In Write root behandelen we vragen en ideeën van onze lezers. We nodigen iedereen uit vooral te reageren op artikelen, op meningen van auteurs en op vragen van andere lezers. Stuur dit dan naar redactie@linuxmag.nl

Bootvolgorde
Naar aanleiding van de Overstap artikelen in Linux Magazine van maart, heb ik dit geprobeerd op een Windows 7 en Windows 8.1 PC. Op Windows 7 ging het vlekkeloos, maar onder Windows 8.1 niet. Is jullie iets bekend of er meer in de BIOS (o.i.d.) aangepast moet worden dan alleen de bootvolgorde? Noch een gebrande ISO, noch de DVD van de Linux Special komen verder dan de melding dat Linux Mint na 10 seconden wordt geïnstalleerd. Daarna blijft alles hangen.
Jan van der Sloot (ingekort door redactie)

Ben je Mint virtueel aan het installeren of als dual-boot? De bootvolgorde aanpassen hoef je immers virtueel niet te doen en ook de BIOS aanpassen is normaal gesproken niet nodig. In de mei-editie van Linux Magazine las je al enkele tips en misschien dat de tip van Wouter in deze write root je nog verder kan helpen.

Problemen door oude video-kaart
Het probleem waar Theo Boelen (Linux Magazine, mei-editie) tegenaan loopt, is denk ik puur gelegen in het feit dat Linux Mint nog niet is geïnstalleerd op de harde schijf. In het eerste deel van de “Overstappen naar Linux”-serie wordt immers eerst alleen nog beschreven hoe je de live-cd binnen VirtualBox moet draaien. Indien Mint wél is geïnstalleerd, kan het probleem zijn dat de video-kaart niet compatibel is. Mijn ervaring is dat juist Linux Mint kritischer is op dit gebied dan andere distributies. In mijn geval is de hiervoor gebruikte computer een al wat oudere machine met dito videokaart. Mint is weliswaar niet als virtuele machine geïnstalleerd, maar dat maakt voor de te gebruiken videokaart uiteindelijk niet uit. Het probleem treedt overigens vreemd genoeg alleen op náinstallatie en nog niet als alleen de live-cd wordt gedraaid.
Wouter Berkepeis

Bedankt voor deze tip, Wouter!

LibreOffice (1)
De compatibiliteit van LibreOffice is niet volledig, omdat Microsoft dat niet wil en dus de codes geheim houdt. Pas als Microsoft Office of Internet Explorer (e.d.) minder dan 50% marktaandeel heeft, zal men overgaan op open standaarden en alleen concurreren op prijs/kwaliteit. Overigens zijn er voor de ontbrekende componenten in LibreOffice (Outlook, OneNote, Publisher) gemakkelijk alternatieven te vinden.
Anoniem (ingekort door redactie)

Dit is heel goed mogelijk; het gesloten houden van (de code van) Windows en Office maakt het de concurrenten van Microsoft zeker niet gemakkelijk. Stabiliteit en  snelheid zijn vast gemakkelijker te halen als je de source code van Windows hebt. Voor de ontbrekende apps in de suite zijn zeker goede alternatieven te vinden, maar Microsoft heeft sterke marketing in het verkopen van juist één geïntegreerde suite, lokaal en tegenwoordig online (die optimaal samenwerkt met Exchange en SharePoint). De koppelingen met dit eco-systeem van Microsoft dragen bij aan extra vendor lock-in. Het open source zijn zelf is veelal geen reden voor bedrijven om open source te kiezen (behalve misschien bij enkele overheden). Er zijn natuurlijk wel andere redenen om dat wel te doen, waaronder de prijs of juist de eenvoud (want de apps van Microsoft worden ook alsmaar dikker en omvangrijker).

LibreOffice (2)
Over de incompatibiliteit van LibreOffice: rekenbladen worden meestal inderdaad netjes geïmporteerd. Maar in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd, geldt dat ook voor verreweg de meeste complexe formules. Ook voor PowerPoint-presentaties geldt dat die er zeker niet allemaal anders uitzien. Calc kan wel gegevens uit Microsoft Access importeren, maar dan moet die Access-database eerst als gegevensbron worden geregistreerd. VBA-macro’s uit Microsoft Office worden deels wel uitgevoerd door LibreOffice. De noodzakelijke aanpassingen kunnen in Basic worden gedaan, zodat het niet allemaal hoeft te worden herschreven in Python of Javascript. Dan lees ik dat bij het openen van bestaande Word-documenten opmaak verloren gaat. Er zijn veel dingen die in een document kunnen zitten. Sommigen daarvan zullen bij een bepaalde opmaak niet op dezelfde plaats belanden, maar heel veel gaat goed tot zeer goed.
Cor Nouws (ingekort door redactie)

