Linux is natuurlijk een geweldig besturingssysteem, maar soms is het onvermijdelijk om Windows applicaties te gebruiken. Zeker in het geval van spelletjes is het aanbod voor Linux nogal beperkt. In dit artikel kijken we naar een aantal manieren om applicaties van het andere OSin Mint te gebruiken.

Als alternatief voor Office heb je LibreOffice, als alternatief voor Photoshop kUn je voor Gimp kiezen, maar vaak werken dat soort programmas toch net iets minder lekker. Bovendien is het aanbod dan nog steeds beperkt: alleen voor veelgevraagde software bestaan alternatieven en niet voor je huis-tuin-en-keuken applicaties. Laat staan voor je net nieuw gekochte games. Een van de redenen dat mensen Windows blijven gebruiken en niet op Linux overstappen, is hun afhankelijkheid van Windows software. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat probleem op te lossen.

Wine

Wine is een compatibiliteitslaagwaarmee je Windows applicaties op Linux kunt uitvoeren. De hele Windows API is geherimplementeerd om applicaties op Linux te laten draaien. Natuurlijk geeft Microsoft die informatie niet zomaar vrij. De DLL-bestanden die Windows applicaties aanroepen zijn dankzij reverse engineering herschreven, waardoor een applicatie denkt met een Windows NT kernel te praten, terwijl het eigenlijk op Linux draait. Aan de ene kant is het verbazingwekkend hoe goed Wine werkt, wetende dat Microsoft niet bepaald meewerkt met informatie verstrekken over de Windows API. Aan de andere kant is het goed uit te leggen, want Wine is bijna net zo oud als Linux zelf (het komt uit 1993) en volgt Windows al vanaf Windows 3.x.

Om Wine op Mint te installeren, moeten we eerst de PPA (Personal Package Archive, een aparte repository om via apt-get packages vanaf te installeren) toevoegen:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
sudo apt-get update

Vervolgens installeren we Wine zelf:

sudo apt-get install wine1.7

Als je het startmenu nu opent, zie je een nieuwe categorie voor Wine.

Je kunt nu gewoon .exe installatiebestanden downloaden en uitvoeren, alsof je op Windows zit. Om bijvoorbeeld Notepad++ te installeren, gaan we naar de website, downloaden we de laatste versie, en dubbelklikken we op de installer. Simpel!

Op de website van Wine vinden we ook de Wine Application Database (http://appdb.winehq.org), waar je kunt zien hoe goed een applicatie via Wine werkt. De database bevat meer dan twintigduizend applicaties.

PlayOnLinux

Hoewel het installeren van niet al te ingewikkelde applicaties goed te doen is, zijn complexere applicaties vaak afhankelijk van andere software. Het is soms behoorlijk lastig om die dependencies af te vangen met Wine. Om dat makkelijker te maken, bestaan er grafische front-ends, die de complexiteiten van Wine dependencies automatisch afhandelen. PlayOnLinux is daar het bekendste voorbeeld van.

Om PlayOnLinux te installeren moeten we de GPG-sleutel en PPA toevoegen.

wget -q “http://deb.playonlinux.com/public.gpg” -O- | sudo apt-key add –
sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_trusty.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
sudo apt-get update

Vervolgens installeren we het programma zelf:

 

sudo apt-get install winetricks playonlinux

PlayOnLinux lijkt op andere grafische package managers, zoals Synaptic, maar dan met Windows software. Het beschikt over een grote verzameling games, die je gemakkelijk en snel kunt installeren door te dubbelklikken.

CrossOver

Een andere front-end is CrossOver. CrossOver is betaalde software, die vaak wordt gebruikt door Mac-eigenaren om Windows software op Mac OS X te draaien. CrossOver is vergelijkbaar met PlayOnLinux, maar met als grootste verschil dat het is ontwikkeld door het bedrijf dat ook achter de ontwikkeling van Wine zit, CrossWeavers. Patches voor CrossOver worden met Wine gedeeld, dus je geld wordt onder andere gebruikt voor open source ontwikkeling. Dit soort betaalde software is niet voor iedereen, maar met CrossOver heb je wel een grotere garantie dat software ook echt werkt en krijg je ondersteuning als dat niet het geval is.

Virtual Machines

Waar Wine en Wine-gebaseerde front-ends als PlayOnLinux en CrossOver niet altijd 100% stabiel zijn, omdat ze afhankelijk zijn van reverse engineering, heb je dat probleem niet als je daadwerkelijk Windows draait. Dat is dus een andere optie. We kunnen een virtual machine als VirtualBox, VMWare Player of QEMU/KVM gebruiken. VirtualBox is waarschijnlijk het makkelijkst te gebruiken, dus laten we dat in Mint installeren. We voegen, net als voorheen, eerst de PPA toe:

 

*** LISTING ***

sudo sh -c ‘echo “deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib” >> /etc/apt/sources.list’
wget http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add –
sudo apt-get update

*** EINDE LISTING ***

 

Vervolgens installeren we VirtualBox met de bekende commandos:

 

*** LISTING ***

sudo apt-get install virtualbox-4.3
sudo apt-get install virtualbox-dkms

*** EINDE LISTING ***

 

Om Windows dan te installeren maken we een nieuwe virtuele machine aan en starten we de machine op met de Windows ISO of CD-ROM. In ongeveer tien minuten heb je Windows geïnstalleerd en kun je in de virtuele machine je gang gaan met de benodigde Windows software.

 

Dual boot

Als last resortkun je er voor kiezen om te dual booten. We hebben dan twee besturingssystemen, Windows en Linux, geïnstalleerd op dezelfde computer. Vroeger was dat heel gebruikelijk, maar door de grote stappen die virtualisatie in de afgelopen jaren heeft gemaakt en het steeds beter worden van Wine, is dat tegenwoordig misschien minder noodzakelijk. Als je echter een hardcore gamer bent, kun je soms niet anders. Niet elk spel werkt vlekkeloos via Wine en een grafisch intensief spel in een virtuele machine spelen is niet te doen. Dual booten is dan een goede manier om er toch voor te zorgen dat je altijd Linux bij de hand hebt.

Het installeren van Linux naast Windows is een stuk makkelijker geworden dan het vroeger was. Bij het installeren van Mint is er een optie om Mint naast Windows te installeren:

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/_/rsrc/1380460936561/mint-install/Screenshot-install.jpg?height=287&width=400

De installer detecteert automatisch dat Windows al is geïnstalleerd en geeft je de mogelijkheid om Mint naast Windows te installeren. Hierbij wordt de schijfruimte die Windows al had gereserveerd netjes met rust gelaten.

 

Conclusie

De reden dat mensen niet voor 100% op Linux over durven te stappen voor de desktop heeft vaak te maken met de afhankelijkheid van Windows software. Door Wine te gebruiken (of een grafische front-end, zoals PlayOnLinux of CrossOver) heb je toegang tot een gigantische verzameling software: van Microsoft Office tot Photoshop tot allerlei games. Als de stabiliteit van de software van groot belang is, kun je altijd een virtuele machine installeren voor het geval je Windows nodig hebt. Als laatste redmiddel kun je er altijd nog voor kiezen om te dual booten. Met andere woorden: het is altijd mogelijk om gewoon Windows software te blijven gebruiken, zonder van Windows afhankelijk te zijn. Je hebt dus geen excuus meer om Linux niet als desktop besturingssysteem te gebruiken!

Referenties

Wine winehq.org
PlayOnLinux playonlinux.com
CrossOver codeweavers.com/products/crossover-linux
VirtualBox virtualbox.org