Elgg maakt het mogelijk op een heel eenvoudige manier samen te werken. Het biedt verschillende mogelijkheden om informatie te delen of berichten uit te wisselen. Elgg is bedoeld om communities mee te ondersteunen, zoals een projectmatig samenwerkingsverband, of de leden van een club, een afdeling van een bedrijf of de medewerkers van een organisatie, enzovoorts.

Elgg is een open source oplossing, beschikbaar onder de GPL2 licentie en onder de MIT licentie. Je kunt de sourcecode downloaden vanaf de website van Elgg of ophalen via Github of forken. Elgg is gebouwd in PHP en gebruikt JQuery voor de Ajax-functionaliteiten. Plug-ins ontwikkelen voor Elgg is mogelijk en kan deze beschikbaar stellen via de website. Elgg bestaat uit een aantal componenten; de beheerder kiest per component of deze wel of niet voor de gebruikers beschikbaar is. Verder kan de beheerder aanvullende plug-ins installeren en beschikbaar stellen.

De ontwikkeling van Elgg gaat terug tot 2004 en inmiddels is een uitgebreide wereldwijde gebruikerskring ontstaan. In Nederland wordt Elgg bijvoorbeeld gebruikt door Plein Overheid, waar het voor tal van communities wordt ingezet. Een ander voorbeeld is het Amerikaanse alternatief voor beweegmaatje.nl, exercisefriends.com, dat ruim 150.000 geregistreerde gebruikers heeft. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, op de website van Elgg-zijn onder ‘showcases’ tal van voorbeelden te vinden.

Elgg kan naar keuze als een publiek toegankelijke website worden ingericht, of als site met beperkte toegang . Doordat je zelf kiest waar je Elgg installeert, kun je het natuurlijk ook uitsluitend binnen de grenzen van het eigen netwerk beschikbaar maken. Wij installeerden de 1.8 versie, de 1.9 versie is momenteel nog in ontwikkeling, maar zal ‘mobile friendly’ zijn.

Bij de tijd

Elgg is helemaal bij de tijd, je kunt medegebruikers van het systeem als ‘vriend’ aanmerken en volgen. Zo bepaal je zelf welke mensen voor jou interessant zijn, bijvoorbeeld de teamleden van een bepaald project. Verder kunnen gebruikers hun profiel beheren en een profiel-foto (‘avatar’) uploaden. Het standaard openingsscherm is in feite een verzamelscherm waar alle recente activiteiten worden getoond. Net als in de meeste andere schermen kun je daarbij een filter gebruiken. Dit filter bevat steeds dezelfde drie opties, je kiest hetzij voor alle activiteiten, hetzij alleen de activiteiten van je vrienden of alleen je eigen activiteiten.

Berichten systeem

De gebruikers kunnen in Elgg elkaar berichten toezenden. Deze berichten blijven in het systeem, er gaat geen e-mail de deur uit (dat maakt het wel wat lastig voor de NSA om mee te kijken). Nadat je bent ingelogd heb je boven in het scherm een balk met een klein aantal icoontjes, waaronder een envelopje. Wanneer je een of meer ongelezen berichten hebt dan verschijnt op de bekende manier een rood rondje met het aantal ongelezen berichten bij dit icoontje.

Via de component Blogs kun je heel eenvoudig blogposts maken. Andere gebruikers kunnen commentaar op je blogpost geven, zodat er een interactief gebeuren ontstaat. Met behulp van de component Bookmarks maak je een soort Delicious-achtige omgeving, waar gebruikers bookmarks met elkaar kunnen delen, desgewenst voorzien van een toelichting.

Bestanden delen doe je via de component ‘Files’. Bij het uploaden geef je een titel aan en ook hier kun je via de online editor aanvullende informatie invoeren. Doordat je ook hier tags kunt toevoegen, kun je later uit een grotere stapel bestanden toch snel de op dat moment relevante bestanden terugvinden.

Forum

Een van de eerste dingen bij het bouwen van een community die mensen inrichten is een discussieforum. Het is dan ook geen verrassing dat Elgg deze functionaliteit ingebouwd heeft via de component ‘Groups’. Gebruikers kunnen nieuwe groepsdiscussies opstarten. Hierbij is het handig dat je via het berichtensysteem gebruikers uitnodigen kunt toesturen.

Verder mag natuurlijk ook een micro-blogging oplossing niet ontbreken. Elgg heeft hiervoor een component die ‘the Wire’ heet. Dit is een Twitter-achtige oplossing. Je kunt hier berichten posten met een maximale van grootte van 140 karakters. Andere gebruikers kunnen op je berichten reageren met eveneens posts van maximaal 140 karakters.

