht antieke pc’s die het op de een of andere manier toch tot 2014 hebben gered. Gelukkig heeft elke Linux-distro een probeervariant via de Live-CD. Daarbij boot je direct naar het OS vanaf bijvoorbeeld de CD of een usb-apparaat. Als de distro bevalt, kun je overstappen op installatie (na de back-up natuurlijk) en zo niet, dan boot je gewoon weer terug naar je oude omgeving.

Houd er rekening mee dat een besturingssysteem via een Live-CD niet zo snel draait als een geïnstalleerd OS. Let dus minder op de reactiesnelheid en meer op wat je van de software en de interface vind. Op de site van Ubuntu staat een handleiding over hoe je de cd maakt met Windows XP.

Meer informatie over hoe je switcht naar Linux; lees het volgende nummer van Linuxmagazine.