In Linux Mint maak je gemakkelijk screenshots met de PrintScreen-toets. Voor wie vaak screenshots neemt, zijn er echter ook betere tools. Wij bekeken de mogelijkheden van de ingebouwde screenshot-tool én twee alternatieven.

 

 Out-of-the-box ondersteunt Linux Mint het maken van screenshots via de sneltoetsen PrintScreen (voor het volledige scherm) en Alt-PrintScreen (voor het huidige venster). Na het indrukken van die sneltoets kies je de bestandsnaam en locatie voor de screenshot en je bent klaar. Er bestaat ook de mogelijkheid om je screenshot te kopiëren naar het klembord. Die gebruik je als je een screenshot rechtstreeks wilt plakken in bijvoorbeeld een OpenOffice-document. Wil je meer mogelijkheden? Open dan het startmenu en selecteer “Accessories” > “Take Screenshot”. Dit is hetzelfde programma dat achter PrintScreen schuilt, maar alleen krijg je nu allerlei opties te zien, voordat je een screenshot neemt (zie afbeelding 1). Zo is het mogelijk om een screenshot te maken van een rechthoekige selectie (in plaats van het volledige scherm of het huidige venster), om een vertraging in te stellen en om de muisaanwijzer al dan niet op te nemen in je screenshot. Bij screenshots van het huidige venster kies je nog of je de vensterrand en effecten (zoals een schaduw) wilt opnemen of niet. Klik vervolgens op “Take Screenshot” en dan verschijnt het venster dat je reeds kent van de PrintScreen-sneltoets. Kortom: een prima tool zonder al te veel toeters en bellen, maar perfect voor de occasionele screenshot.

 

 

Onderschrift: De ingebouwde screenshot-tool van Linux Mint bevat meer mogelijkheden dan je denkt

 

 

Shutter

 

 Maak je vaak screenshots en mag het allemaal wel wat sneller gaan? Of wil je achteraf nog wat eenvoudige wijzigingen doorvoeren aan je screenshots? Dan moet je zeker Shutter eens proberen! Installeer Shutter via de Software Manager en start het programma op vanuit het “Accessories”-menu. Het opstarten duurt wel even, maar dat is eigenlijk het enige nadeel aan Shutter. De knoppen in de werkbalk zijn op het eerste oog weinig verrassend. We zien onder andere knoppen om een screenshot te maken van het volledige scherm, van één venster of van een selectie. Toch biedt Shutter voor deze methoden enkele interessante opties. Daarvoor klik je op het pijltje rechts van elke knop. Zo selecteer je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Shutter de virtuele desktop, waarvan je een screenshot wilt. Dat scheelt je toch weer enkele muisklikken. Ook kan Shutter één grote screenshot maken van al je virtuele desktops. Screenshots van één venster werken vergelijkbaar: je klikt gewoon de naam van het gewenste venster aan en Shutter doet de rest. Shutter brengt dan het venster op de voorgrond, neemt een screenshot en brengt vervolgens Shutter weer op de voorgrond.

 

 Tenslotte is ook Shutter’s functionaliteit voor een screenshot van een selectie érg handig. Je kunt de selectie immers meerdere keren wijzigen door ze te verslepen of de randen te verschuiven. Links bovenaan geeft Shutter steeds een sterk ingezoomde versie weer van het gebied onder je cursor. Op die manier kun je de selectie erg exact afbakenen. Ben je tevreden met de selectie? Dan dubbelklik je in het midden ervan om de screenshot te nemen. Dat is weer eens wat anders dan screenshots uit te snijden in de Gimp door onnauwkeurige selectiegereedschappen in screenshot-tools! Erg leuk is ook dat Shutter de screenshots meteen bewaart in een vooraf bepaalde map (standaard is dat ~/Pictures). Zo word je niet steeds lastiggevallen met dialoogvensters. Maak je vaak dezelfde soorten screenshots? Daarvoor heeft Shutter zelfs een heuse redo-knop! Alle hierboven vermelde functies zijn trouwens ook toegankelijk via een icoontje in de system tray. Zo is Shutter steeds binnen handbereik.