De component ‘Pages’ is bedoeld voor het maken van pagina’s met een meer statisch karakter. Je kunt aan pagina’s weer onderliggende sub-pagina’s toevoegen. Bij Elgg krijg je daarmee een makkelijk te onderhouden ingebouwde website.

Tagcloud

Het gebruik van tags is een fantastische manier om structuur in een gegevensverzameling aan te brengen. Tags zijn makkelijk in gebruik en helpen om spelenderwijs je weg te vinden in de content. Wij vinden het daarom ook een groot pluspunt dat binnen Elgg het gebruik van tags breed is doorgevoerd. Bij de meeste componenten van Elgg kun je tags aan je posts toevoegen. Hierdoor is snel de voor jou relevante informatie terug te vinden. Elke component heeft zijn eigen tagcloud, daarnaast kun je ook een site-brede tagcloud opvragen, zodat het niet nodig is te weten in welke component iets gepost is. Dit maakt Elgg prima geschikt om een kennisbank mee op te bouwen en te onderhouden.

Dashboard

Het dashboard is een persoonlijke pagina die je met zogenoemde widgets naar eigen keuze inricht. Je sleept de widgets die je hebben wilt naar de plek van je voorkeur. Hiermee kies je die componenten die voor jou van belang zijn om gericht de ontwikkeling van de betreffende informatie te volgen.

Niet alleen voor de gebruikers werkt Elgg heel makkelijk. Ook de beheerder zal Elgg een makkelijke applicatie vinden. De installatie van Elgg zelf heeft niet veel om het lijf, wel moet je op je server Apache, PHP en MySQL beschikbaar hebben. Het beheer doe je verder eenvoudig via de browser. Je kunt bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van een vinkje nieuwe gebruikers wel of niet de mogelijkheid geven zichzelf via je Elgg-site aan te melden.

Het gebruik van themes maakt het mogelijk om het meer een eigen gezicht te geven. Voor wie zelf geen theme wilt maken zijn op de website van Elgg volop uit de community aangeleverde themes te vinden.

Makkelijk en laagdrempelig

Elgg is makkelijk in gebruik. De schermen van de verschillende componenten hebben een gelijke opbouw. De basisstructuur bestaat een veld om een titel of een naam in te voeren, een online editor voor het vullen van het vrije tekstveld en een veld om tags in te voeren. Bij elke post kun je aangeven hoe je deze open wilt stellen, waarbij je steeds kunt kiezen tussen iedereen, alleen ingelogde gebruikers, alleen vrienden of alleen jezelf. Deze consistentie maakt dat je heel snel aan de slag kunt met Elgg. Met Elgg bouw je echt een laagdrempelige samenwerkingsomgeving die ook voor mensen met minder computervaardigheden uitstekend geschikt is.

@@SIDEBAR@@

Installeren

Elgg is dankzij draait op de gebruikelijke combinatie Apache, PHP en MySQL en is daardoor op meerdere platformen te installeren. Elgg maakt gebruikt van plug-ins. Wie wil, kan zelf aanvullende plugins maken. Je kunt natuurlijk Elgg op een bestaande webserver of bijvoorbeeld op een eigen virtuele server installeren. Wij installeerden versie 1.8.16 op een verse Linux LXC container met daarin Debian Wheezy.

Elgg vraagt weinig bijzonders voor de installatie, met een Apache2 server met mod_rewrite, PHP en MySQL ben je al een aardig eind in de goede richting. Elgg wil ook mail verzenden, daardoor moet het mogelijk zijn vanuit PHP mail te versturen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ssmtp installeren, dit is een makkelijk te configureren applicatie om mail via een bestaande mailhub af te leveren. Je kunt deze zo configureren dat de mail bij de mailserver van je provider afgeleverd wordt of via bijvoorbeeld een gmail-account dat je hiervoor aanmaakt.

Je begint met te controleren of je server aan de vereisten voldoet en zo nodig wat aanvullende packages te installeren. Verder moet je nog even de configuratie van Apache voor de directory waarin je Elgg installeert aanpassen. Elgg installeer je vervolgens door de zipfile op de juiste plaats uit te pakken. Verder wil Elgg een data-directory buiten de web-tree hebben. In deze directory komen bijvoorbeeld de bestanden die gebruikers geüpload hebben, thumbnails van geüploade afbeeldingen, enz. In verband met de veiligheid plaats je deze buiten de webtree. Wij maakten hiervoor een directory /var/lib/elggdata aan, maar een andere plaats buiten /var/www is ook prima.