Hoe kleiner de computers, hoe breder ze inzetbaar zijn in de wereld van de makers en het Internet of Things. Kleine computers zijn gemakkelijker weg te werken (bijvoorbeeld in kleding of als smart-sensor in de medische wereld) en ze gebruiken minder stroom. Ook kunnen ze helemaal autonoom draaien op alternatieve energiebronnen.

De nieuwe C.H.I.P. die door nextthing.co wordt ontwikkeld als kickstarter-project, moet 9 dollar gaan kosten en is met zijn 40mm bij 60mm omvang veel compacter dan de Raspberry Pi. De specificaties liggen bovendien wat hoger dan die van de RPi. Zo is het mini-kaartje voorzien van een 1Ghz processor (Allwinner A3 SoC met ARM v7 architectuur), 4Gb opslag, 512MB DDR3 intern geheugen, WiFi en Bluetooth. Er zijn een composiet- en usb-aansluiting voorzien. Het kickstarter-project moet eind 2015 en begin 2016 concreet producten opleveren. Inmiddels is er door bijna 40.000 sponsors al 2 miljoen dollar bij elkaar gebracht. In de campagne wordt de C.H.I.P. ook aangeprezen als familiecomputer (ingebouwd in een behuizing met toetsenbord) die enige gelijkenis met de zx80 vertoont: de PocketC.H.I.P. Een eerder makers-product dat in 2014 via kickstarter is gelanceerd door drie vrienden Dave Rauchwerk, Gustavo Huber en Thomas Deckert van Next Thing Co. is de Otto: een animated GIF-camera.

 

De C.H.I.P. wordt aangekondigd als ultieme computer voor studenten, leraren, opa’s en oma’s, kinderen, artiesten, makers, hackers en uitvinders. Hiermee bevindt de open source C.H.I.P.-computer zich direct in het vaarwater van de Raspberry Pi. De C.H.I.P. heeft een grote achterstand in te halen wat betreft documentatie, projecten, accessoires, marketing (de Raspberry Pi is overal te koop) en community. Slaagt dit makers-computertje erin om net zo populair te worden als de Raspberry Pi? Het device is weliswaar klein, maar misschien niet klein genoeg voor toekomstige Internet of Things toepassingen. Laten we eerst maar eens de lancering en het in productie nemen van het device afwachten.

 

C.H.I.P. is dan wel klein en goedkoop, maar het is niet de kleinste computer ter wereld. De kleinste computer op dit moment lijkt de Michigan Micro Mote M3 te zijn, die al een tijd in ontwikkeling is (zie http://www.eecs.umich.edu/eecs/about/articles/2015/Worlds-Smallest-Computer-Michigan-Micro-Mote.html). Deze computer is slechts anderhalve kubieke millimeter groot. In stand-by modus gebruikt deze computer 8 nanowatt. Het is niet eens voor te stellen hoe weinig dit is. Hij is uitermate goed inzetbaar voor het creëren van allerlei smart devices waar we nu niet eens aan denken. Het wordt ook wel ‘smart dust’ genoemd om aan te geven hoe klein de smart devices straks kunnen zijn. Maar is het wel een computer? Ja, een computer heeft processing, opslag, input en output en dat is wat de M3 inderdaad heeft.