De phone editie van Ubuntu is nog lang niet af en je kunt er nog niet eens mee bellen, maar je kunt het al wel op je telefoon zetten. Waarom je dat zou willen? Omdat het kan en omdat Ubuntu Touch er best goed uitziet! In dit Fablab lees je hoe je Ubuntu Touch installeert en reviewen we ook of dat wel de moeite waard is.

Voordat je enthousiast aan het werk gaat met Ubuntu Touch, is het belangrijk je even te realiseren waar je aan begint. Ubuntu Touch is op dit moment in pre-release developer status. Dat betekent dat de software nog niet bruikbaar is. Ook zul je je telefoon moeten flashen met een image van Ubuntu Touch en raak je daarmee alles kwijt wat er momenteel op geïnstalleerd is. Nog steeds zin om door te gaan? Lees dan verder.

Voor dit artikel maakten we gebruik van een Samsung Galaxy S2. De reden daarvoor? We hadden een S2 over en dus maakt het niet echt uit dat wat er op staat reddeloos verloren zal gaan. Daarnaast is de S2 een veel gebruikt model geweest, wat de kans op succes aanzienlijk zal vergroten. Voordat je begint, is het sowieso handig te kijken of jouw telefoon wel ondersteund wordt. Ga hiervoor naar http://bit.ly/LMubuntu. Hier vind je een lijst van de devices waarop actief ontwikkeld wordt en de community driven ports. Je bent natuurlijk het beste af met een device waarop Touch ook echt ontwikkeld wordt, maar als je die niet bij de hand hebt, kom je op een community-driven port ook vaak goed uit de voeten. 

Flashen: de procedure

Voordat je begint, zorg je ervoor dat de Galaxy S2 geroot is en dat je in de CWM recovery mode kunt komen. Je hebt de recovery mode nodig om de benodigde installatie uit te voeren. En nogmaals, hou er rekening mee dat aan het eind van deze procedure je telefoon misschien niet meer gebruikt kan worden. Nog steeds gemotiveerd om verder te gaan? Lees dan verder. 

1.         Om te beginnen moet je de benodigde bestanden downloaden. Je kunt ze vinden op

http://bit.ly/LMubuntu1 en http://bit.ly/LMubuntu2

Kun je deze bestanden niet vinden? Zoek gewoon even op “download Ubuntu Touch” en je zult de nieuwe locatie van deze bestanden wel vinden.

2.         Kopieer de bestanden naar een SD-kaart, die je later in je telefoon kunt gebruiken.

3.         Zet de telefoon helemaal uit (anders kun je de recovery mode niet opstarten) en plaats de SD-kaart met daarop de bestanden, die je zojuist gekopieerd hebt.

4.         Start de telefoon in recovery mode. De manier waarop je dit doet verschilt per device, dus het is handig even op internet te zoeken wat de procedure is voor jouw telefoon. Op de Samsung Galaxy S2 druk je tegelijk de “volume up” en “power” knop in. Hou deze ingedrukt, totdat het recovery scherm verschijnt.

5.         Vanuit het recovery menu kies je de optie Wipe Data/Factory Reset

6.         Kies nu de optie Install Zip > Choose zip from sdcard.

7.         Installeer als eerste het bestand cm-10.1-20131129-UNOFFICIAL-i9100.zip (het versienummer in het bestand dat je gevonden hebt kan afwijken).

8.         Herhaal de procedure om nu het bestand trusty-preinstalled-touch-armhn.zip te installeren.

9.         Sluit de procedure af door in het recovery menu de optie Reboot System Now te gebruiken.

 Is het wat?

De grote vraag is natuurlijk of het de moeite waard is en de poging van Ubuntu om een significante speler op de markt van smartphones te worden de moeite waard is. Daarom bekijken we in de rest van dit artikel de features van het Ubuntu Touch besturingssysteem.

Wat meteen opvalt, is de wijze waarop Ubuntu Touch is vormgegeven. Dit nieuwe OS lijkt een heel klein beetje op Android, maar is toch uniek. Hou er rekening mee dat Ubuntu Touch niet word ontwikkeld om het op elke willekeurige mobiele telefoon te installeren. Het is de bedoeling dat het besturingssysteem voor het eerst echt beschikbaar komt op de Ubuntu Edge. Als je naar Ubuntu Touch kijkt, snap je dat de naam van deze nieuwe smartphone niet zomaar gekozen is. Het besturingsysteem maakt veel gebruik van de randen (Edges) van de telefoon.

Elke Edge heeft een functie. Als je naar rechts veegt, ga je terug naar het scherm waar alle applicaties op staan. Ook krijg je dan de apps te zien die nog op de achtergrond werken en door je vinger op die app te houden, verschijnt er een kruisje en kun je hem sluiten. Als je naar links veegt, veeg je tussen apps die op de achtergrond werken. Swipe je omlaag, dan krijg je toegang tot instellingen, zoals batterij-instellingen, geluidsinstellingen, netwerkinstellingen en andere notificaties. Als je omhoog veegt, dan krijg je een back knop. Sommige toepassingen plaatsen hier hun eigen opties, zoals bijvoorbeeld de zoekfunctie van de browser.

Bij gebruik van Ubuntu Touch, valt op hoe snel het is en hoe lekker het allemaal loopt. Je moet je echter afvragen in hoeverre dat aan Ubuntu Touch ligt. Als je namelijk al een tijdje Android op de telefoon gebruikt hebt, zorgt dat voor een aardige vervuiling, waardoor het onvermijdelijk is dat de telefoon langzamer geworden is. Het is dan ook maar de vraag of de uiteindelijke telefoon nog zo snel zal zijn.

Ubuntu Touch komt met een paar pre-installed apps, zoals browser, camera, klok, calender, contacten, muziek, rekenmachine, Facebook, Twitter, Gmail en natuurlijk een Terminal app. Ook staan er meteen een paar spelletjes op, zoals de Sudoku en een spel dat Dropping Letters heet. Qua uitvoering niets dat het op kan nemen tegen een huidig Android- of iOS-besturingssysteem, maar dat komt omdat het nog volop in ontwikkeling is.

Naast de snelheid en de prettige manier van werken, zijn er in deze development versie ook nog wat problemen. Zo doet bijvoorbeeld geen enkele knop op de telefoon het, waardoor je de S2 niet eens uit kunt zetten. De volumeknoppen, home, back en options knop doen het ook niet, maar omdat Ubuntu voor bijna alles de zijkanten van het scherm gebruikt, maakt dit weinig uit. Ook is het jammer dat de OS mijn SIM-kaart en SD-kaart niet kan zien. Dat maakt het nogal lastig om externe media af te spelen. Dat wordt nog eens verstrekt door het feit dat er niet mee gebeld kan worden en ook de mobiele verbinding het niet doet. Gelukkig doet WiFi het wel, dus ben je niet helemaal van de wereld afgesloten.

Ondanks al deze problemen zijn de reacties enthousiast. Franck van Vugt zegt: “Al deze opgenoemde bugs zijn nu wel vervelend, maar als straks Ubuntu Touch echt uit is, dan verwacht ik dat alles het gewoon doet. Ik heb Ubuntu Touch maar een uurtje gebruikt en ik moet bekennen dat ik dit OS nu al geweldig vind. Android en iOS lijken veel op elkaar, alleen met andere designs, maar Ubuntu Touch is iets nieuws wat ik nog niet eerder had gezien. Ik vind de manier waarop je door het OS beweegt best wel leuk en ik kan niet wachten totdat de echte versie uit is, zodat ik die kan uitproberen.”