Sinds het moment dat Edward Snowden naar buiten is getreden met de onthullingen over PRISM is het opeens duidelijk hoe gedetailleerd informatie over heel veel burgers wordt bijgehouden. Het gaat al niet meer alleen over wie met wie in verbinding staat, maar ook om de informatie die we uitwisselen. Verzet is ingewikkeld, omdat bedrijven als Apple, Facebook en Google hieraan meewerken. Nog erger is dat Microsoft de Amerikaanse overheid toegang geeft tot ogenschijnlijk versleutelde informatie. Hoe erg kun je je klanten naaien?

 

 

Maar meteen is dit de wakeup call waarom open-sourcesoftware belangrijk is. Want opeens kunnen we achterdeurtjes in software ontdekken, massale dataverzamelingen tegen gaan en alternatieven maken voor die software die ons ogenschijnlijk nu binden aan de huidige spelers, die veelal op de een of andere manier een relatie met PRISM hebben. Juist dat is de grote meerwaarde van open-sourcesoftware. Mensen die zichzelf willen wapenen kunnen terecht op de website PRISM-Break.org ,waar de alternatieven per functionaliteit netjes op een rijtje staan.

 

Keuze
En opeens wordt duidelijk dat we wel een keuze hebben om andere programmatuur te gebruiken. Natuurlijk is het geboden alternatief voor Windows, Mac OS X en ChromeOS een Linux distributie of OpenBSD. De site geeft niet alleen alternatieven voor de webbrowser, maar adviseert ook plugins voor betere privacybescherming. Ook andere diensten die veel informatie over ons leven vergaren, hebben alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan webbrowsers, waarin we soms de meest bizarre zoekopdrachten geven. Of de kaarten die tot op detail gebruikt kunnen worden om de locaties bij te houden. Uiteraard zijn er alternatieven voor online maildiensten, e-mailapplicaties, chatprogramma’s en de versleuteling van e-mail. Ook voor bellen bestaan alternatieven. Allemaal zaken die heel duidelijk maken dat we echt een keuze hebben, en wie niet wil overstappen op een volledig open-sourcesysteem kan toch tenminste stappen zetten om nog iets van de persoonlijke levenssfeer te bewaken.

 

 

Maar belangrijker voor het volgen van mensen is natuurlijk de mobiele telefoon en de tablet waar contacten, e-mail, telefoongesprekken, de agenda en meer samenkomen. Als we ergens een alternatief nodig hebben is het op die mobiele apparaten. Voor Android, dat op basis van Linux is gebouwd, zijn inmiddels de nodige alternatieven beschikbaar, zoals Firefox OS of Replicant. Zelfs voor de Google Play store is F-Droid het ideale alternatief. Als in oktober ook nog eens de FairPhone beschikbaar komt, hebben we een Linux-ready apparaat waar we niets hoeven te kraken om de software te vervangen. We zijn dus echt baas op eigen telefoon.

Met alternatieven voor sociale netwerken, cloudopslag, het online werken aan documenten, het publiceren van informatie als artikelen en video’s, betalen, versleutelde verbindingen, het bijhouden van statistieken bij website bezoek, het zoeken naar websites via DNS, het anoniem surfen of bestanden uitwisselen en zelfs bij telefonie of chatservers hosten hebben we echt een keus. Misschien is de grootste openbaring van open-sourcesoftware wel dat we een infrastructuur hebben weten te bouwen die ons kan beschermen tegen spionage. Bedrijfsgeheimen kunnen geheim blijven als het moet, de persoonlijke levenssfeer kun je beschermen tegen een overheid die Europese mensenrechten niet erkend en we zijn in staat met onze portemonnee te kiezen. Dat is misschien wel de grootste openbaring. Met dank aan PRISM-Break is dat weer even duidelijk.

 

 

prism-break.org