Als je Linux als besturingssysteem gebruikt, dan zijn er diverse mobiele apps te vinden waar je zonder meer wat aan kunt hebben. Denk aan referentie, communicatie, bediening en meer. Juist Linux is veel gebruikt in systemen, die dag en nacht aan staan. Vaak is dat dan ook nog eens op locaties – al was het maar de zolder – waar je niet direct vanuit de huis- of werkkamer bij kunt. Zelfs als je geen “command prompt hero” bent, zijn er gelukkig voldoende apps voor “bureaublad-op-afstand”-sessies (remote desktop) te vinden. Ook zijn er apps voor het op afstand bedienen van bepaalde Linux-programma’s in de diverse appstores te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een comfortabele bediening van Kodi op de Raspberry Pi via de smartphone. In dit artikel zetten we een serie handige tools in app-vorm op een rij.

 

 

Naslag

We beginnen met een app voor naslag betreffende Linux-commando’s. Niet iedereen weet elk command prompt-commando uit zijn of haar hoofd. Een portable lijst met opdrachten en bijbehorende uitleg is dan wel zo praktisch. Voor iOS is er bijvoorbeeld “Practical UNIX Linux for iPad” van Eugene Khmelevsky voor €1,99. Eigenlijk is dit een complete Unix/Linux handleiding waar ook de echte beginners in meegenomen worden. Het begint heel basic en loopt door tot geavanceerd. Ben je meer op zoek naar een iOS-app, die commando’s snel op een rijtje zet in een soort van encyclopedievorm, dan is er de gratis app “Unix/Linux CLI Commands” van Bahtiyar Polat. Gratis komt overigens wel met een prijs in de vorm van advertenties, maar daar is mee te leven. Android-gebruikers kunnen voor een soortgelijke app terecht bij “Linux Commando’s en Shell Scripts” van Essence Infotech. Tik hier op “Commands” onder in beeld, waarna je via het vergrootglas een index te zien krijgt (of zoektermen kunt tikken). Verder is er voorzien in een handleiding (onder Tutorial) én een command prompt. Dat laatste is niet zo heel vreemd, want Android is natuurlijk gebaseerd op Linux. Je kunt het geleerde dus meteen in de praktijk brengen. Tot slot is er ook nog een uitleg betreffende shell script beschikbaar. De gratis app bevat overigens wel een advertentiebalk. Mocht je je daaraan storen, dan dien je een bedrag van €3,19 per jaar neer te tellen. Wat best veel is, eigenlijk.

 

Afstandsbediening

Gebruik je een Raspberry Pi of een ander op Linux gebaseerde mediaspeler of micro-pc, dan moet je daarop altijd weer een muis en een toetsenbord aansluiten. Met een app als Wifi Mouse/Toetsenbord van Necta apps hoeft dat niet. Hiermee transformeer je je smartphone of tablet tot een draadloos toetsenbord en trackpad. Dat is natuurlijk ideaal voor het bedienen van een toetsenbord- en muisloze server of een van de vele op Linux of Android gebaseerde mediaspelers. Behalve dat je de app dient te installeren, is ook een hulpprogramma voor onder Linux nodig. Deze software is voor Ubuntu en Fedora (32 en 64 bit) beschikbaar op http://wifimouse.necta.us/ (scroll naar beneden op de geopende pagina). Het is altijd een beetje experimenteren met dit soort apps: werkt de ene niet in een bepaalde setting, dan is het de moeite waard om een andere te proberen. Bijvoorbeeld – voor Android én iOS – iWritingPad Keyboard Mouse van Kai Sun Man (iWritingpad). Het recept is weer hetzelfde: je moet op het te bedienen systeem een tool installeren, deze keer te downloaden vanaf www.iwritingpad.com/index.php/quick-download-installation/. Prettig is dat je hier ook een versie voor Raspbian aantreft! De basisuitvoering van de app is gratis, waarbij het scherm van je mobiele apparaat in een trackpad verandert. Verder is er een tekstvenster waarmee – jawel – tekst is te verzenden. Via de knop “Real Keyboard” rechtsboven in beeld kun je aan de slag via een virtueel real-time toetsenbord, dat tevens als trackpad functioneert. Via een in-app aankoop zijn de advertenties te verwijderen.

