Als je kijkt naar hoe open source in de wereld staat, is er de afgelopen 10 jaar heel veel veranderd. 10 jaar geleden was het nog vooral “wij” tegen “zij”. De wereld was eenvoudig en Microsoft was de grote vijand. Toen Novell in 2006 aankondigde nauwer met Microsoft samen te gaan werken werd dat gezien als een vorm van hoogverraad en verschillende ontwikkelaars kondigden aan niets meer met Novell en SUSE te maken te willen hebben.

De situatie was 10 jaar geleden dan ook een stuk anders dan de huidige situatie. Windows XP was nog steeds de niet heel erg overtuigende standaard Windows-versie, en het leek alsof de Linux-desktop een serieuze kans had om wereldwijd door te breken. Zeker voor een partij als Novell/SUSE was het toen merkwaardig om samen te gaan werken met Microsoft. Wat zou een pact met de duivel betekenen voor de kans op doorslaggevend succes voor de Linux-desktop?

 

Dat de Linux-desktop een verloren zaak is, is nu wel duidelijk geworden. Er zijn geen serieuze projecten meer waar bedrijven proberen Windows te vervangen door Linux op de desktop. Enerzijds heeft dat er mee te maken dat Microsoft liever gratis licenties weggeeft dan het toe te staan dat Linux afknabbelt aan de dominante positie van de Windows-desktop, anderzijds komt het omdat het IT-landschap nogal veranderd is. Waar tien jaar geleden de computer nog de enige manier was om IT te kunnen bedrijven, vindt een groot deel van de IT-achtige taken in moderne omgevingen plaats op tablets en smartphones waarop geen Windows gebruikt wordt, maar iOS en Android.

 

Ook op het gebied van de datacentra is er het nodige veranderd. Tien jaar geleden stond Microsoft’s Hyper-V nog in de kinderschoenen en kon er op Linux al prima gevirtualiseerd worden op basis van Xen of KVM. In de afgelopen 10 jaar heeft Microsoft zich vanuit het niets opgewerkt tot een belangrijke speler op de virtualisatiemarkt. Dat hebben ze bereikt door Hyper-V gratis weg te geven met het Windows besturingssysteem, iets waar marktleider VMware met het prijzige vSphere niet tegenop kan en wat voor gebruikers van Windows servers dus een no brainer is. Op basis van Hyper-V heeft zich ook een volwassen Microsoft cloud aanbod ontwikkeld in de vorm van Azure. Microsofts cloud is dus een gegeven dat niet meer weg te denken valt, en in zo’n cloud moet natuurlijk ook Linux gebruikt worden, en dat is volgens de deal tussen Red Hat en Microsoft dus in de toekomst bij voorkeur Red Hat Linux.

 

Een interessante vraag in dit hele verhaal is wie er nu eigenlijk van mening veranderd is. Is het Microsoft dat ineens toegeefelijk geworden is, of is het juist Red Hat dat water bij de wijn doet? Ik denk dat er in het afgelopen decennium niet zo heel veel veranderd is aan de Microsoft kant. 10 jaar terug sloot Microsoft immers ook al een deal met een belangrijke speler op de Linux markt. Toen echter was het een deal met de nummer 2 van de markt, wellicht met de diepere bedoeling om het de nummer 1 een stuk lastiger te maken.

 

Wel veranderd is de perceptie van de Open Source wereld. Waar 10 jaar geleden Red Hat vroom verklaarde nooit een dergelijke samenwerking te zullen sluiten, hebben ze het dan nu toch gedaan. Ik denk dat hiermee alleen maar bewezen wordt dat open source volwassen is geworden. Het is niet meer “wij” tegen “zij”, maar het IT-landschap bestaat tegenwoordig uit geïntegreerde platforms waar oplossingen van meerdere vendors met elkaar samenwerken. En het is alleen maar mooi dat Red Hat laat zien met deze deal dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Uiteindelijk zal de eindgebruiker van IT daar alleen maar beter van worden.

 

Sander van Vugt