In de rubriek van Koen lezen we over de aanpassingen, die in de nieuwste PIXEL-release is gemaakt om de security te verbeteren. Onze Raspberry Corner heeft echter nog meer ontwikkelingen, want PIXEL komt naar de pc en Mac. Verder gaan we eindelijk 64-bit op de Raspberry Pi. Als je dat allemaal geen nieuws vindt: Raspberry Pi is jarig, dus het is zeker tijd voor een feestje.

64-bit Raspberry distro’s

De processor in de Raspberry Pi 3 is een 64-bit ARM v8-processor. De beschikbare distro’s vormen echter allemaal een 32-bit besturingssysteem, inclusief Raspbian. De Raspberry Foundation heeft nog geen 64-bit Raspbian uitgebracht, omdat deze niet draait op de oudere systemen en de Raspberry Zero met een ARM v6- en v7-processor. De Raspberry Foundation heeft deze compatibiliteit hoog in het vaandel staan. Als er een 32-bit Raspbian en een 64-bit Raspbian zouden zijn, betekent dit niet alleen dubbel onderhoud, maar ook een verwarrend verhaal richting de gebruikers (vaak jongeren, tenminste in de UK). Bovendien zijn de voordelen voor de bestaande Raspberries niet echt groot: niet op het gebied van snelheid en niet op het gebied van geheugen. Het eerste officiële 64-bit besturingssysteem (er zijn al experimenten gedaan door diverse ontwikkelaars) is er nu: SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2. Bluetooth en de draadloze chip worden ondersteund, dus het is een volwaardige, bruikbare distro. Toch moet je opletten. Het is niet zo dat de documentatie op www.suse.com/documentation/sles-12 zonder meer bruikbaar is op de Raspberry Pi. Het is een totaal andere processor, dus lang niet alles is hetzelfde als beschreven. En dan nog: “Enterprise Server” op de Raspberry? Het is de marketingmachine van SUSE, die aan het werk is. SUSE had beter RaspiSuse of iets dergelijks kunnen uitbrengen. 

Raspbian op je Mac

Ook een beetje discutabel. De Raspberry Foundation heeft de PIXEL-uitbreiding (de nieuwe GUI) geport naar i386 (dus 32-bit) Debian Jessie. PIXEL is zo te gebruiken op zeven tot wel tien jaar oudere pc’s en Intel Mac’s. Je moet het image booten van een DVD of USB-drive, er is nog geen manier om de distro te installeren en het is nog experimenteel. Een USB-drive heeft als voordeel dat er een partitie op ligt waar bestanden bewaard worden. Volgens de Raspberry Foundation zorgt dit ervoor, dat leerlingen op de pc’s op school dezelfde desktopomgeving kunnen draaien als thuis op de Raspberry Pi. Er is geen leercurve. Deze reden lijkt ons twijfelachtig, wat het is juist de jonge doelgroep, die weinig problemen heeft met verschillende GUI’s. Ook zijn niet alle meegeleverde applicaties hetzelfde, met name MineCraft en Wolfram Mathematica ontbreken, omdat deze alleen op het Raspberry Pi platform mogen worden meegeleverd. De tweede reden die de Raspberry Foundation noemt, is dat het de “beste desktopomgeving” wil ontwikkelen en dat hiermee ervaringen op worden gedaan om dit te realiseren. Waarom gaat Raspberry een multiplatform desktopomgeving ontwikkelen? Hebben we er daar niet al genoeg van, ook voor oudere systemen? Er is zelf al sprake van om een x64 versie te maken van Debian+PIXEL. Hoewel de meeste reacties op het forum positief zijn, sluiten wij ons aan bij de meer kritische reacties: schoenmaker blijf bij je leest. Steek liever energie en tijd in de Raspberry Pi 4 en Raspbian 64-bit. Hoe denk jij erover? Het positieve van SUSE op de Raspberry Pi en PIXEL op i386 is dat de Raspberry Pi veel aandacht krijgt. Uiteindelijk draagt dit bij aan verdere groei van de Raspberry Pi! Bij het laatste MagPi magazine ontvang je de DVD met Debian+PIXEL.

