Onlangs heb ik de pc van mijn ouders van Windows XP naar Linux Mint 13 gemigreerd. Ik had me voorbereid op het ergste: dat de installer niet in staat zou zijn om de NTFS-partitie te verkleinen, dat allerlei Windows-applicaties onder Linux niet zouden werken met Wine of Crossover, dat de printer een probleem zou zijn…  Niets van dat alles. Windows XP boot nog steeds, alle Linux-applicaties bleken voor mijn ouders goed genoeg en de printer deed het bijna meteen. Het enige minpuntje was de resolutie van het Grub2-bootmenu, die default niet werkte op ons TFT-scherm, waardoor Linux niet leek te booten. Het kostte me de meeste tijd om te ontdekken dat dit het probleem was.

Terwijl ik zo bezig was, viel mijn oog op een antwoord van de Europese Commissie aan het Europese Parlementslid Amelia Andersdotter (Piratenpartij), die gevraagd had waarom de Commissie zelf vooral Microsoft-producten gebruikt als kantoorsoftware. De gebruikelijke drogredenen volgden: 98% van de overheden doet het ook, open source-alternatieven zouden niet even compleet en veelgebruikt zijn, aanbestedingen veranderen is moeilijk en omdat er in de toekomst zoveel geïntegreerde webomgevingen ontstaan, moeten we vooral niet te veel eisen willen stellen. Kortom, “open source is not viable”

Hoor eens, dan wordt het dus nooit wat! De kleinere gemeenten en rijksoverheden laten dit juist liggen, omdat ze belangrijkere zaken te doen hebben dan een IT-visie ontwikkelen. Het is al langer een probleem dat overheden alles uitbesteden wat geen kernactiviteit is. Ze beschouwen aanbestedingen als een vrijemarktfeestje en dankzij het fenomeen vendor-lock-in is de situatie ontstaan dat een clubje grote IT-bedrijven bij wijze van spreken blanco cheques mag uitschrijven op kosten van de belastingbetaler. Disruptie is keihard nodig. Als de EU nou eens actief tegen vendor-lock-in zou optreden en open source als eis in aanbestedingen zou zetten, zouden er veel meer bedrijven zijn die in zo’n vrije markt kunnen meedoen, met lagere kosten als gevolg. Juist op Europees niveau kan hier een goed voorbeeld gegeven worden, want het bestaande ‘comply or explain’-beleid werkt voor geen meter.

Er zijn al lichtpuntjes. Grote banken zoals ABN AMRO, die overigens vaak al sinds 2000 grotendeels op Linux draaien, hebben ontdekt dat PostgreSQL tegenwoordig zo goed is dat je relatief makkelijk van Oracle naar PostgreSQL kunt migreren. Dat is zelfs vrij gauw terugverdiend. Databases worden dus een commodity, het MapReduce-systeem Hadoop staat volop in de schijnwerpers en eBay is onlangs van VMware naar OpenStack gemigreerd. Kansen genoeg. Er zijn al bedrijven die van SAP naar OpenERP migreren. Alles hangt af van het stellen van duidelijke eisen en van de beschikbaarheid van ondersteuning. Als mijn ouders dat al kunnen, dan de Europese Commissie toch ook?

NLUUG-voorjaarsconferentie 2014
Op donderdag 15 mei 2014 vindt in het Postillion Hotel te Bunnik weer een NLUUG-conferentie plaats. De lezingen gaan over networking, security, configuration management en tools. Zo demonstreert Michel Sijmons (Nibble IT) hoe je een Oracle-database naar PostgreSQL kunt omzetten, vertelt Erik de Jong (Fox IT) over grote security incidenten en zullen Ronny Lam en Michael Amstelveen ingaan op netwerkconfiguratiebeheer op basis van SDN en VXLAN. De keynote is in handen van Bill Cheswick, longtime UNIX-held en auteur van het klassieke boek ‘Firewalls and Internet Security’ (1994). Zie nluug.nl voor het hele programma.