Systeembeheerder, netwerkbeheerder, applicatiebeheerder: dat klinkt als een duffe ouderwetse functie. Dat wil je toch anno 2017 niet op je visitekaartje of je LinkedIn-pagina zetten? Je bent degene die er op de achtergrond voor zorgt dat het bedrijf efficiënter draait en meer winst maakt. Je ondersteunt de belangrijkste bedrijfsprocessen en zorgt ervoor dat de downtime hiervoor minimaal is. Je hebt misschien wel de boeiendste technische functie die er bestaat en ze kunnen je niet missen!

 

Hoe groter de organisaties zijn, hoe complexer, uitgebreider en meer heterogeen de IT-infrastructuur wordt. Beheertaken worden verdeeld, omdat de kennis en de benodigde tijd om te tak uit te voeren simpelweg niet past in één persoon. Je krijgt dan aparte werkplekbeheerders, helpdeskmedewerkers, systeembeheerders, applicatiebeheerders, netwerkbeheerders, securityspecialisten of virtualisatiebeheerders. Werk je bij een kleiner bedrijf als beheerder, dan heb je waarschijnlijk multidisciplinaire kennis opgebouwd. Je zorgt voor de desktops, de mobiele devices, de servers, het netwerk, de applicaties, de externe verbindingen, security, de app, de website en nog veel meer.

Virtuele datacenters

We zien dat virtualisatie een grote invloed heeft op de taken en de rol van de beheerders. De hypervisor en het management platform wat je erbij nodig hebt, brengt netwerken, servers en security dichter bij elkaar. Als je twintig servers virtualiseert op twee fysieke hosts, is er dan nog onderscheid tussen de systeembeheerder en de netwerkbeheerder? Ze doen allebei hun werk met de beheeromgeving van de virtualisatie-oplossing. Als je de appliance die de externe toegang tot het bedrijfsnetwerk regelt, die door de security-verantwoordelijke wordt onderhouden, virtualiseert in diezelfde omgeving, wie is dan verantwoordelijk voor de netwerkconfiguratie tussen de virtuele appliance en de virtuele servers? We werken meer en meer met een software defined datacenter en veel minder met hardware.

Devices

Desktopvirtualisatie, hoewel minder geadopteerd dan servervirtualisatie, grijpt aan de werkplekzijde in. Tenminste, de grafische werkplekomgeving (het os) wordt verplaatst naar de server. Dit verandert het traditionele werkplekbeheer aanzienlijk en ook een helpdesk moet kunnen omdenken. Applicatievirtualisatie op (veelal Windows) maakt applicaties verplaatsbaar en beter beheerbaar en wordt veel gebruikt op gevirtualiseerde desktops, maar ook op de gewone desktops en laptops. De grote opkomst van smartphones en tablets in het bedrijfsleven zorgt, vooral bij grote organisaties, voor extra beheeruitdagingen. Deze devices nemen deels de rol in van de werkplek of ze worden gebruikt als tweede werkplek, naast bijvoorbeeld een laptop. Mobile Device Management en BYOD vormen vooral bij grote bedrijven enorme uitdagingen.

 

Facilitymanagement

Een parallelle verandering die al tien jaar aan de gang is, is het samengaan van facility management met IT. Het gaat langzaam, maar gestaag. Facility management houdt zich (bij grotere organisaties) vooral bezig met meer fysieke (niet-IT) componenten, zoals vaste en DECT-telefonie, stroomvoorzieningen, gebouwbeheer, koeling, verwarming, verlichting en soms ook netwerkkasten en het maken (en onderhouden) van netwerkpatches. De technische dienst is een onderdeel van facility management. Echter, met de komst van IP-telefonie en IP-telefooncentrales, gebouwbeheersystemen aangestuurd over IP-netwerken, alarminstallaties via IP en bijvoorbeeld de opkomst van Internet of Things, wordt de band tussen facility management en IT steeds sterker. Netwerkbeheer en telecombeheer moeten daarvoor nauw samenwerken. De helpdesk of servicedesk van een organisatie neemt storingen aan voor computers, netwerken, telefoons en telefoonvoorzieningen. Je ziet in de praktijk dat de ICT-manager ook vaak verantwoordelijk wordt voor facility-beheer en dat de functies ICT-manager en facility-manager integreren.

