De Raspberry Pi is de welbekende microcomputer op een klein printplaatje. Ondanks de kleine afmetingen is er heel veel mee mogelijk. We zetten in dit artikel eens wat tips en wetenswaardigheden voor je op een rijtje!

Ronald Smit

We beginnen met het beantwoorden van de vraag ‘Welke Raspberry Pi moet ik nou kopen’? Geen heel vreemde vraag, want er zijn inmiddels al flink wat versies van de kleine krachtpatser verschenen. En ook de oudere versies zijn nog regelmatig in de verkoop te vinden, met name in webshops en natuurlijk ook op eBay. Nieuw en tweedehands, waarbij vrijwel altijd geldt dat de oudere exemplaren (terecht) goedkoper zijn. De nieuwste Raspberry Pi 4 is de meest uitgebreide tot nu toe.

Hij is net een tikkie duurder dan z’n voorganger. Daar staat tegenover dat hij in de duurste uitvoering (gemiddelde prijs rond de 60 euro) meteen over 4 GB RAM beschikt. En dat maakt het tot een systeem waar je alle kanten mee op kunt. Plak het ding achterop een monitor en je hebt een volwaardige computer waarmee je kunt browsen, mailen en via Libre of Open Office kantoortaken kunt verrichten. De snelheid van het ding is verrassend hoog. Tel daarbij op dat de Raspberry Pi 4 een echte Gigabit netwerkpoort aan boord heeft én een USB3-poort (plus twee HDMI-uitgangen) en je snapt dat je hier een stevige basis in huis hebt voor een scala aan projecten.

Pagina 1

Pagina 2