 

Remote desktop

Nog een stap verder gaan tools waarmee je een remote desktop-sessies kunt opzetten. Daarmee krijg je op je smartphone of tablet een kopie te zien van het bureaublad van de op afstand bediende machine. We beginnen met de mooiste, maar tegelijkertijd helaas ook duurste oplossing, in de vorm van Splashtop Personal. Voor iOS kost deze app op het moment van schrijven €9,99. Voor Android is hij “gratis”, maar moet je al snel uitwijken naar diverse in-app aankopen om het volledige potentieel te ontsluiten. Een ander nadeel is dat de benodigde streamer voor Linux momenteel in bèta-fase verkeert. Voordeel is dat je zonder verdere ingewikkelde configuraties een verbinding met het gewenste systeem opzet, desgewenst zelfs via de cloud (wat weer een extra in-app aankoop kost). Heel mooi en gebruiksvriendelijk dus (vandaar dat we de app toch even noemen), maar ook behoorlijk aan de prijs.

Gratis kan gelukkig ook, bijvoorbeeld met VNC Viewer van RealVNC (iOS en Android). Heb je de app geïnstalleerd, download en installeer dan ook de “streaming”-tool op www.realvnc.com/download/vnc/. Kies voor de gratis licentie en klaar. Voor bezitters van de Raspberry Pi is er extra goed nieuws: sinds september is Raspbian voorzien van een ingebouwde RealVNC-server. We laten even zien hoe je daar gebruik van maakt.

 

Stap 1:

Zorg dat je over de meest recente versie van Raspbian (Raspbian Jessie with Pixel) beschikt en start dit besturingssysteem vanaf de Raspberry Pi. Klik op de menuknop linksboven in beeld en daarna onder “Voorkeuren” op “Raspberry Pi Configuratie programma”. Klik in het geopende venster op de tab “Interfaces” en zet VNC op “Enable”, gevolgd door een klik op OK. Rechtsboven in beeld – in de buurt van de klok – verschijnt nu het VNC-logo.

 

Stap 2:

Klik op het VNC-logo rechtsboven in beeld. Laat het venster even openstaan en start de RealVNC-app op je mobiele apparaat. Tik hierin op de + rechtsboven in beeld. Vul achter “Address” het IP-adres in, zoals getoond in het VNC Server-venster op de Raspberry Pi. Geef in het veld achter “Name” een logische naam op voor de VNC-verbinding, bijvoorbeeld Raspberry en tik op “Save”. Tik vervolgens op “Connect”. De eerste keer dat je met de Raspberry verbinding maakt, verschijnt een waarschuwing “VNC Server not recognized”. Dat is puur een veiligheidsmaatregel. Vergelijk de “Catchphrase” en de “Signature”, want deze moeten hetzelfde zijn als genoemd in het VNC Server-venster. Zo ja, klik dan op “Continue”.

 

Stap 3:

Voer in de nu getoonde stap de gebruikersnaam en het wachtwoord voor je Raspberry in. Standaard zijn dit achtereenvolgens “pi” en “raspberry”. Tik op “Done” en als het goed is verschijnt nu het Raspbian bureaublad in beeld.

 

Stap 4:

Mocht het scherm niet op je tablet passen, bijvoorbeeld omdat je een breedbeeldresolutie op de Raspberry hebt ingesteld, dan kun je het passend maken middels een knijpbeweging. Voor de meer gevorderde gebruikers is het mogelijk om een idee om de schermresolutie van Raspbian wat te verlagen. Dat zal de leesbaarheid van de diverse items in beeld ten goede komen. Hiervoor moeten wat zaken in het config.txt-bestand van de Raspberry veranderd worden. Het voert even te ver om daar in dit artikel diep op in te gaan, maar je kunt het één en ander uitgebreid nalezen op www.opentechguides.com/how-to/article/raspberry-pi/28/raspi-display-setting.html. Terug naar de VNC app: boven in beeld vind je verder nog wat knoppen, die redelijk voor zich spreken. Het hele scherm van je apparaat fungeert als trackpad; je bestuurt de muiscursor dus niet pixel-precies met je vinger. Klikken is tikken. Via een tik op de i kan je achter Picture Quality mogelijk de stand “High” eens proberen. Het kán zijn dat dit de snelheid van het geheel wat vertraagt, maar met een modern (thuis)netwerk en een recente Raspberry Pi 3 lijkt het geen problemen op te leveren.

 

Dashboard voor Raspberry Pi

We blijven nog even bij de Raspberry PI, want met “Pi Command” van Marek Siecko (iOS, €1,99) krijg je de beschikking over een dashboard. Na het installeren van de app is het noodzakelijk om eerst een paar zaken te configureren, aangaande het IP-adres van je Raspberry. Tik daarvoor op de sleutel linksonder in beeld. In het veld “Host” vul je het IP-adres van de Raspberry in. Dit is bijvoorbeeld te achterhalen via een klik op VNC (zie vorige stap) rechtsboven op de Raspbian-desktop. Bij “Port” vul je 22 in, dat is de standaard SSH-poort. Bij “Username” en “Password” vul je “pi” en “raspberry” in. Tik dan op de + midden onder in beeld en selecteer één van de beschikbare onderdelen. Links van het kruisje vind je een “actielijst”. Via een tik op het tandwiel zijn eigen acties toe te voegen. Rechts van het kruisje staat een grafiekknop, waarmee je een scherm met statusinformatie opent. Het knopje in de vorm van een monitor leid je naar een terminal.

Via de knop helemaal links kan je eenvoudig GPIO-poorten aansturen. Kwestie van op het betreffende scherm een pin als in- of uitgang definiëren en dan een waarde toekennen. Dat laatste in geval van een uitgang. Om deze functie te laten werken, is het wel noodzakelijk om eerst een tool in Raspbian te installeren. Start daarvoor een terminal-sessie en type achtereenvolgens de volgende commando’s, telkens gevolgd door een druk op Enter. Hou er rekening mee dat met name het commando “sudo apt-get upgrade” zomaar wat tijd kan kosten.

 

sudo apt-get install git-core

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

git clone git://git.drogon.net/wiringPi

cd wiringPi

./build

 

Nu moet het mogelijk zijn om het GPIO-onderdeel van de app ook daadwerkelijk te gebruiken. Voor Android-gebruikers is er een soortgelijke app (qua functionaliteit) te vinden onder de naam “RaspController” van Ettore Gallina. Gratis, maar wel voorzien van advertenties. De eerste stap, die je hier uitvoert, is ook het invoeren van de “naam- en adresgegevens” van je Raspberry en daarna kan de pret beginnen.

 

Afstandsbediening voor Kodi

Of je Kodi nu hebt geïnstalleerd op de Raspberry, een Android settop-box of op een desktop-OS als Ubuntu: ze kunnen allemaal overweg met één van de vele Kodi afstandsbedieningsapps. Voor iOS is er het gratis “Official Kodi Remote” van joethefox en voor Android is er “Kore” van de XMBC Foundation. Voor beide apps is het noodzakelijk om Kodi correct te configureren voor het gebruik met externe afstandsbedieningen. Klik daarvoor op het Kodi-systeem (met Kodi gestart) onder “SYSTEEM” op “Instellingen”. Klik in het geopende venster aan de linkerkant op “Diensten”. Schakel onder “Afstandsbediening” de optie “Toestaan besturing op afstand via programma’s op dit systeem” in. Klik dan links op “Webserver” en schakel de optie “Toestaan besturing op afstand via HTTP” in. De remote-apps moeten nu werken.

 

Meer

Natuurlijk zijn er nog veel meer apps te vinden, die handig zijn voor Linux. Denk aan bijvoorbeeld SSH-terminals voor gevorderde gebruikers of tools voor de Raspberry Pi. Mooi zijn ook de (deels gratis) tijdschriften en andere naslagwerken voor beide “grootheden”. Kijk dan ook gerust eens verder dan de door ons genoemde apps!