Als je een laptop met Linux wilt, is het bij de grote merken vaak zoeken welke modellen goede ondersteuning hebben. Het Duitse bedrijf TUXEDO Computers verkoopt een hele reeks laptops met Linux al voorgeïnstalleerd. Wij testten de Manjaro InfinityBook S 14 v5, een compacte laptop met uitstekende autonomie.

Koen Vervloesem

TUXEDO Computers is een Duits bedrijf dat laptops aanbiedt met Linux voorgeïnstalleerd. Eerder dit jaar hebben ze een samenwerking met de Linux-distributie Manjaro opgezet. Daaruit kwamen twee met Manjaro uitgeruste laptops voort: de compacte lichtgewichtlaptop Manjaro InfinityBook S 14 v5 en de grotere en zwaarder uitgeruste Manjaro InfinityBook Pro 15. Wij testten het eerste model.

Flexibele configuratiemogelijkheden

Er is 8 GB RAM op het moederbord vastgesoldeerd, maar je kunt nog 8, 16 of 32 GB bijkopen. Voor de processor is er een keuze uit een Intel Core i5 en Core i7. De laptop is standaard voorzien van een 250 GB SSD van Samsung, maar die kun je ruilen voor een model tot 2 TB. Je hebt zelfs de optie om zonder SSD te kopen, als je er zelf een wilt voorzien. Nog interessanter is dat je ook een tweede SSD in de laptop kunt configureren.

De Intel AX200 ondersteunt de nieuwste draadloze standaard Wi-Fi 6. Heb je liever een Wi-Fi 5-kaart, dan kun je ook kiezen voor de dual-band Intel AC 9260. Of je bestelt hier weer zonder Wi-Fi-kaart: je kunt zelf een compatibele kaart in M.2-formaat toevoegen. Kortom, de configuratie van de Manjaro InfinityBook S 14 v5 is vrij goed naar je wensen aan te passen. De prijs begint vanaf €1237.

Specificaties

  • Gewicht: 1,1 kg
  • Scherm: 14 inch Full HD (1920 x 1080 pixels), helderheid tot 350 cd/m², contrast tot 1200:1
  • USB: 1 x USB 3.1 Gen 1 (Type A), 1 x USB 3.1 Gen 2 (Type A), 1 x USB 3.1 Gen 2 (Type C) met DisplayPort 1.2 en Power Delivery
  • Andere aansluitingen: HDMI 1.4b met HDCP, audio in/uit, micro-sd-kaartlezer, Kensington
  • CPU: Intel Core i5-10210U of Intel Core i7-10510U
  • GPU: Intel UHD Graphics 620 geïntegreerd
  • RAM: DDR4 2666 MHz SoDIMM, 8 tot 40 GB
  • SSD: 250 tot 2000 GB (x2)
  • Wi-Fi en Bluetooth: Intel AX200 met Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1 of Intel AC 9260 met Wi-Fi 5 en Bluetooth 5
De Manjaro InfinityBook van TUXEDO Computers is een compacte Linux-laptop met uitstekende autonomie.


De hardware

Het door ons geteste model had een Intel Core i7-processor, 16 GB RAM en een 250 GB SSD. Dat leverde vlotte prestaties op. De sequentiële leessnelheid van meer dan 500 MB/s, die we met fio gemeten hebben, is voor een laptop van deze prijscategorie behoorlijk.

De bouwkwaliteit van het toestel is goed: de laptop is licht (1,1 kg), maar voelt toch niet goedkoop aan. Voor de aansluitingen zijn er wel wat toegevingen gedaan. Naast de twee usb a-aansluitingen (USB 3), is er maar één USB-C-aansluiting. Een ethernetpoort is er niet; daarvoor heb je een usb-adapter nodig. De pijltjestoetsen vinden we persoonlijk wat klein uitgevallen: we drukten continu per ongeluk op PgUp en PgDown. De Shift Lock blijkt ook geen ledje te hebben, wat ons in Vim al snel problemen opleverde nadat we de toets ongemerkt inschakelden.

