De open source beweging heeft een enorm, niet te stoppen, krachtenspel in gang gezet. Iedereen kan hieraan meedoen. Dit heeft de wereld op zijn kop gezet.

Ideeën veranderen de wereld. Dat was in de oudheid zo, dat was in de middeleeuwen zo en dat is nu nog steeds zo. Een serie geniale ideeën hebben als resultaat dat we niet meer in ons blootje door het bos lopen, op zoek naar noten en vruchten, maar in grote steden wonen, fastfood eten, over moderne transport- en communicatiemiddelen beschikken en ‘s avonds met een espressootje op de bank kunnen whatsappen over de laatste ontwikkelingen in Boer-zoekt-vrouw.

Helaas vormen deze geniale ideeën maar het topje van de ijsberg.

Een idee omzetten naar de fysieke werkelijkheid vereist veel kapitaal, energie, relaties en vooral een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen. Deze transformatie was altijd een moeizaam en tijdrovend proces, dat alleen voor de happy few was weggelegd. Je kunt prima in je eentje fantaseren over hoe stoom aangedreven schepen onafhankelijk van de wind zijn, maar voordat het eerste stoomschip vaart, moet je investeerders benaderen en overtuigen, aandrijfschroeven ontwerpen en maken, bedenken hoe je een stoommachine op een schip installeert, welke stoommachine daarvoor geschikt is, enz.

We kunnen er rustig van uitgaan dat van alle ongelofelijk geniale ideeën in al die eeuwen, slechts een fractie daadwerkelijk is gerealiseerd. En juist op dat vlak is nu veel veranderd.

Het internet en open source software hebben samen de wereld compleet op zijn kop gezet met een nieuwe industriële revolutie. Het internet had nooit zo’n bloei kunnen doormaken zonder open source software. En open source software had zich nooit in zo’n enorm tempo en enorme breedte kunnen ontwikkelen zonder het internet.

Het internet is uitgegroeid tot een bijna drempelloos medium om ideeën te verspreiden. Het is een bijna drempelloze marktplaats waar vraag en aanbod zowel lokaal als globaal bij elkaar komen. Ieders stem kan gehoord worden, ongeacht of je man of vrouw bent, van welke sociale klasse je deel uitmaakt of wat je huidskleur is. Dat is hier allemaal een stuk minder belangrijk geworden.

De enorme ontwikkeling van open source software heeft dit mogelijk gemaakt en leidt samen met de exponentiële groei van betaalbare computerkracht tot de opkomst van high performance systemen, kunstmatige intelligentie en big data toepassingen. Productieprocessen worden in rap tempo gedigitaliseerd en gerobotiseerd.

Iedereen die een idee heeft of een nieuw product, of die een bijdrage wil leveren, krijgt daar in de open source wereld de gelegenheid voor. Je hoeft niet eerst op zoek naar investeerders of een vloot verkopers met een koffertje het vliegtuig in te sturen om potentiële klanten te verleiden. Je gaat gewoon aan de slag.

Wanneer je idee goed is en je product tegemoet komt aan een behoefte, dan komen de gebruikers vanzelf. Je hoeft niet eerst op zoek te gaan naar een uitgever voor je journalistieke werk of je nieuwe roman. Wanneer je teksten goed zijn, dan komen de lezers heus wel. Of, wanneer je muziek of je video goed is, dan komen de fans naar je luisteren. En die gebruikers, lezers en fans trekken in hun kielzog weer de investeerders mee.

De doorlooptijd van idee tot product drukken we nu niet meer uit in decennia, maar in maanden of weken. Niemand wordt meer uitgesloten. Het kapitaal volgt vanzelf wel, wanneer je idee of product maar goed is. Ondanks dat de zakenwereld eerst negatief reageerde op het gedachtengoed van de open source beweging, heeft deze beweging uiteindelijk een enorme verandering in diezelfde zakenwereld teweeg gebracht en daarmee het leven van miljoenen mensen over de hele wereld verbeterd.

Dát is de enorme kracht die van open source uitgaat.