Opmars van open source in het IT-landschap
- November 16, 2016
- 0
Met meer dan 500 bezoekers was het een groot succes op het onlangs gehouden Red Hat Forum 2016 in het Chassé Theater te Breda.
“Steeds meer CEO’s hebben het onderwerp ‘digitale transformatie’ bovenaan hun agenda staan”, aldus Dick Lans, Country Manager Red Hat Benelux, tijdens zijn openings-keynote ‘Fast, Flexible Future’. “In een wereld die steeds verder digitaliseert, vereist ondernemen een andere aanpak, een andere manier van denken. Dat je succesvol bent geweest in het verleden is geen enkele garantie meer dat je dat in de toekomst ook zult zijn.” Het gaat allemaal, houdt Lans zijn publiek voor, om het moderniseren van de huidige IT-infrastructuren en het bouwen van nieuwe, betere applicaties. Bedrijven moeten daarvoor optimaal gebruikmaken van de nieuwe cloud-resources die zich aandienen. Het gaat daarbij om het bouwen van zowel nieuwe IT- als nieuwe businessprocessen. Processen die efficiënter zijn, beter schaalbaar en veel sneller dan voorheen.
Geen silo’s bij Red Hat
Open source is bij uitstek de kracht in de markt die deze ontwikkelingen voortstuwt, zegt Lans. “Want wat is de belangrijkste motor van de cloud? Linux! En wat de op één na belangrijkste? Linux! Cloud is Linux, cloud is open source! Applicaties veranderen van monolitische, single used tools in flexibele, herbruikbare en volop gedeelde toepassingen. In networking en storage gaan we van fysieke en proprietary componenten naar software defined en software gebaseerd. En het is open source wat dit allemaal mogelijk maakt.” Daarbij is het belangrijk om de juiste partners te hebben. Want de digitale transformatie heeft heel veel te maken met technologie, zegt Lans, maar ook met vertrouwen en goed kunnen samenwerken. En op dat vlak heeft Red Hat, met het open source DNA waarover het beschikt, een reputatie hoog te houden.
Red Hat doet de dingen volgens Lans net even anders dan de rest van de softwaremarkt. “Daar zijn we trots op en dat willen we ook zo houden. We willen zo dicht mogelijk bij onze lokale klant blijven. We investeren daartoe veel in onze op landen afgestemde organisatiestructuur. Veel andere grote softwarebedrijven zie je zo’n structuur juist loslaten. Die zijn tegenwoordig veel meer georganiseerd in silo’s die rechtstreeks aan het hoofdkantoor rapporteren en per land onderling niet meer met elkaar communiceren. In veel gevallen beconcurreren ze elkaar zelfs, hetgeen betekent dat ze ophouden samen te werken ten behoeve van hun klant. Ik garandeer u dat Red Hat het precies andersom zal blijven doen. Want wij beseffen als geen ander dat we alleen succes kunnen hebben als ook onze klanten succesvol zijn.”
Op de beursvloer
Rondlopend over de beursvloer komen we diverse succesvolle Red Hat-klanten en -partners tegen. Peter Huisken is Lead Architect Engineering bij NXP. “Red Hat is bij ons tegenwoordig een onmisbare partij”, vertelt hij. “Al onze belangrijke applicaties binnen ons engineering-landschap draaien op het Red Hat-platform. En we zijn daar heel tevreden mee.”
Ook Robert Jan ten Dijke, Business Line Manager Open Source bij Sogeti, is lovend over de samenwerking met Red Hat. “Wij zien dat onze klanten steeds meer de kracht van open source ontdekken. Vandaar dat wij daarin flink investeren. Dat doen we samen met Red Hat en dat gaat heel goed. We zien onze business groeien. Dat is voor ons ook de reden om hier weer te staan. De ene klant is vooral op zoek naar kostenbesparing, en dat kan prima met open source-software, de ander kiest vooral voor open source van wegen de innovatieve kracht ervan. Red Hat biedt daarbij het platform en Sogeti de services daaromheen.”
Een voorbeeld van een partij die er met Red Hat financieel flink op vooruit is gegaan, wordt gegeven door Jan-Taeke Schuilenga, IT Architect bij DUO. “Wat wij op dit moment met Red Hat doen, is vooral JBoss Application Server, met daaromheen een hele stack aan beheertooling. De reden dat we daarheen zijn gemigreerd, was vooral financieel gemotiveerd. En onze keuze voor Red Hat betaalt zich heel goed uit. Qua kwaliteit hebben we niets hoeven inleveren, terwijl we zo’n 60 procent besparen op de onderhoudskosten, en het opschalen van de applicatieserver nu zelfs een factor twintig goedkoper is.”
Accelleratie in de markt
In de keynote ‘A Journey into the Future, the Impact of Digital Transformation’ van Jan van Vonno, Senior Research Analyst bij IDC, wordt de zaal allereerst mee gevoerd naar het jaar 2020. We zien het fictieve echtpaar Smith in hun zelfrijdende auto, of, zoals Van Vonno aangeeft, in hun Smart Mobility Platform of SMP, zoals dat in 2020 heet. Zodra het SMP, via de daarvoor benodigde sensoren, signaleert dat het echtpaar honger heeft, bestelt het voor hen een pizza bij de dichtstbijzijnde Pizza Hut en rijdt ze daar heen. Ter plekke worden ze ontvangen en bediend door de slimme robot Pepper, waarmee ze via hun creditcard ook direct kunnen afrekenen. Zo voert Van Vonno het echtpaar langs een reeks van futuristische snufjes en mogelijkheden. Hoewel, futuristisch? Alle innovatieve technologie die Van Vonno toont, blijkt nu al operationeel op sommige plekken.
Terug naar vandaag, het jaar 2016, schetst Van Vonno vervolgens de ingrediënten van wat IDC noemt het ‘Derde Platform’, bestaande uit: Cloud, Big Data/Analytics, Social en Mobility. Het zijn de stuwende krachten achter de digitale transformatie die zich op dit moment in alle lagen van onze maatschappij voltrekt. IDC brengt de ontwikkelingen rond het Derde Platform sinds 2011 in kaart en Van Vonno meldt dat anno 2016 de door IDC verzamelde marktcijfers laten zien dat het 3rd Platform in investeringen het 2nd Platform voor het eerst heeft overvleugeld. En uit alle IDC-indicatoren blijkt dat de ontwikkelingen op gebied van de digitale transformatie zelfs sneller gaan dan door het onderzoeksbureau aan het begin van dit jaar nog werd voorspeld.
Conclusie
Als de keynote van Van Vonno één ding duidelijk maakt, is het wel dat de markt rondom de digitale transformatie in een stroomversnelling is geraakt. Het is een constatering die wordt bevestigd door de diverse bedrijfscases die tijdens het Red Hat Forum 2016 in Breda werden gepresenteerd. Dat maakt duidelijk dat ook de open source-technologie van Red Hat een essentiële bijdrage levert aan de technologische stroomversnelling waarin de IT-industrie van vandaag is terechtgekomen.