Wanneer we de laptop willen opladen, merken we een volgende minpunt: de meegeleverde voedingskabel (die je niet via USB-C aansluit, maar opladen via USB-C is ook mogelijk) is wel heel kort. Aan de andere kant hebben we nog nooit zo’n kleine en lichte voedingsadapter gezien: ideaal voor wie licht wil reizen met deze laptop. Tijdens het opladen wordt de linkerkant van het toetsenbord (waar de aansluiting voor de voedingsadapter zit) wel vrij heet. Bij normaal gebruik haalden we overigens probleemloos een autonomie van meer dan vijftien uur.

Een ander voordeel van de hardware is dat het een heel uitbreidbaar design heeft. Met twaalf schroefjes open je het chassis, en dan zie je dat alle belangrijke onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn, inclusief de batterij. Dit is dus een toekomstbestendige laptop.

Alle belangrijke onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen.

Valse start

Op de bestelpagina kun je als besturingssysteem kiezen voor Manjaro KDE Plasma en Manjaro Xfce. Manjaro is gebaseerd op Arch Linux, een Linux-distributie die erom bekend staat dat hij sterk configureerbaar en uitstekend gedocumenteerd is. Kies je voor de versie met Xfce, dan krijg je de bekende lichtgewicht desktopomgeving. Liefhebbers van meer toeters en bellen, kiezen uiteraard voor KDE Plasma.

Na het opstarten en even het logo van TUXEDO te zien worden we begroet door… een login op de opdrachtregel! Dat lijkt ons niet de bedoeling voor een laptop die een goede out-of-the-box experience wil geven. We konden inloggen met gebruiker oem en wachtwoord oem, wat op een meegeleverd A4-blad werd vermeld, maar daarna wisten we niet wat we moesten doen. Manjaro bleek geïnstalleerd te zijn, maar zonder enige configuratie daarna. De oem-gebruiker had zelfs geen sudo-rechten, waardoor we niet veel konden oplossen. En de ingestelde Duitse toetsenbordindeling bemoeilijkte onze verkenning.

WebFAI

Gelukkig levert TUXEDO Computers een USB-stick mee waarop het WebFAI heeft staan, het netwerkinstallatieproces dat het bedrijf zelf gebruikt om zijn Linux-installaties uit te voeren. Dat voerden we dus zelf uit, na eerst een externe usb-naar-ethernetadapter aan te sluiten. Uit de uitgebreide lijst van mogelijke besturingssystemen kozen we Manjaro KDE. Na een tiental minuten was het besturingssysteem geïnstalleerd en herstartten we.

Eenvoudiger dan WebFAI kan het overigens niet: het enige wat je hoeft te doen is in het bootmenu een distributie te kiezen en de installatie gaat volautomatisch van start. Naast Manjaro KDE en Manjaro Xfce biedt het bootmenu ook de keuze uit enkele Ubuntu 20.04- en 18.04-edities en openSUSE 15.1 met diverse desktopomgevingen. De Ubuntu- en openSUSE-installaties zijn ook ondersteund met full-disk encryptie via LUKS.

Met WebFAI installeer je eenvoudig de ondersteunde Linux-distributies op een computer van TUXEDO Computers.

Manjaro Linux

Na de installatie van Manjaro KDE kregen we te zien wat we eigenlijk de eerste keer al hadden moeten zien: het configuratieprogramma van Manjaro Linux 20.1, dat zowaar zelfs in het Nederlands staat. In enkele stappen wordt de taal, locatie, toetsenbordindeling en gebruiker ingesteld. Na de volgende herstart was het systeem klaar voor gebruik.

Dat Manjaro met een indicator naast de klok aanduidt wanneer je Shift Lock hebt geactiveerd, verzacht de pijn van het gebrek aan een ledje in de toets enigszins. Aan de standaard softwareconfiguratie zijn nog wel verbeteringen mogelijk. Zo vonden we dat de ventilator nogal snel aanslaat en dan vrij luidruchtig is. In het TUXEDO Control Center is dat in te stellen, maar de software is alleen nog maar voor Ubuntu en openSUSE in de repository van TUXEDO Computers beschikbaar.