Open source

De traditionele Windows-wereld en Windows-applicaties zijn aan het afbrokkelen ten koste van Linux en open source. We weten dat de meeste datacenters ermee volgestouwd zijn. Het is niet voor niets dat Microsoft zoveel bij wil dragen aan de open source-community. Als beheerder moet je tegenwoordig de vakgebieden toepassen op Windows en closed source en Linux en open source-oplossingen. Zo weet je natuurlijk alles van closed source VMware-,  Citrix-, Microsoft-, NetApp, Dell- en HP-oplossingen, maar ook van Proxmox, KVM, Docker, OpenStack, WordPress, enz. Deze brede multidisciplinaire kennis past nooit in één hoofd, je werkt daarom samen met partners en consultants. Zelfs bij de meeste bedrijven komen veel consultants over de vloer.

ICT intermediair

Naast samenwerken, waarbij je vernieuwingen en projecten gezamenlijk doet en de partner vanuit zijn expertise (en achterban in het bedrijf) kennis inbrengt, worden complete delen van de IT uitbesteed. Zorg ervoor dat je altijd zelf de regie houdt. Laat de uitvoering aan de externen over, maar maak zelf keuzes, houd het budget en de licenties in de gaten en laat je niks wijsmaken. Hiervoor moet je weliswaar een zeer brede kennis hebben, maar de kennis hoeft niet op alle vlakken diepgaand te zijn. De rol van de traditionele beheerder wordt meer een ICT-intermediair, een technisch specialist die de IT kent, maar ook alles weet van het bedrijf. Hij kent de bedrijfsprocessen, de mensen, de manier waarop ze hun werk het beste doen en -ook niet onbelangrijk- hij weet hoe het management denkt.

Partners

In de rol als IT-intermediair kies je partners om mee samen te werken. Maar hoe vind je een goede consultant of partner? Je kunt vragen of ze gecertificeerde mensen in dienst hebben. Maar het feit dat er gecertificeerde medewerkers zijn, wil nog niet zeggen dat je die ook over de vloer krijgt. En hoewel er best gecertificeerde Linux-specialisten rondlopen, wordt dat al een stuk lastiger als je consultants zoekt die gecertificeerd zijn in open source producten. De vraag blijft wat certificering waard is. Hoe actueel is de certificering? Hoe algemeen of hoe productgericht is een certificering? Zo heeft elke zichzelf respecterende commerciële fabrikant wel een certificering voor producten. Als IT-intermediair is het handig te weten elke certificeringen er zijn én wat de daadwerkelijke waarde hiervan is. Het is handig als je zelf ook enkele certificeringen hebt behaald, om op die manier een betere gesprekspartner te zijn.

Linux Certificering

Bij Linux is het wat lastiger. In het algemeen is Linux certificering via LPI een goede leidraad (zie https://www.lpi.org). Andere mogelijkheden worden hieronder beschreven.

 ·         Het CompTIA Linux+ certificaat haal je en blijft je leven lang geldig. CompTIA werkt samen met LPI, zodat certificering deels uitwisselbaar wordt (zie https://certification.comptia.org/certifications/linux). 

·         Je kunt algemene certificeringen halen bij de Linux Foundation (zie https://training.linuxfoundation.org/certification).

·         Red hat spant de kroon als aanbieder, met een hele reeks aan certificeringen en opleidingen. Daarbij kies je niet alleen voor Linux. Als je wilt, word je voor datacenters, cloud, OpenStack of andere deeloplossingen gecertificeerd (zie https://www.redhat.com/en/services/certification).

·         Oracle heeft sinds jaar en dag al veel certificeringen. Nu kun je daar terecht voor Oracle Linux certificeringen, maar ook voor bijvoorbeeld MySQL-certificering (zie https://education.oracle.com).

·         Degenen onder ons die nog ooit Netware-certificering hebben gedaan, weten dat Novell al heel lang meedraait in de wereld van certificering. Micro Focus, eigenaar van Novell en daarmee ook eigenaar van SUSE heeft uiteraard Linux-certificeringen en trainingen (zie https://www.novell.com/training/certinfo/).

·         Canonical heeft geen eigen certificeringen, maar lift mee met de Linux Foundation. Bij de foundation kies je namelijk in welke distro je je wenst te certificeren: CentOS, openSUSE of Ubuntu.

Tot slot

Beheer is helemaal geen stoffig beroep! Het is een ietwat nerdy, maar vooral high-tech en specialistisch beroep om trots op te zijn. Of je nu desktop engineer, docker-specialist, infrastructuurbeheerder, storage-beheerder, IT Cloud Engineer, netwerkbeheerder of totaal iets anders bent -al dan niet met junior, medior of senior ervoor- je helpt bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te ondersteunen met IT.

 

Ben je geïnteresseerde in IT-technologie, in open source en werkzaam in de IT? Op de Open Tech Day op 20 april 2017 in Utrecht ben je van harte welkom! Je wordt bijgepraat in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van open source en Linux. Je gaat ’s avonds naar huis met een hele nieuwe visie op IT, open source en beheer.