PlayOnLinux – Draai Windows-applicaties op Mint!
- November 27, 2018
- 0
Op Linux Mint heb je enorm veel apps. Daardoor heb je voor veel Windows programma’s een tegenhanger op Mint tot je beschikking. Soms draaien applicaties zelfs op beide besturingssystemen. Toch heb je software op Windows waarvoor op Mint geen goed alternatief bestaat. Denk bijvoorbeeld aan games of meer specifiekere software, zoals woordenboeken. PlayOnLinux helpt je om dergelijke programma’s toch op Mint te draaien.
Een Windows programma op Linux laten werken, is geen sinecure. De manier waarop een programma met het Windows besturingssysteem communiceert, is namelijk compleet anders dan bij Linux. Programma’s spreken als het ware verschillende talen. Wil je daarom een Windowsapplicatie op Linux draaien, dan heb je een vertaalslag nodig.
Die functie als tolk vervult Wine op Linux al heel lang. Wine zorgt niet alleen voor de vertaalslag, maar voorziet ook in een Windows directory structuur inclusief drive letters zoals C:. Bovendien levert Wine enkele tools voor Windows. Zo vind je hier onder meer de File Explorer, Wordpad en de Registry Editor.
Het werken met Wine is echter niet altijd even gemakkelijk. Je mist vooral een handige centrale grafische omgeving om je Windows programma’s te beheren. Zeker als je programma’s uiteenlopende instellingen van Wine verlangen, kom je al snel op de command line terecht en moet je handmatig zaken gaan regelen.
Gelukkig vind je bij Mint PlayOnLinux in de softwareverzameling. Hiermee heb je wel een dergelijke GUI voor Wine tot je beschikking. Anders dan de naam doet vermoeden, is PlayOnLinux niet enkel bedoeld voor videogames. Het is een algemene app om Windows programma’s op Linux te draaien.
PlayOnLinux
Standaard ondersteunt PlayOnLinux tal van Windows programma’s. Hiervoor regelt hij automatisch de juiste instellingen van Wine en downloadt zelfs per applicatie de optimale versie van Wine om ervoor te zorgen dat je Windows programma probleemloos draait. PlayOnLinux gebruikt dus niet standaard de versie die met Mint meekomt.
Verder hoef je voor de standaard software niet zelf eventueel benodigde Windows componenten te installeren. Als een programma bijvoorbeeld .NET nodig heeft, regelt PlayOnLinux dat voor jou. Tevens zorgt hij ervoor dat 32 en 64 bits Wine omgevingen probleemloos naast elkaar draaien.
Veel vrij beschikbare software voor Windows installeer je zodoende simpelweg vanuit de GUI. Dat geldt bijvoorbeeld voor Microsoft Word Viewer of iTunes. Je hoeft hiervan vaak zelfs geen installers te downloaden, omdat PlayOnLinux dat al voor je doet. Van andere applicaties waarvoor je wel een licentie nodig hebt, moet je weliswaar zelf voor de installatiebestanden of CD’s zorgen, maar PlayOnLinux regelt verder een correcte installatie. Wel is het zo dat je soms genoegen moet nemen met een oudere versie. Dat komt dan, omdat de nieuwste versie van je applicatie nog niet getest is of niet goed functioneert op Wine.
Je bent niet beperkt tot software die PlayOnLinux standaard ondersteunt. Als je de CD’s of installers hebt, dan gebruik je PlayOnLinux net zo goed om daarmee je Windows programma te installeren. Je weet dan alleen niet bij voorbaat zeker of de betreffende applicatie ook daadwerkelijk functioneert op Mint. Hoewel Wine zijn best doet om de incompatibiliteit tussen het Windows en Linux besturingssysteem te overbruggen, lukt dat niet altijd even goed. Maar niet geschoten is altijd mis.
Het installeren van PlayOnLinux verloopt eenvoudig via de Software Manager. Zoek daarin op playonlinux. Je vindt de app trouwens ook in de categorie Games. Dubbelklik op het zoekresultaat en klik tot slot rechts op Install. Na installatie vind je PlayOnLinux in het startmenu ook nu weer onder Games.
