1. Start je favoriete programma’s snel op

Linux Mint Cinnamon voegt alle grafische programma’s die je installeert aan zijn menu toe. Je vindt ze snel terug door naar het juiste submenu te navigeren of een zoekopdracht in het menu uit te voeren. Maar je kunt ze nog veel sneller opstarten door een snelkoppeling op de juiste plaats te zetten. Ga in het menu naar het gewenste programma en rechtsklik erop. Je krijgt nu als opties onder andere Toevoegen aan paneel, Toevoegen aan bureaublad en Aan favorieten toevoegen. De eerste optie voegt een snelstarter toe aan het paneel onderaan. Met de tweede optie krijg je een icoontje op je bureaublad. En de derde optie voegt een icoontje toe aan de balk met favorieten links in het menu. Zo heb je je favoriete programma’s altijd snel bij de hand.

Verplaats je paneel

Het paneel van Cinnamon staat standaard onderaan. Maar het is ook mogelijk om het bovenaan of zelfs op beide locaties te plaatsen. Rechtsklik daarvoor op een lege plaats op het paneel en kies Paneelinstellingen. Kies daar bovenaan bij Werkbalkomgeving de locatie van het paneel. Sluit het venster en rechtsklik nog eens op een lege plaats op het paneel. Klik dan op Problemen oplossen en dan Cinnamon herstarten. Vanaf nu staat je paneel op de nieuwe plaats.

Toon een oude bureaubladachtergrond

Elke release van Linux Mint komt met zijn eigen nieuwe verzameling van bureaubladachtergronden. Maar wat als je het standaard bureaubladachtergrond van de vorige versie nu veel mooier vond? Geen probleem: alle standaard bureaubladachtergronden vanaf Linux Mint 8 Helena zijn eenvoudig te installeren met het juiste pakket. Wil je onmiddellijk toegang tot alle vorige bureaubladachtergronden, installeer dan alle pakketten met de volgende opdracht in een terminalvenster:

$ sudo apt-get install mint-backgrounds-*

 

200 Mbyte bureaubladachtergronden, voor ieder wat wils!

Toon de datum in de system tray

De datum- en tijdapplet van Cinnamon toont standaard alleen de tijd in de system tray en vereist dat je op het applet klikt of er met je muis boven blijft hangen om ook de datum te zien. Wat als je tijdsbesef niet zo goed is en je ook altijd de datum in het applet wilt zien? Rechtsklik dan op het applet en klik op Instellen. Vink Een aangepaste datumopmaak gebruiken aan, waarna je de volledige datum te zien krijgt. Dat is standaard wel in een lange versie, zoals woensdag november 5, 16:51. Je kunt dit formaat aanpassen in het tekstveld rechts naast Datumnotatie. Klik op Informatie tonen over de syntax van datumopmaak om te zien welke codes je daarvoor kunt gebruiken. Zie je bijvoorbeeld liever een verkorte cijfermatige datum, vul dan %d/%m/%Y %H:%M in, wat als resultaat 05/11/2014 16:51 geeft.

Gastaccount in Linux Mint

In Linux Mint ontbreekt een handige functie die al jaren in Ubuntu zit: het gastaccount. Dat is een functie van de display manager LightDM, maar Linux Mint maakt gebruik van zijn eigen display manager MDM. Toch kun je het gastaccount ook aan Linux Mint toevoegen. Je moet dan overstappen naar LightDM. Installeer de benodigde pakketten met de volgende opdracht:

 

$ sudo apt-get install lightdm lightdm-gtk-greeter unity-greeter light-themes light-locker

 

Tijdens de installatie krijg je de vraag om je displaymanager te kiezen. Navigeer met de pijltjestoetsen naar lightdm en druk op enter. Na de installatie maken we een directory aan voor LightDM-configuratiebestanden:

 

$ sudo mkdir /etc/lightdm/lightdm.conf.d

 

Daarna open je een nieuw configuratiebestand:

 

$ gksudo gedit /etc/lightdm/lightdm.conf.d/50-gastaccount.conf

 

Plaats in dit bestand de volgende code:

 

[SeatDefaults]

greeter-session=unity-greeter

user-session=cinnamon

 

Vul bij user-session de bureaubladomgeving in die je wilt draaien, bijvoorbeeld mate in plaats van cinnamon. Sla het bestand op. Daarna moeten we enkel nog wat opschonen: we verwijderen mintwelcome, omdat de gastgebruiker anders telkens het welkomstvenster van Linux Mint te zien krijgt.

