De laatste 20 jaar, voorspelt elk jaar wel iemand dat dit jaar Linux op de desktop (en laptop) écht doorbreekt. We weten allemaal dat deze voorspelling nog nooit is uitgekomen.

Met nog geen procentje of twee marktaandeel, vindt de markt het niet interessant zich op de Linux-PC te focusseren. Er valt simpelweg geen geld mee te verdienen, immers voor Linux zelf kun je geen geld vragen, dus als bedrijf moet je omzet uit andere onderdelen zien te halen. Op de hardware valt ook niet veel te verdienen, de marges zijn zeer klein. Dan moet je het grote geld verdienen met ondersteuning. Echter, thuisomgevingen – waar Linux op de desktop/laptop veel populairder is dan de zakelijk omgevingen – zijn nu niet direct een vetpot om uren ondersteuning te verkopen. Verder zijn er simpelweg te veel distro’s en open source applicaties om uit te kiezen. Wij als Linux- en open source-fans vinden dat juist een voordeel en de beste reden om ermee te werken. Maar voor de massa thuis en zakelijk lijkt die openheid juist averechts te werken.

 Om succes te behalen blijken standaardisatie en een ecosysteem nodig te zijn. Eén instantie die het OS onderhoudt, die samen met commerciële partners zorgt voor hardware en hardware-ondersteuning, clouddiensten, mobility (tablets, smartphones), apps en die zich bezig houdt met marketing en met innovatie. Gebruikers willen tegenwoordig een out-of-the-box geïntegreerde multi-device, multi-media online ervaring.

Apple doet dit al jaren met Mac OS X – ook een UNIX-versie – met 7 à 8 procent marktaandeel. Apple zorgt voor het OS, clouddiensten, apps, marketing en heeft de smartphone en tablet tot een succes gemaakt. Apple’s TV en Watch, streaming muziek en videodiensten en samenwerking met content-aanbieders zorgen voor een totaalpakket. Wat Apple uniek maakt, is dat het bedrijf ook de hardware helemaal zelf laat maken en hier de regie over houdt. Microsoft doet het met Windows en het hele ecosysteem van backoffice applicaties, hardware leveranciers, clouddiensten en marketing ook helemaal niet slecht. Alleen op het gebied van smartphones en tablets doet Microsoft het minder goed. Een derde grootmacht is Google. Google voldoet aan alle genoemde randvoorwaarden en heeft Linux door de samenwerking met allerlei hardware fabrikanten tot een out-of-the-box product gemaakt. Dankzij de Google Chromebook wordt Linux op de laptop gebruikt. Laptops met Google’s Chrome OS zijn geen laptops met Linux, iedereen kent ze als Chromebook, tegenwoordig bijna een handelsmerk. De Chromebook is door Google voorzien van het noodzakelijke ecosysteem. Van online opslag en een online kantoorsuite tot en met Hangouts voor beeldbellen en een app en muziek store, Android smartphones en tablets met synchronisatiemogelijkheden. Google speelt heel handig in op de trend van het online gaan en werken in de cloud. Het besturingssysteem zelf is veel minder relevant, het gaat juist om het ecosysteem. Zelfs de online variant van Office 365 werkt op je Chromebook. Google heeft bovendien ondersteuning voor offline werken ingebouwd (je kunt bestanden synchroniseren mits je voldoende opslagruimte hebt en offline werken met Google Docs en Gmail).

Als Google het wil, kan Linux ook op de desktop doorbreken. De Chromebox bestaat al, maar dat is slechts een niet-portabel broertje van de Chromebook, een mini-PC met Chrome OS. Maar waarschijnlijk heeft Google weinig interesse in de desktop. De wereld met online cloud-devices, zoals smartphones, tablets en Chromebooks is commercieel veel interessanter. De hoeveelheid jaarlijks verkochte mobiele devices is groter dan de totale installed base van alle desktops en laptops bij elkaar. Het zijn de ultieme devices om reclame-inkomsten mee te genereren!

 Alleen als SUSE, Red Hat of Canonical erin slaagt dat online device-georiënteerde ecosysteem te bouwen en met een hoog marketingbudget aanprijzen, kan Linux ooit op de desktop doorbreken. Dat zal helaas in 2016 niet gebeuren. De toekomst van Linux ligt vooralsnog in de cloud, in datacenters, op mobiele devices en embedded in allerlei huis-, tuin- en keukendevices. Daarmee is Linux wereldwijd het marktleider als het meest gebruikte besturingssysteem voor online-toepassingen.