 

 

Onderschrift: Gebruik Shutter om snel en efficiënt screenshots te maken én te bewerken

 

 Beeldbewerking

 

Nadat je een screenshot gemaakt hebt, kun je die desgewenst verder bewerken. Klik daarvoor op de “Edit”-knop rechts bovenaan. Is die knop grijs op je systeem? Installeer dan nog het pakket “libgoo-canvas-perl” en herstart Shutter. Via die knop kom je terecht in een minimaal beeldbewerkingsprogramma. Let wel op dat Shutter de screenshot standaard overschrijft met jouw bewerkte versie. Wil je de oorspronkelijke screenshot bewaren, gebruik dan de “Export”-optie (Ctrl-Shift-E) in plaats van “Save” (Ctrl-S). Shutters beeldbewerkingsprogramma biedt trouwens enkele goed doordachte opties naast de klassieke tekengereedschappen (lijnen, cirkels, rechthoeken en tekst). Zo zijn er twee tools om delen van je afbeelding onherkenbaar te maken door ze te vervagen of te overschilderen. Dat is erg praktisch om bijvoorbeeld persoonlijke data te verwijderen uit screenshots, die je op je website wilt plaatsen.

 

 Verder is er een tool om een nummer in een cirkel te tekenen, waarbij Shutter telkens het nummer automatisch verhoogt wanneer je het gebruikt. Handig om snel verschillende stappen in een programma te illustreren met een screenshot! De te gebruiken vulling, rand en lettertype stel je in via de statusbalk onderaan. Rechtsonder vind je ook nog de functie “Insert image”, waarmee je gemakkelijk kleine icoontjes invoegt. Denk bijvoorbeeld aan een uitroepteken, een vraagteken, een ster, een tekstballon, enzovoorts. Overigens zijn alle bewerkingen gemakkelijk te wijzigen, zolang je de afbeelding maar niet bewaart.

 

 

 

Onderschrift: Shutters beeldbewerkingsprogramma is erg eenvoudig te gebruiken

 

 In Shutters hoofdvenster krijg je nog extra bewerkingsmogelijkheden via het menu “Screenshot” > “Run a plugin”. Zo zijn er onder andere plug-ins om een schaduw of watermerk toe te voegen, om de rand te vervagen of de kleuren aan te passen (sepia- of grijstinten, kleuren omkeren, enzovoorts). Tot slot nog een tip: in het eerste tabblad genaamd “Session” zie je alle screenshots, die je onlangs gemaakt hebt. De screenshots blijven hierin staan, totdat je ze expliciet sluit. Selecteer je meerdere screenshots in het Session-menu, dan voert Shutter de volgende actie uit op al die screenshots. Snel 15 screenshots voorzien van een schaduw? Met Shutter is het zo gepiept!

 

 Webpagina’s

 

Heb je ooit wel eens geprobeerd om een screenshot van een webpagina te maken? Je hebt dan ongetwijfeld gemerkt dat het niet vanzelfsprekend is om de webpagina volledig op je scherm te laten passen! Misschien heb je wel meerdere screenshots gemaakt en die achteraf met veel prutswerk aan elkaar geplakt in de Gimp? Gelukkig zijn er betere methodes om zulke screenshots te maken. Zo is voor Firefox de extensie Screengrab een absolute aanrader. (Tegenwoordig vind je die onder de naam “Screengrab (fix version)”, omdat de oorspronkelijke auteur er enkele jaren geleden mee gestopt is.) Na installatie van de add-on krijg je een extra knop in de werkbalk. Daarin vind je drie opties: “Save”, “Copy” en “Upload”, afhankelijk van de manier waarop je de screenshot wilt bewaren. Onder elk van die opties kies je vervolgens uit “Complete Page/Frame”, “Visible portion” en “Selection”. De twee laatste opties zijn niet zo interessant, want die functionaliteit vind je eigenlijk in elke screenshot tool. Wat Screengrab echter uniek maakt, is de eerste optie: Complete Page/Frame. Met die functie bewaart Screengrab de volledige webpagina, dus inclusief het gedeelte dat enkel zichtbaar wordt door te scrollen. Uiteraard kun je je screenshot achteraf nog openen in de Gimp of Shutter om die verder te bewerken.

 

 Altijd de juiste tool

 

Om af een toe een simpel screenshot te maken, volstaat de ingebouwde PrintScreen-functionaliteit in Linux Mint prima. Moet je echter vaak een hele reeks screenshots maken of wil je ze achter gemakkelijk bewerken? Dan is Shutter een betere keuze. Voor screenshots van volledige webpagina’s schieten beide tools tekort. In die gevallen heb je de Firefox-extensie Screengrab nodig.