 

$ sudo apt-get remove mintwelcome

 

Herstart nu je computer, waarna je in het aanmeldvenster een gastaccount kunt kiezen. Daarvoor hoef je geen wachtwoord in te geven. Alles wat je in de gastaccount uitvoert, wordt tenietgedaan bij het uitloggen. Met andere woorden: met de gastaccount vertrek je telkens na het inloggen met een schone lei. Lees op de wiki van Ubuntu hoe je LightDM nog verder naar je hand zet.

 

Loopt er toch iets mis of heb je de gastaccount niet meer nodig, schakel dan terug over naar de displaymanager mdm. Dat kan als volgt:

 

$ sudo dpkg-reconfigure mdm

 

Kies met de pijltjestoetsen voor mdm en druk op enter. Na een herstart gebruikt je computer weer MDM, zonder gastaccount.

 

https://wiki.ubuntu.com/LightD

Laat Linux Mint minder swappen

Standaard maakt Linux Mint vrij snel gebruik van het wisselgeheugen (swap). Heeft je computer weinig RAM, dan wordt vrij snel gebruik gemaakt van je tragere harde schijf in plaats van gegevens en programma’s in je RAM op te slaan. Dat is zo, omdat de parameter die bepaalt hoe snel de Linux-kernel swapt standaard is geoptimaliseerd voor servers. Je kunt die waarde bekijken met de volgende opdracht in een terminalvenster:

 

$ sysctl vm.swappiness

vm.swappiness = 60

 

Standaard staat die parameter op 60. Je kunt die waarde van 0 tot 100 instellen. Met 100 swapt de kernel heel snel; met 0 nooit. Experimenteer zelf even om een geschikte waarde voor je systeem te vinden. Voor computers die geen servers zijn, is een waarde van 10 redelijk. Die stel je in door in het bestand /etc/sysctl.conf de volgende regel te zetten:

vm.swappiness = 10

 

Open dus het bestand met:

 

$ gksudo gedit /etc/sysctl.conf

 

en voeg de juiste regel toe. Vanaf de volgende herstart zal je computer heel wat minder snel swappen en dus vlotter werken.

 

Installeer een ander thema

Als het standaarduiterlijk van Cinnamon je niet bevalt, kun je daar eenvoudig iets aan doen. Ga daarvoor naar het menu – Voorkeuren – Thema’s. Standaard beschikt Linux Mint over drie thema’s (het standaardthema Linux Mint en de thema’s Mint-X en Cinnamon), maar je kunt driehonderd extra thema’s downloaden door het tabblad Haal er meer via het internet te openen. Je ziet van elk beschikbaar thema een kleine voorvertoning. Rechtsklik op een thema en klik op Meer info om de website van het thema te openen, waar je vaak een grotere screenshot te zien krijgt. Vink de thema’s aan die je interesseren en klik onderaan op Geselecteerde installeren of bijwerken.

 

Klik daarna terug op het tabblad Geïnstalleerd. Je krijgt daar een voorvertoning te zien van alle geïnstalleerde thema’s. De thema’s die standaard door Linux Mint geïnstalleerd zijn, hebben een slotje. Dit betekent dat ze niet te verwijderen zijn. De andere kun je verwijderen door erop te rechtsklikken en Deïnstalleren te kiezen. Om een thema toe te passen, selecteer je het en klik je onderaan op Thema toepassen. Wil je terug naar het standaardthema en weet je niet meer welk thema dat was, klik dan rechts onderaan op Herstel het standaardthema. Overigens kun je op cinnamon-spices.linuxmint.com ook allerlei thema’s voor Cinnamon vinden. Volg de installatie-instructies op de website van het thema.

 

Informatie: http://cinnamon-spices.linuxmint.com/themes