Vorige maand was het internationale Pi Day (of is het Pie Day?), maar eigenlijk vierden we de vijfde verjaardag van de Raspberry Pi met de geboorte van een nieuw model in de familie van single-board computers: de nieuwe Raspberry Pi Zero W, met bijpassende behuizing.  En er is nog meer feest met een eerbetoon aan Cambridge.

Het bestaat al even, maar op de een of andere manier wordt er dit jaar veel meer aandacht aan besteed: Pi Day. Pi, als constante 3,1415927… afgerond is dit 3,14: in Amerikaans datumformaat 14 maart.  Dit is de dag dat Pi wordt gevierd, de mathematische constante “π”. Zelfs Google heeft ooit eens een Doodle gewijd aan Pi Day.

Pi Day

Op televisie zagen we in kookprogramma’s taartenbakkers, die ter ere van Pi Day assortimenten taarten fabriceerden. Maar eigenlijk is 14 maart Pi Day en geen Pie Day. Pie Day is een commerciële dag, waarop de American Pie Council de nationale taartendag viert met ware taartenbak kampioenschappen en dat is op 23 januari. Toch blijft er verwarring alom. Waarom bakt iemand op 14 maart Raspberry Pi taartjes, versiert met een Pi-teken?

Eigenlijk is Pi Approximation Day een beter moment om Pi te vieren. Dit is op 24 juli: de breuk 24/7 is namelijk 3,142 en dat benadert Pi bijna tot op drie cijfers achter de komma. Ik stel voor om Pi Day in Europa te vieren op Pi Approximation Day en de Amerikanen hun eigen feestje te laten houden. Wij vieren dan meteen Python en brengen een eerbetoon aan de bedenker: de Nederlander Guido van Rossum. Afijn, de Engelse Raspberry Pi Foundation heeft speciaal voor de Pi Day een poster laten maken om voor eens en altijd de verschillen tussen de Raspberry Pi en Raspberry Pie vast te leggen. Downloaden die PDF, uitprinten en aan de muur hangen dus! 

Jaarverslag

We schreven het al in het vorige nummer: de Raspberry Pi heeft in februari zijn vijfde verjaardag gevierd. Om eens terug te blikken, heeft de Foundation een “jaarverslag” geschreven. Je vindt er niet de salarissen van het bestuur van de Foundation, je vind er niet de kosten voor het runnen van een dergelijke community, die inmiddels al 1.000 docenten heeft opgeleid, noch de kosten en onkosten voor alle bijeenkomsten, sprekers en dergelijke. Nee, leest je wie de partners (sponsors) zijn. We zien dat er enkele sponsors zijn, die meer dan 250.000 pond hebben bijgedragen in 2016. Bekende sponsors zijn bijvoorbeeld Google en ARM. Minder bekende topsponsoren zijn Nesta (www.nesta.org.uk) en Olswang (www.olswang.com). Oracle heeft een bedrag gedoneerd tussen de 150.000 en 249.999 pond. Samsung, Adobe, Salesforce.com en een groot aantal andere bekende en minder bekende sponsoren dragen eveneens bij om de Raspberry Foundation levend te houden. Uiteindelijk heeft elke sponsor ook een commercieel belang, al het is maar de naam van het bedrijf, die geassocieerd wordt met de Raspberry. En de Raspberry Pi is nog steeds razend populair, zoals valt te zien in de infographic uit het jaarverslag.

