Opensource Evernote-client NixNote2

Wie met Evernote werkt, heeft zich waarschijnlijk al beklaagd dat er geen officiële Linux-client is. Je kunt wel gebruik maken van de webinterface, maar wat als je voorkeur naar een desktopclient uitgaat? Gelukkig bestaan er diverse open source-clients voor de populaire clouddienst voor notities. Eén daarvan is NixNote2 (voorheen NeverNote). Terwijl de eerste versie van NixNote nog op Java gebaseerd was, is NixNote2 volledig herschreven in de moderne Qt5-toolkit. De meest recente versie tijdens de redactiesluiting was bètaversie 7 van NixNote2.

Download op de Sourceforge-pagina van het project het juiste bestand en installeer het. De eerste keer dat je NixNote2 opstart, ga je in het menu Tools naar Synchronize en log je in op je Evernote-account. Zodra dat is gebeurd, zal NixNote2 al je notities downloaden en toont ze onmiddellijk in je lijst. Beheer je meerdere Evernote-accounts, voeg dan in het menu File > Add Another User andere accounts toe. Overschakelen tussen die accounts gaat eenvoudig door het account te kiezen in het menu File. In File > User Account Maintenance stel je in wat het standaardaccount is en schakel je accounts uit.

De interface van NixNote2 lijkt wat op die van een email-client. Links krijg je een paneel te zien met snelkoppelingen, je notitieboekjes, tags, opgeslagen zoekopdrachten, attributen en je prullenbak. Het rechterpaneel, dat het grootste deel van het venster in beslag neemt, bevat bovenaan een lijst van je notities en onderaan een voorvertoning van de geselecteerde notitie.

NixNote2 maakt het ook eenvoudig om notities te emailen. Selecteer daarvoor je notitie en klik bovenaan op de knop Email. Daarvoor moet je eerst in Edit > Preferences in het tabblad Email de juiste instellingen voor de smtp-server van je internetprovider invoeren.

Link

 

Handiger touchpad

Hoewel laptops al enkele jaren populairder zijn dan desktop computers, zijn de meeste desktop omgevingen van Linux-distributies standaard nog altijd afgestemd op de muis, waardoor het touchpad in je laptop niet optimaal wordt benut. Bekijk daarom eens de instellingen voor je muis en touchpad in je favoriete desktop omgeving. In Linux Mint vind je die in de systeeminstellingen onder Muis en touchpad. Klik in dat instellingenpaneel op Touchpad. Andere desktop omgevingen hebben gelijkwaardige mogelijkheden. In Ubuntu vind je die eveneens in het instellingenpaneel Muis en touchpad en ook KDE Plasma heeft een configuratiemodule voor het touchpad.

Veeg je vaak tijdens het typen per ongeluk op het touchpad, waardoor je cursor helemaal verspringt en je tekst op een heel andere plaats verschijnt, schakel dan in Linux Mint de optie Touchpad uitschakelen tijdens het typen in. Een andere interessante optie vind je onder het kopje Schuiven bij de optie Werkbalkvormgeving. Standaard zet Linux Mint die optie op Schuiven langs de rand, waardoor je in een venster met schuifbalk scrolt door aan de rechterkant van je touchpad met je vinger te vegen. Maar het gedeelte van het touchpad waar dat wordt gedetecteerd, is vrij smal. Wil je liever over het hele touchpad scrollen, maar dan met twee vingers, kies dan Schuiven met twee vingers voor deze optie. Wil je ook horizontaal scrollen met je touchpad, schakel dan Horizontaal schuiven in. Heb je schuiven met twee vingers ingeschakeld, dan doe je horizontaal schuiven ook met twee vingers; gebruik je de standaardoptie voor scrollen, dan schuif je horizontaal aan de onderkant van je touchpad.

 

Beheer je films met symlinks

Heb je een collectie films op je schijf staan, dan is een belangrijke vraag hoe je die in directory’s ordent. Doe je dat op titel, jaartal of genre? Dankzij het programma Flinck hoef je die keuze niet meer te maken. Het programma zoekt extra informatie over je films op via de online filmdatabase IMDb en maakt dan via symbolische links virtuele directory’s aan om je films ook te ordenen volgens jaartal, IMDb-score enzovoort.

