Bestuur je Linux-computer met je Android-telefoon
Wil je jouw Linux-computer met je Android-smartphone besturen? Dan heb je heel wat keuze uit allerlei apps, die als afstandsbediening werken voor XBMC, VLC, amaroK, mpd enzovoort. Maar de app Ubuntu Remote Control – die overigens ook voor andere Linux-distributies dan Ubuntu werkt – heeft heel wat meer mogelijkheden. Het enige wat je er op je computer voor moet doen is de OpenSSH-server draaien (onder Ubuntu sudo apt-get install openssh-server) en in de firewall instellen dat toegang tot poort 22 toegestaan is (Ubuntu doet dat standaard al; in openSUSE moet je dat zelf nog doen). Daarna open je op je Android-telefoon de Ubuntu Remote Control app en lees je de instructies.

Het hoofdvenster is in het begin leeg, dus druk op add your first ubuntu client. Voer de naam en het ip-adres van je computer in en daarna je gebruikersnaam en wachtwoord. Druk op connect om met je computer te verbinden. Het is overigens ook mogelijk om een private key van ssh te importeren. Daarna krijg je in het venster van de app te zien dat je verbonden bent en kun je op allerlei knopjes drukken. Zo kun je het geluidsvolume veranderen en met de mediaknopjes muziek pauzeren, starten of doorspoelen. Verder zijn er enkele shortcuts gedefinieerd. Met het camera-icoontje maak je bijvoorbeeld een screenshot van het scherm van je computer. De icoontjes van het gesloten en het geopende slot dienen om je screensaver te vergrendelen en te ontgrendelen. Met de twee knopjes hiernaast start je je computer opnieuw op of sluit je hem af.

Door lang op een knopje te drukken, krijg je het edit-venster te zien. Je kunt dan het icoontje veranderen, een commando uit een voorgeprogrammeerde lijst aan de knop toekennen of zelf een commando ingeven. De interface legt een beperking op van slechts acht shortcuts, maar met een druk op custom command kun je altijd eenmalig een willekeurig commando laten uitvoeren. Op de achtergrond wordt daarvoor allemaal ssh gebruikt. Overigens heb je voor een aantal commando’s wel het programma xdotool op je computer nodig. Druk je bovenaan op sftp, dan krijg je het bestandssysteem van je computer te zien en kun je bestanden downloaden, hernoemen of verwijderen. Het is ook mogelijk om meerdere computers in het hoofdvenster toe te voegen. Naast elke computer krijg je ook een knopje voor Wake on LAN te zien om je computer mee te wekken, maar dan moet dat uiteraard wel in de BIOS van je computer ingeschakeld staan.

http://bit.ly/1k8oMXX

 

Wek je computers met gWakeOnLan

Wake on LAN is een interessante functie als je energie wilt besparen. Je schakelt dan bijvoorbeeld je NAS op de zolder uit, wanneer je die niet gebruikt en wekt het systeem op afstand op het moment dat je het terug nodig hebt. Wake on LAN is echter voor veel mensen wat cryptisch, omdat je MAC-adressen moet onthouden en de meeste programma’s om computers te wekken commandline-programma’s zijn. Het Gtk+-programma gWakeOnLan wil daar iets aan veranderen met een gebruiksvriendelijke interface en een lijst van machines, zodat je de MAC-adressen niet meer moet onthouden of in een scriptje plaatsen.

Klik op het icoontje met het groene plusteken om een computer toe te voegen of op de dropdownlijst ernaast om een nieuw item aan te maken op basis van een van de computers die gWakeOnLan in de ARP-cache vindt, waardoor de naam en het MAC-adres al ingevuld zijn. Kies tot slot of de computer zich op uw LAN of op internet bevindt. In het laatste geval moet je er uiteraard voor zorgen, dat de router waarachter die computer zich bevindt, het UDP-pakket van Wake on LAN naar de juiste computer doorstuurt. Als je alle computers die je ooit wilt wekken aan de lijst hebt toegevoegd, hoef je maar één computer te selecteren en op Turn On te klikken om de computer te wekken.

Uiteraard kan er nog een kink in de kabel komen als niet aan alle voorwaarden voor een werkend Wake On LAN is voldaan. Gelukkig legt de ontwikkelaar van gWakeOnLan alles op zijn website goed uit. Schakel Wake on LAN zeker in de BIOS in. Daarnaast moet ook het besturingssysteem de functie inschakelen. Onder Linux controleer je of de netwerkkaart Wake On LAN ondersteunt door in de uitvoer van ethtool eth0 te kijken of de regel met Supports Wake-on de letter g bevat. Bevat de regel met Wake-on de letter g, dan is Wake On LAN ingeschakeld. Indien dit niet het geval is, dan schakel je die in met:

# ethtool -s eth0 wol g

http://bit.ly/1exyWMA

 