Raspberry Zero W

De Raspberry Foundation heeft een broertje gemaakt voor de Raspberry Pi Zero: de Raspberry Pi Zero W. De eerste Raspberry Pi Zero was vooral erg klein en goedkoop (5 dollar), maar had als voornaamste nadeel dat er geen WiFi aanwezig was. De Zero W lost dit op en is standaard voorzien van WiFi en Bluetooth. Hiervoor wordt dezelfde chip gebruikt als in de Raspberry Pi 3 Model B, de Cypress CYW43438. Dit maakt de prijs wel een beetje hoger, want deze is nu vastgesteld op 10 dollar. Er is tevens een officiële case beschikbaar voor de Zero W. De case bestaat uit een kleine behuizing met drie verwisselbare deksels, om de Zero W helemaal gesloten in te bouwen, of in te bouwen waarbij je toegang hebt tot de GPIO-bus of de camera-aansluiting. Verder heeft de behuizing vier rubberen voetjes, zodat deze beter blijft liggen op je bureau als je aan het experimenteren bent. De Zero past overigens ook gewoon in deze behuizing van de Zero W. 

Windows 98 horloge

Wat doe je als je een gadgetfan bent, emulatie en virtualisatie boeiende technologie vindt en als je bent opgegroeid met Windows 95 en Windows 98? Juist, je maakt een Windows 98 horloge. Dat is precies waarin dit project je helpt. Er wordt gebruik gemaakt van een Raspberry Pi, een TFT-schermpje, waarbij QEMU zorgt voor de emulatie van het Windows-besturingssysteem. Verder heb je uiteraard een polsband nodig en niet te vergeten een batterij of accu (er is gekozen voor de PowerBoost), want je wilt tenslotte een mobiel gadget bouwen. Windows 98 installeren op de Pi is een beetje een lastige handeling, maar de maker heeft gebruik gemaakt van de instructie van een andere maker (www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=41&t=117228) waar een IMG-bestand wordt vervaardigd om op een SD-kaart te schrijven. Het Windows 98 horloge krijgt veel aandacht in de makers-community. De smartphone is wel een beetje aan de grote kant, maar je maakt er wel de blits mee op werk. Zie https://314reactor.com/2017/03/01/windows-98-wrist-watch/

Kodi

Er is een nieuwe versie van het open source mediasysteem Kodi uitgebracht. Kodi is de basis voor veel mediacenters en niet alleen op de Raspberry Pi (zie https://kodi.tv/kodi17/). Naast bugfixes in deze Krypton-release is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd, ondanks dat het een major update is. Het meest opvallend is de nieuwe default skin. De nieuwe grafische omgeving heet Estuary en vervangt Confluence en het is beter geoptimaliseerd voor systemen met kleinere schermen. Verder zijn de instellingen anders georganiseerd en zijn er updates gedaan voor VideoPlayer, Music Library en de PVR. Als je op de Raspberry Pi gebruik maakt van OSMC of LibreELEC mag je al upgraden. De laatste update voor OSMC Kodi Krypton is beschikbaar en de nieuwste versie van LibreELEC (Krypton) 8.0 is eveneens gebaseerd op de nieuwe Kodi. 

Cambridge thema

De Raspberry Pi komt uit Cambridge (Engeland), waar de kantoren van de Foundation zich bevinden. Maar de relatie van de Pi met Cambridge gaat veel verder. Zo was het de bedoeling om met de Raspberry Pi nieuwe studenten aan te trekken voor het vak computerwetenschap bij de Universiteit van Cambridge. Verder is de ARM-processor van de Pi ontwikkeld door de oorspronkelijke makers van de Acron computers, een bedrijf uit Cambridge. De VideoCore grafische chip is ontwikkeld door medewerkers van Cambridge Consultants, die er een eigen bedrijfje mee begonnen, Alphamosaic. Dit bedrijf is overgenomen door Broadcom. Het kantoor van Broadcom in Cambridge heeft de VideoCore doorontwikkeld. Geïnspireerd op de screensavers van steden van Apple, heeft de Raspberry Foundation besloten om een Cambridge thema voor Raspbian PIXELS te maken. Het Cambridge thema van meer dan 200Mb is te installeren met:

sudo apt-get update

sudo apt-get install cantab-theme

Bij de “Appearence” instellingen kies je de achtergronden. De schermbeveiliging kies je onder “Preferences”, gevolgd door “Screensaver”.  De nieuwe screensaver het Cantab.