In juni had ik het genoegen om de Red Hat Summit te bezoeken. Dit soort evenementen biedt een ideale gelegenheid te achterhalen wat ‘the next big thing’ zal zijn in IT. Dit jaar was het – eigenlijk net als vorig jaar – de cloud.

 

 De argumenten voor de cloud zijn welbekend en lijken overtuigend. “Automatisch machines uitrollen wanneer de gebruiker daarom vraagt.” Of wat denk je van ‘toepassingen die je zelf niet meer hoeft te hosten’? Het is een onomstotelijk feit dat de cloud zijn entree gedaan heeft en dat dingen inderdaad anders zijn door werken in de cloud. Zo denk ik aan mijn muziekverzameling die ik eenvoudig kan beluisteren, doordat die is opgeslagen in de cloud, of Google-documenten die je eenvoudig uitwisselt, doordat ze in de cloud staan. Ik erger me er alleen lichtelijk aan dat het vaak wordt overdreven.

Oude wijn
Een voorbeeld hiervan is Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV), een prachtige virtualisatieoplossing die de concurrentie met VMware ESXi en desgewenst Windows Hyper-V makkelijk aankan. Ik liep op de summit tevergeefs rond op zoek naar informatie over RHEV. Wat denk je? Ze stonden er gewoon, maar dan bij de afdeling Infrastructure as a Service. Het doet me denken aan een voorstel dat ik ooit ontving om mijn boek Managing High Availability for Xen Virtual Machines te hernoemen tot Deploying a Private Cloud environment. Wat me deed realiseren dat er eigenlijk niets nieuws is aan die hele cloud. Oude wijn in nieuwe zakken. Ik zag al wolken in de lucht toen ik een kind was.

 

De interessante vraag is natuurlijk hoe dit komt. De IT is een sector die gedreven wordt door een select aantal heel grote bedrijven met aandeelhouders. Die aandeelhouders willen dat hun aandelen meer waard worden, jaar na jaar. En dat betekent dat vernieuwing noodzakelijk is. Stilstand is immers achteruitgang. En daarom verdenk ik dergelijke bedrijven ervan jaar na jaar weer nieuwe dingen uit te vinden, zodat de motor maar blijft draaien. En veel te vaak is dat oude wijn in nieuwe zakken.

 Blade servers
Neem bijvoorbeeld Cisco, dat gekomen is met een prachtige oplossing die bekendstaat als Unified Computing System (UCS). Ik heb me er ooit in mogen verdiepen, en waarop het verdacht veel lijkt is blade servers, ingebouwde netwerkfunctionaliteit, vergezeld van een storage-oplossing. Cisco weet het als nieuw product te verkopen – terecht, want het bedrijf was nooit op deze markt actief. Maar de oplossingen van andere bedrijven gaan soms niet veel verder dan een rack dat op maat gemaakt wordt om precies te voldoen aan de wens van de klant. Met een ouderwetse backplane, een ouderwetse SAN en ouderwetse servers. Oude wijn in nieuwe zakken.

 

Gedurende al die jaren van ontwikkeling en beurswinsten is er echter één aspect dat weinig veranderd is. De serverruimte of het datacentrum waar de beheerder gewoon zijn alledaagse werk doet. Zo af en toe is daar een nieuw servertje nodig, een upgrade van het besturingssysteem en misschien een nieuwe netwerkinfrastructuur. Helemaal niets nieuws aan, maar gewoon business as usual. En waarom zou dat nu niet de next big thing kunnen zijn?

Ik denk dat het tijd wordt dat de IT-industrie haar ogen open doet en ziet dat IT een commodity geworden is. Helemaal niets vernieuwends, maar een industrie waar het vooral gaat om vernieuwen van licenties die verlopen zijn, en daarmee gepaard gaand de aanschaf van nieuwe servers. Een beetje zoals de auto-industrie. En daarom roep ik iedereen die bezig is met IT op zijn hoofd uit de wolken te halen en gewoon weer zijn werk te gaan doen. Want volgens mij is dat dus gewoon the next big thing. En misschien kan ik dan op de Red Hat Summit volgend jaar gewoon weer een sessie over Red Hat Enterprise Linux bijwonen.

Over Sander van Vugt
Sander van Vugt is onafhankelijk Linux-trainer, consultant en auteur, gespecialiseerd in high availability, performance en SELinux. mail@sandervanvugt.nl