Open source opent ogen, stimuleert creativiteit en bevordert iemands oplossingsvermogen. Heeft dat ook gevolgen voor je geestelijke gezondheid?

Volgens sommigen wel. Er zijn namelijk mensen die open source net zo zeer zien als een filosofie dan als een methode om software te ontwikkelen. “Vanuit mijn ervaring zorgt open source voor hoopvollere en veerkrachtigere geesten”. Was getekend Phil Shapiro, (Linux-)docent, voormalig blogger voor PCWorld en nu actief voor OpenSource.com en boven alles open source-adept.

 

In een relaas op die laatstgenoemde website geeft Shapiro een aantal voorbeelden van het positieve effect dat open source kan hebben op iemands geestelijke gezondheid. Van hobbyisten met een Raspberry Pi of Arduino tot studenten die moeten werken met open source software en de open source community zelf: ze hebben hoop. Hoop op verbeteringen, oplossingen en om iets nieuws te leren door te creëren.

Nee, Shapiro windt er geen doekjes om. “In een constante staat van hoop leven heeft een overloopeffect op de geestelijke gezondheid. Buiten dat, het delen van ideeën bij makerspaces [een zogeheten hackerspace of vrije internetwerkplaats -red.] creëert diepere sociale banden tussen mensen. Diegenen die daar rondlopen hebben een diepere band met de gemeenschap. Ook dit heeft een positief effect op geestelijke gezondheid”, aldus de docent.

Gratis hulp

Gratis programma’s zoals TuxPaint, Inkscape, GIMP, en (het oorspronkelijk in Nederland ontwikkelde) Blender zijn volgens hem top-notch en kunnen met name iets betekenen voor mensen die moeite hebben om teksten te verwerken. En zo talenten ontwikkelen die zonder open source misschien nooit tot wasdom waren gekomen. Het is duidelijk: Shapiro is overtuigd van zijn zaak en hoopt dat anderen ook hun positieve ervaringen met open source delen.

De open source community “bevrijdde” naar eigen zeggen IT-directeur Charlie Reisinger van schooldistrict Penn Manor in Pennsylvania. Het scheelde niet alleen 360.000 dollar, maar stimuleerde vooral de geest van de studenten: