De controverse tussen open source en Microsoft zit gegrift in het collectieve geheugen. Maar intussen is alles veranderd, vertelt Isabel Moll van Microsoft. “We willen graag laten zien dat we een ander bedrijf zijn geworden.

Isabel Moll, Business Group Lead Enterprise & Cloud Platforms, heeft Microsoft van binnenuit zien veranderen. Voor haar was het al veel eerder duidelijk dat het bedrijf een andere weg insloeg, lang voordat Nadella het roer overnam. “Ik zat in die tijd al in de Enterprise & Cloud divisie en dat is het kindje van Nadella. Vanuit Azure hebben we altijd al open source-technologieën omarmd.” Dit is in de tussentijd allemaal duidelijker in de openbaarheid gekomen en de stempel van Nadella zie je nu overal terugkomen. Microsoft en open source-bedrijven

Microsoft omarmt open source software volledig, stelt Moll. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld heel intensief samen met open source bedrijven als Red Hat, SUSE, Canonical en Cloudera. “De integratie met deze partners gaat heel ver”, zegt ze. “Wij gaan daarin veel verder dan andere partijen. Wij vormen dan ook geen bedreiging, omdat we alleen willen dat de software goed integreert met ons platform. Wij maken bijvoorbeeld geen eigen Linux-versie. Daarom werken open source-partijen graag samen met Microsoft.”

Direct nadat de partnerschap met Red Hat was aangekondigd hebben het team van Isabel Moll en Red Hat ook elkaar direct gebeld en nu hebben ze zeker elke week telefonisch contact met elkaar, vertelt Moll. Daardoor verloopt de samenwerking hier heel soepel.

Open source-kennis in nieuw cloud team

Microsoft zet in Nederland één van de grootste cloud teams van Europa op. “Nederland is een early adopter als het gaat om technologie”, voert Moll daarvoor als verklaring aan. “Bovendien hebben we hier een heel goede infrastructuur.” Binnen dat uitgebreide team moet uitgebreide kennis vertegenwoordigd zijn van alle technologie. Daarbij gaat het om Microsoft-technologie, maar ook om kennis van open source. “Alle belangrijke OS’en draaien op Azure, ook alle open source databases, open source applicaties en talen zoals Python en JavaScript. Dat kun je out of the box aanzetten in onze omgeving. We hebben de ambitie om voor al die mooie technologie de juiste ondersteuning te bieden en daarom willen we nieuwe mensen binnenhalen die veel kennis hebben van Java, Docker, Jenkins, Cloudera, Spark, R en Hadoop.” Daarnaast zijn er mensen nodig die bijvoorbeeld een Linux-migratie kunnen doen naar Azure. Al die kennis vertegenwoordigt het hele IT-landschap. “Dat is de nieuwe wereld”, stelt Moll.

“Het opzetten van dit cloud team is het mooiste wat je kunt doen”, gaat ze verder. “We werken met een team van zeer ervaren architecten met zeer uiteenlopende expertises. We kunnen direct koppelen met Redmond en we werken aan innovatie bij klanten zonder restricties op de technologie de we gebruiken.” Daarbij gaat het allereerst om het verbeteren van de bestaande infrastructuur. Die gaat veelal van on premise naar private, hybride en publieke cloud.

Veranderde wereld

Verder gaat het voor het cloud-team vooral over data, het verzamelen ervan door bijvoorbeeld sensoren van het Internet of Things, maar ook over de analyse daarvan, stelt Moll. “De lifecycle van producten wordt steeds korter. Daarom moet je als bedrijf zoveel mogelijk inzicht krijgen in het gebruik ervan, waardoor je het al tijdens het gebruik kunt optimaliseren, of waardoor je de volgende fase van het product geautomatiseerd kunt verbeteren. Daarvoor moet je alle data die je krijgt goed analyseren. En om dat te doen combineren wij alle technologie die we maar nodig hebben, zeker ook open source.” Als voorbeeld hiervan haalt ze de nieuwe ‘Data Science Suite’ aan van Schiphol Group, die door GoDataDriven is gebouwd op basis van Azure en Cloudera CDH.

“Mensen die vroeger nog weleens twijfelden komen nu bij ons werken, en dan komen ze erachter dat we een bedrijf zijn waar heel veel mogelijk is”, vertelt Moll. De wereld is echt veranderd.