Standaard programma’s
Start PlayOnLinux op en vervolgens zie je in het beheerscherm boven het centrale deel enkele knoppen om Windows programma’s te installeren en op te starten. Links zie je een menu waar pas meerdere opties verschijnen ná het installeren van je eerste Windows programma. Die programma’s verschijnen in het centrale deel.
Klik op de knop Install. Een installatiescherm verschijnt met bovenin een aantal categorieën. Klik bijvoorbeeld op Games om een lijst van ondersteunde computerspellen te zien. Je ziet dat sommige namen een roze achtergrond hebben. Dat betreft programma’s met beveiliging door Digital Rights Management (DRM). Hoewel PlayOnLinux deze ondersteunt wat betreft installatie, loop je door DRM mogelijk wel tegen problemen aan tijdens het gebruik. Om deze programma’s te verbergen, haal je boven de lijst het vinkje weg bij Testing; een erg verwarrende naam trouwens.
Voor menig eindgebruiker is de optie ernaast, No-cd needed, eigenlijk net zo ongelukkig gekozen. Je zou denken dat het om software gaat die PlayOnLinux van het internet kan downloaden. Het betreft echter eveneens programma’s die beveiligd zijn met DRM, maar waarvoor wel een patch beschikbaar is. Dat maakt dat je de fysieke CD of DVD niet nodig hebt om het programma te gebruiken. Omdat het omzeilen van DRM veelal illegaal is, is deze optie standaard uitgeschakeld.
Om alleen freeware of shareware programma’s te zien, haal je het vinkje weg bij de optie Commercial. De lijst slinkt dan behoorlijk. Selecteer de gewenste applicatie en klik rechtsonder op Install. Je krijgt een venster met de waarschuwing dat software altijd naar de C: drive geïnstalleerd moet worden. Dat is overigens geen beperking van Wine, maar een eis van PlayOnLinux.
Bij Windows krijg je na succesvolle installatie vaak de mogelijkheid om het programma meteen op te starten. Je ziet een waarschuwing om dat niet te doen. De reden is dat na het voltooien van de Windows installer, PlayOnLinux zelf ook nog afrondende actie uitvoert. Bij games bijvoorbeeld gaat het om settings voor je videokaart. Open je Windows programma daarom pas ná volledige installatie.
Klik in het waarschuwingsscherm op Next. PlayOnLinux meldt vervolgens dat het een geschikte versie van Wine kiest die niet persé de meest recente is. Klik nogmaals op Next waarna de installatie wizard van PlayOnLinux start. Meestal doet die zijn werk vanaf hier verder automatisch, op een eventuele klik op OK na om bijvoorbeeld een licentie of de installatie van fonts te accepteren. Als PlayOnLinux de installer niet zelf kan downloaden, moet je nog wel aangeven waar de installatiesoftware staat.
De wizard start vervolgens op zijn beurt de Windows installer op. Hoe vanaf daar het installatieproces verder verloopt, hangt natuurlijk helemaal van de desbetreffende applicatie af. Aan het eind van het proces maakt PlayOnLinux op je bureaublad nog een snelkoppeling aan naar de Windows-applicatie, zodat je het programma direct kunt opstarten zonder PlayOnLinux te hoeven openen.
Vanuit Mint heb je nu toegang tot de Windows directory structuur via de zogenaamde virtuele drive. Dat is niets anders dan een map waarin PlayOnLinux een volledige Wine omgeving neerzet. Voor ieder programma gebruikt PlayOnLinux een aparte virtuele drive. Je vindt deze drives in je home directory onder PlayOnLinux’s virtual drives. De Windows home directory bijvoorbeeld vind je onder:
PlayOnLinux’s virtual drives/<applicatie_naam>/drive_c/users/<gebruiker_naam>
Overige software
Voordat je probeert niet ondersteunde programma’s te installeren, is het absoluut raadzaam om op de site van Wine na te gaan of de betreffende applicatie wel of niet functioneert op Wine. Klik daartoe op de site rechtsboven op AppDB. Als je programma in de categorie Platinum of Gold staat, dan is er geen probleem. Controleer wel of het om dezelfde versie van jouw programma gaat.
