Heb je geen zin om iedere keer als je Android-telefoon trilt te controleren welke notificatie het toestel gegeven heeft? Installeer dan de app LinConnect, die notificaties via WiFi op je Linux-desktop kan tonen. Op je Linux-pc installeer je de bijbehorende LinConnect-serversoftware.

Op Ubuntu installeer je eerst een aantal benodigde pakketten met:

 

$ sudo apt-get install python-pip python-gobject libavahi-compat-libdnssd1

 

Daarna installeren we de volgende Python-pakketten met pip:

 

$ sudo pip install cherrypy

$ sudo pip install –allow-external pybonjour –allow-unverified pybonjour pybonjour

 

Download nu de serversoftware:

$ wget –quiet https://raw.github.com/hauckwill/linconnect-server/master/LinConnectServer/install.sh

 

We maken het installatieprogramma uitvoerbaar en voeren het tot slot uit:

 

$ chmod +x install.sh

$ ./install.sh

 

Wanneer het installatieprogramma vraagt om de server automatisch te starten bij het opstarten van je Linux-distributie, antwoord dan bevestigend.

 Installeer daarna op je Android-telefoon de app LinConnect for Linux in de Play Store. Open de app, druk op Step 2: Enable notification service en vink LinConnect aan om de app toegang te geven tot notificaties.

Zorg dat je telefoon via WiFi op hetzelfde netwerk aangesloten is als je Linux-desktop. Als de app de serversoftware kan bereiken, is de server automatisch opgenomen onder Step 3: Select server. Vanaf nu worden notificaties niet alleen op je Android-telefoon getoond, maar ook op je Linux-desktop. Onder Enabled applications stel je in de client in van welke apps je notificaties op je desktop wilt zien. Handig als je niet geïnteresseerd bent in notificaties van een bepaalde app.

 Met LinConnect krijg je op je Linux-desktop notificaties van je Android-telefoon te zien.

 Link:

https://github.com/hauckwill/linconnect-server

 

Stream video’s naar je tv

Met de Chromecast-stick stream je eenvoudig media van je Android-telefoon naar je tv. Kom je een leuk YouTube-filmpje op je telefoon tegen, dan verplaats je dit snel naar het grote scherm. Met de software Castnow doe je hetzelfde vanaf je Linux-pc. Dan kun je een lokaal muziek- of videobestand naar de Chromecast stick die op je tv aangesloten is streamen.

 

Castnow is in Node.js geschreven, dus dat moeten we eerst installeren. Aangezien het programma een vrij recente versie van Node.js vereist, installeer je het pakket het best via een PPA van Chris Lea:

 

$ sudo add-apt-repository ppa:chris-lea/node.js

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install nodejs git

 

Castnow maakt gebruik van ffmpeg om video’s te transcoderen naar een formaat dat de Chromecast-stick verstaat. Die installeer je met:

$ sudo apt-get install ffmpeg

 

Van versie 12.04 tot en met 14.10 gebruikt Ubuntu echter de fork libav. Op deze versies installeer je dus de fork en laat je castnow met een symlink denken dat ffmpeg geïnstalleerd is:

 

$ sudo apt-get install libav-tools

$ sudo ln -s /usr/bin/avconv /usr/local/bin/ffmpeg

 

Download daarna castnow met Git:

 

$ git clone https://github.com/xat/castnow.git

 

Installeer tot slot castnow met de package manager van Node.js:

 

$ sudo npm install castnow -g

 

Nu kun je op de commandline video’s naar je Chromecast streamen, zoals:

 

$ castnow video.mp4

 

Heb je meerdere Chromecast-sticks in je netwerk, ga dan eerst na welke naam je elke stick gegeven hebt. Die naam krijg je in het statusscherm te zien op je televisie, of in de Chromecast-app op Android. Daarna draag je met de optie –device aan castnow op om de video naar een specifieke stick te streamen:

 

$ castnow vodeo.mp4 –device slaapkamer

 

Je kunt ook video’s rechtstreeks van internet naar de Chromecast streamen. Gebruik daarvoor eenvoudigweg in plaats van een lokale bestandsnaam de url van het mediabestand of een YouTube-url (zelfs van een afspeellijst). En meerdere video’s na elkaar afspelen is even eenvoudig: voeg gewoon meerdere bestandsnamen of url’s toe.

