In Write root behandelen we vragen en ideeën van onze lezers. We nodigen iedereen uit vooral te reageren op artikelen, op meningen van auteurs en op vragen van andere lezers. Stuur dit dan naar redactie@linuxmag.nl.

 Slimme meter

 Een reactie op het artikel ‘Slimme Meter’. Ik heb vanuit mijn werk veel met het energielabel te maken. Dit is een gestandaardiseerde methode om de energetische kwaliteit van een gebouw te bepalen. Voor woningen is dit vanwege uniformiteit een heel vereenvoudigde methode waarmee de overheid beleidsmatig kan sturen. Veel isolatiewaarden worden geschat op basis van bouwjaar en of de bewoner zich nog kan herinneren of er na-isolatie heeft plaatsgevonden. Een veel gemaakte fout is dat het label gebruikt wordt om besparingen uit te werken, terwijl het label enkel gericht is op het gebouw zelf en niet op invloeden van gebruikers (thermostaat hoger/lager, lampen aan/uit). Wat overblijft zijn dingen als: ventilatie, lucht infiltratie, transmissie (warmteverlies) door gevel, glas, dak, vloer en deuren en natuurlijk ook de manier waarop jouw woning aan de warmte komt (kwaliteit ketel, stadsverwarming, warmtepomp etc.), inclusief warm water.

  De meting die je hebt uitgevoerd is een resultante van het aardgas dat je woning in die periode nodig heeft gehad. Er vanuit gaande dat je niet gekookt hebt met gas gedurende de meting en niet gedoucht hebt, heb je het totaal aan de warmteverliezen door bovenstaande oorzaken gemeten (inclusief het rendement van je opwekking). Om wat richting te geven in het experiment een paar tips:

 Zoek het rendement op dat bij jouw soort ketel gerekend wordt (houd hierbij rekening met de CV watertemperatuur, deze lager instellen verhoogt het rendement in richting van de opgave) en bepaal je correctie vanwege de opwekking;

  • Doe deuren en ramen dicht en je ventilatie uit (kan onverantwoord zijn, maar alles voor de wetenschap!);

  • Geen elektrische systemen aandoen (geeft warmteontwikkeling in je huis);

  • Haal eten buiten de deur en ga dit buiten opeten (ook een argument voor een goede barbecue!);

  • Vraag je buren (indien verbonden aan je woning) om de temperatuur de gehele periode gelijk met jouw ruimtetemperatuur te houden;

  • Wat overblijft, is het warmteverlies door de hele schilconstructie naar buiten. Als je weet hoeveel m² je hebt, kan je de gemiddelde isolatiewaarde van de woning bepalen. Dit is overigens wel een geweldige indicatie van de energetische kwaliteit van je woning, maar daar vind je niet snel wat van terug in het label.

     

    Wat ik zelf interessant vindt, is dat je uit trends wel kunt halen wat de constante invloeden zijn (aantal douchebeurten per dag, kookgedrag, thuis/niet thuis, etc.), en hoever men zelf bezig is met nachtverlaging, afwezigheid, etc. en dus op een gegeven moment ook wel kan zien wat de woning zelf doet. Volgens mij zijn de meetbedrijven er al redelijk druk mee om dit inzicht te vertalen naar een dienstverlening.

     

    Helaas beschik ik over een primitieve meter die niet toegankelijk is voor simpele oplossingen om een loggertje te plaatsen, maar ik zou graag verder willen gaan om te kijken hoever je zelf kan komen met dit experiment. In ieder geval succes!

    Gerrit-Jan Teunissen

     Linux Magazine: Dank je voor je uitgebreide reactie en de tips! We hebben het een beetje moeten inkorten.

Overstappers

 In bijna iedere uitgave schrijven jullie over de voordelen van en het belang van open source als serieus alternatief voor Windows. Ook ik erger me aan de dominantie van Windows en de dwang om iedere keer maar weer te moeten overstappen naar een nieuwe versie. Minder dan twee jaar geleden heb ik daarom de stap gezet om serieus kennis te maken met Linux als alternatief. Ik reken daarbij op de nodige steun van Linux Magazine. Kunnen jullie wat meer artikelen wijden aan deze doelgroep? Verder zou ik het wel fijn vinden om regelmatig een programma besproken te zien, zoals dat in softwarebeheer is opgenomen. (Red: correspondentie is ingekort).

 Ben Neurink

  Linux Magazine: Het is helaas onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. Het aantal artikelen in een blad is beperkt en het aantal nummers per jaar ook. Dat betekent vooral veel keuzes maken. We zoeken steeds naar een gulden middenweg: artikelen voor overstappers, gemakkelijke artikelen, moeilijke artikelen, af en toe iets over de markt en artikelen voor ICT’ers. En wat voor de één veel te moeilijk is, is voor een ander véél te simpel. De resultaten van een lezersonderzoek een tijd geleden toonde al aan dat onze lezers uit deze brede doelgroep bestaan.

 ALS

 Beste redactie. Dit kwam ik tegen op Reddit. Wellicht vermeldenswaardig in Linux Magazine? Iemand heeft in 3 ½ jaar tijd een open source eye tracking pakket geschreven, voor ALS/MNT-patienten als gratis vervanging voor de dure commerciele apps: OptiKey. Zie: http://reddit.com/r/software/comments/3kdghp/eye_tracking_software_for_sufferers_of_alsmnd_can en https://youtu.be/HLkyORh7vKk.

 Marinus

  Pydio

 Ik heb naar aanleiding van het artikel over Pydio in het vorige Linux Magazine de tool geïnstalleerd. Ik wil natuurlijk graag synchroniseren met mijn Ubuntu-machine, maar de desktop applicatie voor Linux is een binary en ik kan nergens vinden hoe ik die onder Ubuntu kan installeren. Hebben jullie raad?

 Anno de Vries

  Linux Magazine: Controleer of Java op je systeem draait met “java -showversion”. Wanneer Java geïnstalleerd is, krijg je nu een scherm boordevol informatie. In de bovenste regel staat op ons Debian 8.1 werkstation “1.7.0_79” als versie, iets daaronder staat dat we een OpenJDK 64-Bits Server VM hebben. Download de zip-file “PydioSync-0.8.4-Linux-x86_64-Jars.zip” vanaf de Pydio website. Unzip deze file met “unzip PydioSync-0.8.4-Linux-x86_64-Jars.zip” en ga hierna naar de nieuwe directory PydioSync-0.8.4-Linux-x86_64-Jars. Hier doe je: “java -jar PydioSync.jar”. Je ziet nu weer wat informatie voorbij komen en even later opent rechtsonder in je scherm een dialoogvenstertje waar je de host-url, gebruikersnaam en wachtwoord etc. kunt invullen.

 DraftSight

 Ik heb op mijn laptop DraftSight opnieuw geïnstalleerd. In deze laptop zit een ATI Radeon grafische kaart. Met de draadloze muis luistert de muiswijzer niet goed. Na op het Ubuntu Forum Nederland de vraag te stellen, kreeg ik het volgende antwoord: verwijder de draadloze muis, sluit een USB-muis aan, start opnieuw DraftSight waarna de muiswijzer weer luistert.

 Wim

  Linux Magazine: Goed om te horen dat het opgelost is. Wij hebben zelf ontdekt dat een dergelijke ‘dronken’ muis ook kan ontstaan als de bluetooth adapter van de muis op een (interne) USB-hub is aangesloten waarop ook een externe harde schijf is gekoppeld. Door de schijf aan een andere USB-poort te koppelen (die geen deel uit maakt van de hub), is de muis weer nuchter. Je PC moet dan wel een ‘losse’ USB-poort bezitten