Canonical heeft aangekondigd dat de mogelijkheid om ‘snap’-packages te installeren is geport naar andere Linux-distributies. Om precies te zijn is of wordt snapd geport naar onder andere Arch, Fedora, Debian, RHEL, CentOS en Gentoo.

Daarmee moet het in theorie makkelijker worden om applicaties voor verschillende distributies aan te bieden, doordat alle afhankelijkheden of dependencies in de snap-package zijn verpakt. Canonical ontwikkelde het snap-systeem in eerste instantie voor Ubuntu Phone en Ubuntu Snappy Core, zodat applicaties in hun eigen container draaien en zo een kleiner beveiligingsrisico vormen.

Met het snapcraft.io-platform hoopt Canonical deze vorm van pakketbeheer voor Linux tot een standaard te verheffen. Met snaps moet het voor ontwikkelaars makkelijker worden om software te publiceren, doordat een ontwikkelaar geen verschillende repositories en andere updatemechanismen meer hoeft bij te houden. Naast updates kan een ontwikkelaar zelf ook een update terugdraaien, wat vooral handig is op apparaten zonder beeldscherm en dergelijke, zoals internet-of-things-apparaten. Ook is het mogelijk om incrementele updates toe te voegen.

Mark Shuttleworth, oprichter van Canonical, heeft tijdens een presscall gezegd dat het project niet alleen door Canonical gedragen wordt, maar ook door ontwikkelaars van andere Linux-distributies, zoals Arch en Gentoo.

Tijdens dezelfde presscall over de introductie van snapd voor andere distributies, werden ook vragen gesteld over andere systemen met een vergelijkbaar doel, zoals Flatpak, App Image en Orbital Apps. Volgens Shuttleworth wordt heden ten dage zo’n ’95 procent van de commits’ door één werknemer van Red Hat gedaan bij Flatpak. Flatpak is de nieuwe naam van de Gnome xdg-app en daar is ook een specifieke Ubuntu-repository van.

Een andere interessante vraag tijdens het gesprek was of het mogelijk zou zijn het systeem naar Android te porten. Volgens OMG Ubuntu was Shuttleworth’ antwoord daarop dat dit een goed idee zou zijn. Hij voegde eraan toe dat ‘als OpenWRT snaps in minder dan een week aan de praat heeft’, hij ‘verbaasd zou zijn als Android niet iets vergelijkbaars zou kunnen regelen’.

Van de bekendere grote applicaties is onder andere van LibreOffice 5.2.0 bèta 2 een snap beschikbaar. Ook Mozilla heeft aangekondigd Firefox over niet al te lange tijd als snap te willen leveren.

bron: tweakers.nl