Programmeurs zijn altijd serieuze, hardwerkende mensen. Maar het werk moet ook leuk blijven, dus regelmatig worden er grapjes of geheime meldingen verstopt in applicaties. Er wordt niet mee te koop gelopen, maar zo nu en dan ontdekt iemand iets en plaatst dat op internet. Deze zogenaamde easter eggs vinden we vooral in closed source. 

Misschien herinner je je nog de verborgen flight simulator in Microsoft Excel 2000? Je moet dit soort grappen zoeken of er toevallig achter komen, want ze staan uiteraard niet in de producthandleiding. Easter eggs vinden we ook in films, op dvd’s en cd’s (verborgen trailers of tracks). Games bevatten vaak cheats, wat eigenlijk ook een soort easter eggs zijn. Onze oproep in Linux Magazine 1 om easter eggs in open source of Linux aan te dragen, hebben niets opgeleverd. Easter eggs en open source gaan ook niet zo goed samen, want hoe kun je verborgen code in open source stoppen?  Nou ja, afhankelijk van de omvang van de code is dat goed mogelijk, omdat bijna niemand de hele code gaat lezen. 25 jaar geleden vond je al verborgen grapjes als commentaar in de BSD-code. Is er dan niets leuks te vinden? Hier onze easter eggs. Ze werken niet op elke distro’s, maar doe je mee met onze Mint-workshop, dan doen de easter eggs het prima (soms moet je wel even het package installeren met apt-get install). 

apt-get – de package manager bevat een koe. Type apt-get moo en je ziet een tekening van een koe. 

aptitude – aptitude heeft ook een easter egg. Tik aptitude moo en je krijgt de melding “Dit programma bevat geen Paaseieren”. Dat is op zich al een easter egg. Probeer eens aptitude -v moo. Het programma vertelt ons: “Er bevinden zich echt geen paaseieren in dit programma”. Aan jou de taak om verdere opties te bekijken (aptitude -vv moo, enzovoort.) Toch een paasei dus. 

calendar – Voor Lord of the Rings fans: calendar -f /usr/share/calendar/calendar.lotr -A 365

cowsay – Een andere volkomen onzinnige, maar leuke easter egg is de opdracht cowsay. Cowsay voegt het argument wat je meegeeft toe aan een tekstballonnetje voor een koe. Alweer een koe? Nou, het kan ook met een pinguïn: cowsay -f tux Ik ben gek op Linux. Andere dieren bestaan ook, kijk maar eens met cowsay -l Onze favoriet om in de Star Wars scene te blijven: cowsay -f vader BOE

emacs – tik in een volledig geïnstalleerde emacs bijvoorbeeld eens Esc-x gevolg door solitaire. Kijk, een spel 🙂 In Emacs zitten nog een stuk of tien andere spellen verborgen. 

figlet – Probeer (na installeren van dit package) eens: figlet LINUXMAGAZINE

firefox – start de browser en tik in het url-veld about:mozilla en je ziet een spreuk afkomstig uit het mozilla boek (dat overigens niet bestaat). Een tweede grapje: tik in het url-veld about:robots en je ziet wat robots je te vertellen hebben.

fortune – We scharen deze toch maar onder easter eggs. Het commando fortune geeft je een random spreuk of gedachte. 

sl – Na installatie van het package sl met sudo apt-get install sl heb je een extra opdracht voor het geval je een tikfout maakt. Wil je een directory listing opvragen met ls, maar tik je per ongeluk sl, dan verschijnt je easter egg: een trein rijdt over je scherm… Een extra wagon? sl -l 

telnet – Het is weliswaar geen telnet easter egg, maar wel leuk voor Star Wars fans: tik eens op een opdrachtregel telnet towel.blinkenlights.nl en laat je verrassen. 

vim – tik in een volledige geïnstalleerde vim, de code :help 42 en je ziet wat “the meaning of life” is. Een ander easter egg in vim zie je als je :Ni!  invoert 

Google heeft een grote traditie van easter eggs. Hieronder staan er een paar, mocht de verveling toeslaan. 

1. Ga naar Google Translate en kies als bron Engels. Voer als tekst in ppp, sss ttt, ppp, sss ttt  in. Het Listen-knopje heet nu plotseling Beatbox. Zet je speaker aan en klik op Beatbox. 

2 .Heb je Google al eens in Klingon gezien? Kijk hier: https://www.google.com/webhp?hl=xx-klingon

3. Zoek eens op blink html met Google… 

4. Zoek ook eens met Google en Google Chrome naar tilt Staat de inhoud van je venster schuin?

5. Zoek eens naar zerg rush 

6. Ga naar YouTube en zoek naar: do the harlem shake en luister.