Fosdem is een tweedaags gratis evenement in Brussel waarbij vrije en open source software centraal staat. Het is het jaar 2020 en dat betekent dat dit grote evenement 20 jaar bestaat. Wat een mijlpaal! Fosdem wordt gehouden in Brussel in gebouwen die beschikbaar worden gesteld door de universiteit ULB. Het is geen hypermodern, nieuwe school maar het geeft wel een goede sfeer voor het Fosdem evenement.

Paul Reemeijer

Het tweedaagse evenement wordt gehouden in vijf verschillende gebouwen. Een zesde gebouw reken ik niet mee. Daar zit namelijk de catering. Wel zie je in dit gebouw veel mensen achter een laptop samen met anderen, al dan niet met een biertje, losgaan op code. Buiten tussen de gebouwen, voor één van de ingangen, staan verschillende foodtrucks waar je lekker eten kunt halen.

Om relaxt, zonder stress het evenement bij te wonen is het verstandig om een hotel te regelen in Brussel. Dit is natuurlijk al de start van “the experience”. Je ziet en spreekt mensen in de omgeving al vanwege Fosdem. Je maakt eenvoudig een praatje met nieuwe mensen die je tegenkomt over wat ze doen en waarvoor ze dit jaar naar Fosdem komen. Het levert inspirerende gesprekken op en dit opent ook je ogen voor nieuwe dingen waar je misschien nog niet aan gedacht had of waar je nog over twijfelde.

Op zaterdag half tien is de opening met de aankondig dat het twintig jaar bestaat met een introductie van alles wat te maken heeft met het evenement. Wat indrukwekkend is zijn de volgende cijfers die je ook meteen een idee geven hoe groot het is en dat er altijd wel een onderwerp is waar je in geïnteresseerd zal zijn: 790 lezingen, 834 sprekers, 75 kraampjes, 71 tracks, 42 lighting talks, 15 uur workshops verdeeld over 34 ruimtes.

De kraampjes zijn verdeeld over een aantal gebouwen, namelijk K, H en AW. Ze zijn niet al te groot en het is er vaak lekker druk. Dit jaar miste ik een stand van O’Reilly om lekker door een aantal boeken te bladeren maar dat drukte de pret niet. Het is namelijk het ideale moment om bij de stand van je favoriete open source project swag te kopen en/of te praten met de personen achter het project. Dat is toch echt anders dan via de digitale wereld. Op zondag kwam er een stand bij van Pine. Het was zeer druk bij de stand waar een verrassing gehaald kon worden voor de mensen die een PinePhone vooruit hebben besteld. Ook hadden ze de PineBook bij om te ervaren wat hij kan en hoe dat hij werkt.

 

Tracks

Tracks zijn presentaties verdeeld over onderwerpen. Als je erg geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld Debugging tools, ga je in je app of op de website naar de track die zo heet en zie je een overzicht van de verschillende presentaties die gaan over Debugging Tools. Er is ook een papieren versie beschikbaar van het programma alleen is het daar niet goed op te zien over welke track het gaat. De papieren versie is verder wel erg compleet en is het ook in de offlineversie makkelijk om je presentaties te kiezen naar waar je naartoe wilt. In de mobiele app kun je je favorieten selecteren en deze komen dan in een aparte lijst te staan waardoor je een fijn overzicht hebt.

Nu komen we bij een heikel punt van het evenement. Het is groot en dit betekent veel mensen die ergens bij willen zijn. Er is geen registratie en ook op geen enkele manier mogelijk om kenbaar te maken aan de organisatie waar je in geïnteresseerd bent. Voor de organisatie of voor degene die de presentatie houdt is er dus geen enkel mechanisme dat ervoor zorgt dat de ruimte waar de presentatie gehouden wordt kan worden gestuurd aan de hand van de interesse. Het is dus echt niet altijd mogelijk, vooral als je veel wisselt, om een ruimte binnen te komen en naar je uitgekozen presentatie te luisteren. Een tactiek kan zijn om een presentatie eerder naar binnen te gaan om zo de presentatie die je graag wilt bijwonen kan volgen. Als je geen vragen of opmerkingen hebt en je kan er niet in, is het altijd mogelijk om een livestream te volgen. Dit is goed geregeld door de organisatie.