De installatie verloopt eenvoudig met:

 

pip install flinck

Daarna configureer je in het bestand ~/.config/flinck/config.yaml wat voor directorystructuur je wilt. Bijvoorbeeld:

link_root_dir: /tank/movies

genre:

  dirs: true

rating:

  link_format: %rating-%title

  buckets: true

 

Dit eenvoudige bestand configureert een directory genre met per genre een subdirectory. In elke subdirectory komen dan symlinks naar alle films van dat genre. Het bestand configureert ook een directory rating waarin symlinks naar alle films komen met als bestandsnaam %rating-%title, waardoor de films op hun IMDb-score gesorteerd staan. Bovendien worden de symlinks onderverdeeld in ‘buckets’. Een bucket is een directory waarin je een deel van je films zet, als je collectie te groot is om overzichtelijk in één directory te krijgen.

Maak nu eerst link_root_dir aan, dit is immers de directory waarin alle subdirectory’s en symlinks komen. Maak ook de directory’s voor de buckets aan. In dit geval is dat voor ratings, dus we maken die directorystructuur aan met:

 

mkdir -p /tank/movies/rating/{1+,[6-7],8,9}:

 

Dit is een directory voor alle films met IMDb-scores groter dan 9, scores tussen 8 en 9, scores tussen 6 en 8 en scores kleiner dan 6. Daarna voer je het programma Flinck uit met als parameters de directory waarin de films staan en de data waarvoor je symlinks wilt maken:

 

flinck /tank/downloads/movies –by genre rating

 

Flinck maakt nu de directorystructuur en symlinks aan die je in het configuratiebestand hebt ingevoerd. Daarna navigeer je eenvoudig door je gehele filmcollectie. Elke keer dat je nieuwe films aan je collectie toevoegt, voer je de bovenstaande flinck-opdracht opnieuw uit.

 

Link

 

Weerbericht in de terminal

Er bestaan talloze programma’s die het weerbericht in de terminal tonen, maar geen enkele is zo mooi als Wego. Het toont het weerbericht voor één tot zeven dagen met ASCII art. Wego is geschreven in de programmeertaal Go en heeft Go 1.5 of hoger nodig. Installeer dus eerst een geschikte Go-omgeving. In Ubuntu of Linux Mint kan dat met sudo apt install golang-1.6 gccgo-go. Plaats ook export

 

 GOPATH=$HOME/go in je ~/.bashrc.

 

Daarna installeer je Wego eenvoudig:

 

go get -u github.com/schachmat/wego

 

Voer nu wego uit. Het programma geeft een foutmelding, maar maakt dan een configuratiebestand ~/.wegorc aan. Open het en update de juiste variabelen voor een Forecast.io-account:

 

backend=forecast.io

location=U.V,W.X

forecast-api-key=KEY

 

Na location vul je de X- en Y-coördinaten van je locatie in en na forecast-api-key je API-sleutel bij Forecast.io. Die krijg je door je gratis te registreren op https://developer.forecast.io/register. Kijk ook eens of de andere variabelen in het configuratiebestand aanpassingen nodig hebben. Voer daarna opnieuw wego uit en je krijgt het weerbericht voor de volgende dagen. Je kunt ook op elk moment het weerbericht voor een andere locatie opvragen, bijvoorbeeld:

 

wego 4 Paris

 

Hiermee krijg je het weerbericht voor vandaag en de volgende 3 dagen in Parijs. Je moet in je terminalprogramma wel met een monospaced font werken dat alle benodigde tekens bevat, zoals dejavu sans mono. Je hebt ook een UTF-8 terminal met 256 kleuren nodig.

Overigens is Wego ook te gebruiken als je het niet hebt geïnstalleerd. Dat gaat eenvoudig met curl:

 

curl wttr.in/Amsterdam

 

Hetzelfde krijg je te zien als je de website wttr.in bezoekt in een webbrowser.

Link