Als je vaak documenten naar een ander bestandsformaat moet converteren, kun je die documenten telkens in LibreOffice openen en dan opslaan in een ander formaat. Dat vereist echter heel wat stappen met de muis, wat bezwaarlijk efficiënt is te noemen. Gelukkig ondersteunt het opensource kantoorpakket ook een commandline-optie om documenten te converteren: –convert-to. Dat gaat als volgt:

libreoffice –convert-to pdf myfile.doc

Dit werkt helaas alleen als er nog geen venster van LibreOffice is geopend. Sluit indien nodig eerst alle LibreOffice-vensters, of gebruik de optie:

-env:UserInstallation=file:///tmp/LibO_Conversion.

Die is onmogelijk te onthouden, dus maak gerust een alias aan. Plaats bijvoorbeeld de volgende alias in je ~/.bashrc:

alias lo=’-env:UserInstallation=file:///tmp/LibO_Conversion’

En gebruik daarna de opdracht lo in plaats van libreoffice als je bestanden wilt converteren.

Converteren kan naar om het even welk ondersteund bestandsformaat. Wil je converteren naar een specifieke versie van een bestandsformaat, geef dan na de extensie de naam van de uitvoerfilter op met een dubbele punt ertussen. Bijvoorbeeld:

libreoffice –convert-to doc:”MS Word 95″ myfile.odt

De juiste naam van de filter is helaas alleen te vinden door naar de waarde van het attribuut oor:name te kijken in het desbetreffende xcu-bestand. Al die bestanden die de filters beschrijven vind je op de Git-repository van LibreOffice.

Met de optie –outdir vlak voor de bestandsnaam geef je op in welke directory de geconverteerde bestanden worden geplaatst. Indien je dit niet opgeeft, plaatst LibreOffice die in de huidige directory.

Uiteraard is LibreOffice op deze manier ook handig voor batchconversies: in plaats van één bestand geef je dan een wildcard op, zoals *.odt. Handig om alle bestanden in een specifiek documentformaat in één keer naar een ander formaat om te zetten.

http://bit.ly/1WLM3QQ