Gelukkig heeft iemand uit de community een pakket in de Arch User Repository geplaatst. Dat installeer je bijvoorbeeld met yay. Die laatste installeer je eerst met:

git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
cd yay
makepkg -si

Daarna installeer je TUXEDO Control Center met:

yay -S tuxedo-control-center

Toen we TUXEDO Control Center na de installatie opstartten, zei het programma ons dat het op ons model de ventilator niet kon instellen, maar na een reboot kwam de optie wel beschikbaar. En toen bleken we niet eens iets te hoeven instellen: het automatisch opgestarte TUXEDO Control Center had zelf op de achtergrond de systeemconfiguratie al ingesteld zodat we de ventilator nu nog maar zelden hoorden blazen.

Manjaro met KDE Plasma biedt een uitstekende desktopomgeving voor de Manjaro InfinityBook.

Ubuntu

Toen we Ubuntu 20.04 LTS via de WebFAI USB-stick installeerden, was het resultaat iets gepolijster. Het TUXEDO Control Center werd op deze manier standaard geïnstalleerd, en we hebben dan ook op geen enkel moment de ventilator horen loeien.

Daarnaast hebben we Ubuntu ook via het officiële iso-bestand op een eigen USB-stick geïnstalleerd op de laptop, zodat we de experimentele optie om Ubuntu op het bestandssysteem ZFS te installeren konden gebruiken. Zoals verwacht was de ventilator dan weer vrij luidruchtig.

TUXEDO Computers biedt zijn software in een eigen repository aan. Creëer een bestand voor APT:

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/tuxedocomputers.list

En plaats daarin de volgende pakketbronnen:

deb http://deb.tuxedocomputers.com/ubuntu focal main
deb http://oibaf.tuxedocomputers.com/ubuntu focal main
deb http://graphics.tuxedocomputers.com/ubuntu focal main
deb http://kernel.tuxedocomputers.com/ubuntu focal main

Sla het bestand op en importeer daarna de GnuPG-sleutel van TUXEDO Computers:

wget -O - http://deb.tuxedocomputers.com/0x54840598.pub.asc | sudo apt-key add -
sudo apt-key adv --fingerprint 54840598

De vingerafdruk moet E5D0 C320 BBCE 8D21 CDF6 0DD5 120E D28D 5484 0598 zijn. Update daarna de pakketbronnen, waarna je TUXEDO Control Center kunt installeren:

sudo apt update
sudo apt install tuxedo-control-center

Daarna stopt de ventilator met blazen en kunnen we genieten van een geruisloze laptop.

Met TUXEDO Control Center regel je onder andere wanneer de ventilator aanslaat.

Tuxifieer je installatie

Navraag bij TUXEDO leerde ons dat het bedrijf ook een script aanbiedt dat aan een zelf geïnstalleerde distributie dezelfde aanpassingen doet als de door hen geïnstalleerde versie. Dat is uiteraard alleen ondersteund op de distributies en versies die zij aanbieden, en alleen voor de laptops van TUXEDO.

Het script hebben we dus ook eens geprobeerd op een vers geïnstalleerde Ubuntu 20.04 LTS van de officiële Ubuntu-iso. Upgrade eerst al je pakketten, download het script dan, maak het uitvoerbaar en voer het uit:

sudo apt update
sudo apt dist-upgrade
wget -O tuxedo.sh https://mytuxedo.de/index.php/s/6JkRECzcGbPZoNM/download
sudo chmod +x tuxedo.sh
sudo ./tuxedo.sh

Als alles in orde is, krijg je voor elke deeltaak een OK in het groen te zien, en op het einde de vraag om met Enter te bevestigen om te herstarten. Daarna is je systeem optimaal geconfigureerd voor je TUXEDO-laptop, met de repository van TUXEDO toegevoegd, het TUXEDO Control Center geïnstalleerd, de speciale toetsen van het toetsenbord ingesteld enzovoort.


Conclusie

Zoek je een compacte Linux-laptop met uitstekende autonomie, dan zal de Manjaro InfinityBook S 14 v5 je zeker niet teleurstellen. Hij is licht genoeg om gemakkelijk overal mee te nemen, en met de beschikbare opties kun je hem toch krachtig genoeg uitrusten om bijvoorbeeld als laptop voor softwareontwikkeling te dienen.