Kickstarter

Het is best interessant om af en toe de website van Kickstarter te bezoeken. Op dit moment zijn er 333 projecten gepland met de Raspberry Pi. Wat dacht je van een automatisch grasmaaier aangestuurd door de Pi, een zonne-energie beheerstation, een e-paper scherm om er een e-reader van te maken en een UPS voor de Raspberry Pi. Sommige projecten zijn afgerond en voelen al gedateerd. Bijvoorbeeld de micro SD-kaart adapter om micro SD-kaartjes in de SD-sleuf te kunnen stoppen, zodat de SD-kaart minder ver uitsteekt.

Kijk eens op: www.kickstarter.com/discover/advanced?ref=nav_search&term=raspberry+pi

Vijf kaarsjes

De Raspberry Pi wordt op 28 februari (of 1 maart) vijf jaar oud. Volgens de Raspberry Foundation zijn er inmiddels 11 miljoen exemplaren verkocht. De verkopen vlakken iets af, maar bij de eerstvolgende release van een nieuw model, zal de grafiek weer snel gaan stijgen. De Foundation viert de vijfde verjaardag net als vorige jaar met een Big Birthday Party-congres in Cambridge Junction. Je moet er dus wel voor naar Engeland. Naast presentaties en workshops kun je je aansluiten bij drop-in hands-on sessies. Deelname kost 5 pond voor jongeren en ouderen vanaf 16 jaar. Kinderen en tieners, die jonger dan 16 jaar, mogen gratis binnen. Er zijn cupcakes en een goodiebag voor elke deelnemer.

 

PiBakery

PiBakery is een open source applicatie om een maatwerk SD-kaart te prepareren met Raspbian. Het draait niet op Linux, maar alleen op Mac OS X en Windows. De download op www.pibakery.org/download.html is omvangrijk (1,3GB), omdat je ook Raspbian zelf binnenhaalt. Jammer dat je de applicatie moet installeren en dat er geen portable app van is gemaakt. Na het starten van PiBakery zie je een omgeving, die iets weg heeft van de kinder-IDE van Scratch. 

Je kiest links een menu en sleept vervolgens de blokken, die horen bij de actie, naar het rechtervensterdeel. Je kiest instellingen, die eenmalig dienen te worden uitgevoerd, of applicaties en instellingen, die elke keer dienen te worden gestart en/of uitgevoerd. Klik je op Write, dan wordt het Raspbian image naar de SD-kaart geschreven. Na het booten van je Raspberry Pi wordt het script uitgevoerd, instellingen gemaakt en applicaties geïnstalleerd. Interessant is dat je een dergelijk image vervolgens heel eenvoudig weer wijzigt. PiBakery herkent de SD-kaart en laat je weer wijzigingen maken. Door een export te doen, wordt er een XML-bestand aangemaakt, wat je aan anderen geeft, die hetzelfde image willen gebruiken. Dat is handig bij cursussen of als je de Pi gebruikt op meerdere werkplekken als desktop. PiBakery ziet het als de Raspberrry Foundation een nieuwe Raspbian-versie aanbiedt en vraagt je automatisch of je het PiBakery-image hiermee wenst bij te werken.

@reboot

Soms is het handig om een python-script automatisch te laten lopen bij het booten van je Raspberry Pi. Dat lukt prima door ze in crontab toe te voegen. Stel, je script heet hueblink.py en bevindt zich in /etc. Tik sudo -e crontab en de editor opent het contab-bestand. Voeg hier de regel aan toe:

*** LISTING ***

@reboot python /etc/hueblink.py &

*** EINDE LISTING ***

Bij elke reboot (of inschakelen als de Pi uit staat) wordt het script in de achtergrond gestart. Dit werkt uiteraard ook op andere Linux-distro’s.