Zoals je zelf al aangeeft in woorden als “verreweg”, “niet allemaal anders”, “deels uitgevoerd”en  “sommige”is er handwerk nodig. Werk je thuis met LibreOffice of heb je zakelijk niet zoveel (of geen) ingewikkelde data, dan is het geen uitdaging. Maar hoe groter de organisaties worden, des te tijdrovender het migreren (controleren, aanpassen) van bestanden wordt. Het heeft allemaal ook te maken met potentiële risico’s.

Derde OS
Ik heb nu Grub met Windows 7 en Ubuntu 12.04 LTS op mijn PC (twee partities). Ik zou graag Ubuntu 14.04 LTS als derde besturingssysteem ook op mijn PC willen installeren. Kan ik dat doen zonder dat W7 en Ubuntu 12.04 LTS worden overschreven? Heb ik dan in GRUB de keuze uit 3 systemen?
J. van Rijssen

Ja, een derde OS wordt ondersteund. Kijk anders even op http://ubuntuguide.org/wiki/Multiple_OS_Installation. Ik denk dat het handig is de partities vooraf te maken. Het meest tricky moment is het overschrijven van de bootloader. Je krijgt bij de tweede Ubuntu-installatie de vraag partities te kiezen, dus het levert geen gevaar op voor de bestaande partities. Daarna toont Grub netjes drie besturingssystemen om te booten.

 
LibreOffice (3)
Tijdens de eerste keer lezen van het artikel [red. LibreOffice] bleef een erg negatief gevoel achter over LibreOffice. Tijdens de tweede lezing werd dat iets minder, omdat ik toen pas goed in de gaten kreeg dat het voortdurend over compatibiliteit ging. Als je het normaal beoogde gebruik van LibreOffice beschouwd, is de indruk die het artikel wekt volledig onterecht.
Luc Castermans (ingekort door redactie)

Het artikel gaat inderdaad alleen over “migreren”, het thema van de mei-editie van Linux Magazine en in het bijzonder over zakelijke Windows-gebruikers, die migreren naar LibreOffice op Windows. Vandaar ook dat we eindigen met “Als we nou eens beginnen om thuis met LibreOffice te werken”. Ook Microsoft Office is erg gestimuleerd, doordat medewerkers er thuis (al dan zonder licentie) mee gingen werken.

Oud systeem
Bedankt voor jullie leuke artikel over overstappen naar Linux, het leek mij wel een interessant experiment. Ik had nog een oud Windows XP-systeem staan naast de PC, die ik tegenwoordig gebruik met Windows 7. Het leek mij een goed idee deze voor dit experiment in te zetten en ik heb ijverig alle instructies opgevolgd. Het installeren van Virtual Box ging goed en daarna heb ik geprobeerd Mint te installeren. Dat ging wel, maar verliep wat traag, wat zag ik toen in je stukje staan? De installatie duurt een paar minuten, maar op een wat ouder systeem is het traag en het wordt niet aanbevolen. Bij mij duurde het ongeveer 4 uur. De virtuele machine is op te starten, maar loopt uiterst traag. De gedachte speelde door mijn hoofd dat het misschien handiger was geweest als ik die informatie in het begin gehad zou hebben. Maar ik heb nu wel wat ervaring met Virtual Box opgedaan. Nu maar weer verwijderen, denk ik. Eens kijken of ik die Mint niet gewoon kan installeren op een extra partitie, die ik op de schijf aanmaak.
Jan Meester (ingekort door redactie)

We krijgen veel positieve reacties op de serie. We hebben veel lezers die mee doen en dat is erg leuk. Het artikel is gericht op migreren zonder in te grijpen op het Windows systeem, ervan uitgaande dat je dat nog even niet kunt missen. Het is ook stiekem een beetje zakelijk gericht op kleine bedrijven, waar medewerkers dit kunnen proberen, terwijl ze gewoon in productie blijven en zonder gebruik van extra hardware. Maar inderdaad, met virtualisatie heb je wel een redelijke pc nodig (max. 5 jaar oud met een paar GB geheugen), want je draait een volledige pc op een pc. Aan het einde van de serie, gaan we een fysieke installatie uitvoeren als concrete vervanging van Windows, dus zonder VirtualBox.