Klik in het installatiescherm helemaal linksonder op Install a non-listed program. Net als hierboven krijg je eerst enkele waarschuwingen. Vervolgens zie je een scherm met de keuze tussen het installeren van een nieuw programma en het updaten van een reeds geïnstalleerd programma. Kies Install a program in a new virtual drive en klik op Next.
Geef voor de virtuele drive een naam op zonder spaties en klik op Next. Nu krijg je de mogelijkheid om de Wine omgeving aan te passen, zoals te installeren Windows componenten. Als je op de site van Wine voor jouw applicatie hierover informatie hebt gevonden, gebruik je deze opties. Klik vervolgens op Next. Nu moet je kiezen of een 32 bits of 64 bits Wine omgeving nodig is. Selecteer de juiste optie afhankelijk van je applicatie en klik op Next. PlayOnLinux maakt nu de virtuele drive aan en installeert hierin Wine.
Tot slot moet je aangeven waar de installatiebestanden staan, waarna de Windows installer opstart. Soms opent deze aan het eind toch ongevraagd het Windows programma. Sluit dan de applicatie af, zodat PlayOnLinux zijn eigen acties kan afronden, waaronder het aanmaken van een link op je bureaublad.
Wine versie
Voor niet ondersteunde software gebruikt PlayOnLinux standaard de Wine versie van je Mint systeem. Die achterhaal je door in het startmenu van Mint naar Wine -> Configure Wine te gaan. Klik vervolgens op het tabblad About.
Mocht na installatie je programma niet goed werken, dan loont het om op bijvoorbeeld de site van Wine onder AppDB voor je applicatie na te gaan of een andere versie van Wine wel werkt. Recente versies van Wine ondersteunen bijvoorbeeld Windows 10. Als dat zo is, ga dan in het beheerscherm naar Tools -> Manage Wine versions (zie afbeelding 1).
Je krijgt dan een complete lijst van Wine versies, in het linker tabblad voor 32 bit (x86) en in rechter voor 64 bit (amd64). Klik op de gewenste versie en vervolgens in het midden op de pijl naar rechts. Klik in het bevestigingsscherm op Next om de download en installatie te starten.
Ga vervolgens weer terug naar het beheerscherm en klik op Configure. In het configuratiescherm zie je links een overzicht van je Windows programma’s. Selecteer hier de gewenste applicatie. Rechts in het tabblad General kies je vervolgens bij Wine version de juiste versie via de drop-down list.
Windowsomgeving
Normaliter eisen Windows programma’s een minimale versie van Windows voor een correcte werking. Bij Mint biedt de systeemversie van Wine standaard Windows XP. Bij recentere versies van Wine is dat Windows 7.
Om de Windows versie voor een programma aan te passen, ga je in het configuratiescherm naar het tabblad Wine. Klik hier op Configure Wine, waarna het configuratiescherm van Wine zelf verschijnt. In het tabblad Applications zie je helemaal onderaan bij Windows Version de gebruikte versie. Kies daar in de drop-down list de gewenste versie. Merk op dat Wine zelfs nog stokoude versies ondersteunt, zoals Windows 3.0.
Verder moet je bij niet ondersteunde software mogelijk Windows componenten zelf installeren om bijvoorbeeld bepaalde functies te gebruiken. Ook hierover vind je op de site van Wine vaak informatie. Ga daartoe in het configuratiescherm naar het tabblad Install components. Hier vind je een lange lijst, waaronder verscheidene versies van Internet Explorer en Direct3D. Selecteer de gewenste component en klik vervolgens rechtsonder op Install.
Tot slot
Met PlayOnLinux is het draaien van standaard Windows-applicaties gemakkelijk. Het aan de praat krijgen van niet ondersteunde programma’s is vaak evenmin een probleem mits het eenvoudige software betreft. Bij uitgebreide pakketten of veeleisende programma’s is het helaas nog steeds geen gelopen race, maar PlayOnLinux vergemakkelijkt het testen met verschillende omgevingen in ieder geval wel.
Links
PlayOnLinux: playonlinux.com
Wine: winehq.org