Luister je graag naar muziek, terwijl je op de commandline werkt? Met deze tips hoef je niet meteen terug te vallen op je desktopomgeving!

1. cmus
cmus is een prima applicatie om je muziekcollectie door te bladeren via de commandline. Het heeft een gebruiksvriendelijke ncurses-interface en een duidelijke manpage. Voeg na het opstarten één of meerdere directories toe met het commando :add <directory>. Wacht even totdat cmus de directories geïndexeerd heeft. Standaard toont cmus een alfabetische lijst van artiesten: dit is de Library view (sneltoets 1). Met de spatiebalk toont cmus de albums van de geselecteerde artiest en met de enter-toets speel je een album af. Zie je liever een alfabetische lijst van alle tracks? Schakel dan over naar de Sorted library view via de sneltoets 2. Ook daar gebruik je de enter-toets om een track af te spelen.

2. Afspelen
Je moet natuurlijk wel enkele sneltoetsen kennen om cmus te gebruiken. De belangrijkste bevinden zich op één rijtje links onderaan het toetsenbord (althans op een qwerty-toetsenbord):
– z; om naar de vorige track te gaan
– x; om het afspelen te starten
– c; om het afspelen te pauzeren/hervatten
– v; om het afspelen te stoppen
– b; om naar de volgende track te gaan

3. Zoeken
Zoek je een specifieke track? Gebruik dan /zoekterm of ?zoekterm om voorwaarts respectievelijk achterwaarts te zoeken in de lijst van tracks. Met n of N krijg je dan de volgende of vorige match te zien. Voor vi-kenners zijn die sneltoetsen natuurlijk niet nieuw! Standaard doorzoekt cmus zowel de artist-, album- als titletags. Met //zoekterm en ??zoekterm zoek je enkel op artiest/album in view 1 of enkel op titel in view 2. Voor complexere zoekopdrachten biedt cmus filters aan: sneltoets 6 toont je de beschikbare filters. Een filter toepassen in de library view doe je met het command F, gevolgd door de naam van de filter. Bijvoorbeeld ‘F 90s’ of gewoon ‘F’ om de huidige filter weer te annuleren. Extra filters aanmaken is uiteraard mogelijk. In de manpage lees je hoe dat in zijn werk gaat.

4. Playlists
Via de sneltoetsen 3 en 4 kom je respectievelijk in de playlist en de play queue terecht. De playlist is een lijst van tracks, die bewaard wordt in een .pl-bestand (standaard ~/.cmus/playlist.pl). Je kunt meerdere playlists aanmaken en bewaren om ze later weer in te laden. Met de y-toets voeg je tracks of albums vanuit de library view toe aan de playlist. Gebruik de spatiebalk om meerdere tracks te selecteren en ze in één keer toe te voegen. Tracks herordenen is ook mogelijk: met P verschuif je ze één positie naar boven en met p één naar beneden. De play queue is een soort tijdelijke playlist. Tracks verdwijnen automatisch uit de play queue, zodra ze afgespeeld zijn. Met ‘e’ voeg je een track aan het begin van de play queue in en met ‘E’ aan het einde ervan.

5. Netwerkshares
Wil je muziek afspelen vanaf een netwerkshare? Dat kan, als je de netwerkshare eerst lokaal mount en daarna het mountpoint toevoegt aan cmus. Voor een Samba-share is dat de normaalste zaak van de wereld, maar wist je dat je ook UPnP-shares kunt mounten? Installeer daarvoor het pakket djmount en voer volgend commando uit:

 
mkdir ~/upnp; djmount ~/upnp
 

De map ~/upnp bevat nu een overzicht van de verschillende UPnP-devices in je netwerk en de mediabestanden die ze aanbieden. Op ons testsysteem konden we helaas geen bestanden afspelen vanaf die locatie, al zou dit in theorie geen problemen mogen geven. De mappen doorbladeren via djmount lukte immers wel…

Zoals je ziet hoef je de commandline niet te verlaten om muziek te beluisteren. Met cmus, Samba en djmount speel je bestanden van elke denkbare locatie af.