Met de optie –subtitles ondertitels.srt voeg je ondertitels aan de video toe en met de optie –tomp4 laat je de video door ffmpeg transcoderen naar een videoformaat dat de Chromecast begrijpt. Tijdens het afspelen pauzeer je overigens met de spatiebalk en ga je met ‘n’ naar de volgende video in de afspeellijst. Kijk op de GitHub-pagina voor meer sneltoetsen en opties.

Link:

https://github.com/xat/castnow

Screenshots met Shutter

Een van de meest functionele screenshotprogramma’s die bestaat, is Shutter. Je kunt er niet alleen een screenshot mee maken van een selectie, het bureaublad, een specifiek werkblad of alle werkbladen, maar zelfs van een deel van een venster, een menu of een infotekst. Klik rechts bovenaan op het knopje Exporteren om je screenshot naar Dropbox, Imgur of een andere online dienst te uploaden. Bekijk zeker ook de instellingen in Bewerken > Voorkeuren, want Shutter is volledig naar je hand te zetten.


 Shutter is een screenshotprogramma met uitgebreide mogelijkheden.

 Link:

http://shutter-project.org

 

Bekijk verschillen tussen bestanden

Heb je meerdere versies van een tekstbestand, bijvoorbeeld omdat je met twee personen aan een tekst samenwerkt, dan wil je snel de verschillen bekijken. Ontwikkelaars maken daarvoor gebruik van het commandlineprogramma diff. Wie de verschillen liever in een grafisch programma ziet, kan daarvoor terecht bij Meld. Nieuwe toegevoegde regels of woorden en veranderingen zijn allemaal in een eigen kleur gemarkeerd. Je kunt de bestanden overigens ook onmiddellijk in Meld aanpassen.

Ook voor het bekijken van verschillen tussen directory’s is Meld handig. Het programma toont dan welke bestanden veranderd zijn, toegevoegd of verwijderd. Bestanden die veranderd zijn, kun je onmiddellijk openen om de verschillen te bekijken.

Link: http://meldmerge.org/

Systemd verwijderen

In de nieuwste versies van Debian (8, Jessie) en Ubuntu (15.04, Vivid Vervet) is systemd het standaard init-systeem. Als je niet zo’n liefhebber van systemd bent, is het gelukkig perfect mogelijk om dat terug te draaien. We tonen hoe het in beide distributies gaat.

In Debian Jessie keer je eenvoudig terug naar het gebruik van je vertrouwde sysvinit door het volgende pakket te installeren:

$ sudo apt-get install sysvinit-core

 Doe dit alleen als je echt sysvinit nodig hebt, want er zitten wat hardware-specifieke bugs in de bootsequentie van sysvinit. Kom je problemen tegen bij het booten, installeer dan terug systemd:

$ sudo apt-get install systemd-sysv

Verifieer of in het bestand /etc/default/grub op het einde van de regel GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT de opdracht init=/bin/systemd staat. Indien niet, verander dit dan en update de GRUB-configuratie met:

$ sudo update-grub2

Na het rebooten kun je controleren of je sysvinit of systemd draait door het proces met PID 1 op te vragen:

$ ps 1

Onder Ubuntu Vivid Vervet keer je terug naar Upstart met de volgende opdracht:

$ sudo apt-get install upstart-sysv

 Terugkeren naar systemd is even eenvoudig:

 

$ sudo apt-get install systemd-sysv ubuntu-standard

 

Ubuntu heeft ook een eenvoudige manier om tijdelijk met Upstart op te starten. Selecteer in het GRUB-bootmenu Advanced options for Ubuntu en kies dan het menuonderdeel Ubuntu, with Linux … (upstart). In Debian doe je hetzelfde door in het GRUB-bootmenu op ‘e’ te drukken bij een menuoptie, waarna je aan de regel die met linux begint de optie init=/lib/sysvinit/init toevoegt. Daarna start je Debian-systeem eenmalig op met sysvinit.

Links:

https://wiki.debian.org/systemd

https://wiki.ubuntu.com/SystemdForUpstartUsers