De livestreams worden ook gepubliceerd en zijn voor iedereen beschikbaar. Kijk eens op deze website.

Als je naar Fosdem gaat, neem dan de juiste mindset mee. Het is namelijk druk, chaotisch en je kan echt niet altijd bij je voorgeselecteerde presentaties zitten. Zorg dat je hier niet over in zit en accepteer, als het vol is, dat je een livestream gaat volgen of dat je de presentatie achteraf bekijkt. Deze mindset helpt je echt om meer te genieten van dit evenement.

Dit jaar ben ik voornamelijk gegaan om mensen te ontmoeten waarmee ik via het scherm nogal eens contact heb gehad, zodat ik ze een hand kan geven en makkelijker kan praten over de toekomstige ontwikkelingen. Waar ik nog meer in geïnteresseerd was, zijn de ontwikkelingen binnen overheidsinstellingen en de gedachte over het uitgeven van publieksgeld aan softwareontwikkeling om deze “verplicht” te publiceren als vrije software.

Amerika heeft deze wet al opgenomen. In de presentatie hierover, kwam ik er achter dat Frankrijk dit inmiddels ook al in de wet heeft vastgelegd en dat er een groep is die zich hiervoor inzet. Dit is FSFE. Zij hebben informatie gepubliceerd op de volgende website.

Daarnaast heb ik van vele, voor mij nieuwe tools, presentaties bijgewoond om te begrijpen wat de tool voor mij, in mijn dagelijks leven zou kunnen betekenen.

Wat zijn lighting talks?

Lighting talks zijn korte presentaties die maximaal 15 minuten duren waarbij de persoon voorin de ruimte een presentatie geeft van een product waar hij of zij aan werkt. In deze presentaties kan de persoon vertellen over het project dat hij of zij heeft gedaan en wat de lessen hieruit zijn maar er zijn ook personen die een nieuw idee presenteren, laten zien wat de status is van een specifiek project en vragen of dat je geïnteresseerd bent om bij het project aan te sluiten. Of om simpelweg het project of product te promoten zodat mensen het gaan gebruiken. Er zijn ook blanco vellen voor lightning talks waar een persoon of groep zich op een specifiek moment kan inschrijven. Dit zorgt voor verrassende presentaties, zoals over nieuwe open source telefoon.

Er is op Fosdem ook een job corner (zie foto). De markt is overspannen zoals wel bekend is en dit zie je aan de job corner die echt vele malen groter is dan voorgaande jaren. Ga je graag aan de slag met vrije, open source software zijn er zeker genoeg mogelijkheden om deze droom te verwezenlijken.

 Randevenementen

Wat ik niet heb meegenomen in de statistieken die op zaterdagochtend zijn gegeven in de opening zijn de “fringe events”. Dit is een extra dimensie aan de Fosdem beleving/sfeer.

De randevenementen zijn niet georganiseerd door Fosdem maar door communities of andere groeperingen. Zij gaan zo dicht mogelijk op Fosdem zitten zodat mensen eenvoudig aan deze meetings of hackatons kunnen deelnemen. Slim van de communities en goed voor het project waar ze voor staan. Een overzicht is op deze pagina te vinden.

Als laatste wat ik wil vertellen over Fosdem is dat er ook nog extra zaken zijn die je kan ondernemen. Er is bijvoorbeeld een keysinging sessie en er is de mogelijkheid om een LPI en/of LibreOffice examen af te nemen.

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om naar Fosdem te gaan. Beleef de aankomende tijd veel plezier met alle talks die je kunt terugkijken en die je interessant lijken. Ik kan alleen maar afsluiten met de woorden: top, en bedankt mensen achter Fosdem! Bedankt vrijwilligers! Tot volgend jaar!