Bekijk het weerbericht in je terminal
Leef je als het ware in je terminalvensters en kijk je zelden naar je webbrowser, dan is de toepassing Ansiweather zeker iets voor jou. Dit bash-script toont het weerbericht op een regel in je terminal, met ondersteuning voor ANSI-kleuren en Unicode-symbolen. De gegevens komen van de gratis API OpenWeatherMap, die de huidige weergegevens van ongeveer 70.000 steden wereldwijd elke tien minuten bijwerkt. Ook voorspellingen per drie uur en per dag zijn hierop beschikbaar. Ansiweather maakt gebruik van curl of wget (normaal al geïnstalleerd op elke Linux-distributie), bc (idem) en jq (die zul je nog moeten installeren). Daarna download je eenvoudigweg het script van de GitHub-pagina van het project en voer je het uit:

./ansiweather

Het script bepaalt zelf je locatie aan de hand van je ip-adres, met behulp van de dienst Telize. Is het resultaat niet helemaal correct, dan geef je jouw locatie zelf op met de optie -l, waarbij je je stad opgeeft en daarna de tweelettercode van je land, met een komma ertussen:

./ansiweather -l Aarschot,BE

Je krijgt dan de temperatuur, windsnelheid, windrichting, vochtigheidsgraad en luchtdruk te zien. Naast de temperatuur worden ook in een icoontje de weersomstandigheden voorgesteld, zoals zon, bewolking, regen, mist, sneeuw en onweer. Het hangt een beetje af van het lettertype en de lettergrootte van je terminalvensters of dat goed zichtbaar is.

Standaard toont Ansiweather geen weersvoorspelling. Met de optie -f 7 krijg je die te zien voor de volgende zeven dagen. Je ziet dan wel enkel per dag de minimum- en maximumtemperaturen en de weersomstandigheden (hoewel de code heel inzichtelijk is en andere info toevoegen vrij eenvoudig kan. Dit laten we over als oefening voor de lezer).

Op de GitHub-pagina vind je ook een voorbeeldconfiguratiebestand dat je in ~/.ansiweatherrc kunt plaatsen. Vindt Ansiweather dat bestand, dan haalt het daar zijn configuratie uit. Daar kun je dan je locatie ingeven, maar ook de tekst die getoond wordt en de kleuren. Zelfs de icoontjes zijn aan te passen, tenminste als je betere Unicode-symbolen voor de diverse weersomstandigheden kent. Als je een configuratie hebt opgesteld die je geschikt lijkt, kun je Ansiweather perfect gebruiken in de statusbalk van een terminal multiplexer zoals screen of tmux, zodat je altijd het weerbericht ziet in je terminals.

https://github.com/fcambus/ansiweather

 

KERNELNIEUWS
Linux 3.12 en 3.13

Het bestandssysteem ext4 heeft in Linux 3.12 wat aandacht van de ontwikkelaars gekregen in de vorm van aggressive extent caching. Met deze techniek zullen scenario’s, waarin er vooral gegevens gelezen worden, heel wat minder RAM verbruiken. Ook asynchrone I/O is verbeterd. Btrfs heeft een preliminaire ondersteuning voor deduplicatie gekregen, weliswaar offline. Bij het voorkomen van dubbele gegevens kan userspace software één van de twee blokken vervangen door een referentie, waardoor het bestandssysteem ruimte bespaart. Online deduplicatie, die automatisch en voor de gebruiker volledig transparant gebeurt, zal pas in één van de volgende Linux-releases mogelijk zijn.

Door een verandering in de cpufreq ondemand governor genieten Radeon-systemen nu van een hogere performance. Linux 3.12 heeft nu ook runtime gpu power management, waardoor bijvoorbeeld eigenaars van een laptop met Nvidia Optimus hun secundaire gpu kunnen uitschakelen om stroom te besparen met de geïntegreerde gpu of kunnen inschakelen om de extra kracht van de secundaire gpu te gebruiken.

De ondersteuning van Dynamic Power Management is weer verbeterd in de Radeon-driver en wordt in Linux 3.13 standaard ingeschakeld. Intel heeft een driver toegevoegd, waarmee je voorkomt dat het stroomverbruik van bepaalde componenten een voorgeprogrammeerde limiet overschrijdt (Running Average Power Limit driver, RAPL). Deze versie van de kernel luidt ook de introductie in van nftables, dat op termijn de firewall iptables moet vervangen. De multi-queue block layer (blk-mq) zorgt voor een hogere performance bij ssd’s. Linus Torvalds heeft ook duidelijk gemaakt dat hij niet meer van die hoge versienummers wil zien, zoals in de 2.6.x-serie. Hij wil niet voorbij versienummer 3.19 gaan. Over Linux 4.0 heeft Torvalds ook een idee: hij wil dat de focus in die versie ligt op stabiliteits- en bugfixes en dat er geen enkele nieuwe functies toegevoegd worden.

http://kernelnewbies.org/Linux_3.12 

http://kernelnewbies.org/Linux_3.13