Nu Mozilla en Linux een partnerschap hebben ondertekend, zullen de standaardinstellingen van Mozilla worden doorgevoerd binnen Firefox. Het grootste obstakel voor de gebruikers zal het uitschakelen van de telemetrie zijn en het instellen als Google als favoriete zoekmachine.

Bron: ZD Net – Topic: Linux

Mozilla en Linux Mint hebben een samenwerking getekend waarbij de Linux-distributie zijn personalisatie van de webbrowser laat vallen, ten gunste van het uitrollen van de standaardinstellingen die door Mozilla zijn gekozen. “In het verleden gebruikte Linux Mint zijn eigen default instellingen en configureerde Firefox op een specifieke manier. Het grootste deel van deze configuratie wordt achterwege gelaten om terug te gaan naar de standaardinstellingen van Mozilla”, schreef distributieoprichter Clement Lefebvre.

Een van de wijzigingen is dat de standaard startpagina niet langer verwijst naar een pagina die wordt beheerd door Mint; zoekmachines die overschakelen van Linux Mint-zoekpartners (waaronder Yahoo), naar Mozilla-zoekpartners (waaronder Google, Amazon, Bing, en Ebay). Ook worden de patches van Mint upstream-distributies Debian en Ubuntu verwijderd.

De relatie tussen Mozilla en Mint is commercieel en technisch, met de hoop dat Mint-gebruikers de browser vanuit Firefox kunnen bijwerken, vergelijkbaar met hoe Windows-gebruikers dat doen, in plaats van de distributie-pakketbeheerder te hoeven gebruiken.
“Het doel van Mozilla is om Firefox op alle platformen op dezelfde manier te laten werken om het onderhoud te vergemakkelijken en de ontwikkeling en het oplossen van bugs te vereenvoudigen. Met deze wijzigingen zal Firefox dezelfde ervaring bieden in Linux Mint als in andere besturingssystemen,” verteld Lefebvre.
“Voor ons betekent deze verandering een enorme vereenvoudiging in termen van onderhoud en ontwikkeling. Vroeger bouwden we Firefox zelf met behulp van Ubuntu’s verpakking (die zal worden stopgezet omdat Ubuntu op weg is naar snap). We verpakken nu de Mozilla-versie van Firefox in plaats daarvan.”

Lefebvre zei dat alle wijzigingen in de standaardinstellingen die door gebruikers zijn aangebracht, blijven bestaan, maar dat degenen die op standaardinstellingen vertrouwen, wijzigingen zullen zien. Gebruikers die bijvoorbeeld vasthielden aan de standaardzoekmachine van Mint – een van Yahoo, DuckDuckGo of Startpage – zien hun standaard overgeschakeld naar Google, terwijl gebruikers die handmatig een van de zoekmachines hebben toegevoegd, zien dat deze blijft staan.

Evenzo, ondanks dat Mint telemetrie eerder uitschakelde, moeten gebruikers het nu weer handmatig uitschakelen. “Het is standaard ingeschakeld in de configuratie van Mozilla, maar er is ook een dialoogvenster waarin om uw beoordeling wordt gevraagd”, zei Lefebvre in een reactie. Lefebvre voegde toe dat Mint “iets snellere prestaties” vertoonde met de veranderingen.

De overgang staat gepland voor Mint 19.x, 20.x en Linux Mint Debian Edition wanneer Mozilla Firefox 96 deze week uitbrengt. Zodra de wijziging is doorgevoerd, is Google de enige zoekmachine in Firefox die inkomsten voor Mint genereert. In andere browsers blijven Yahoo, DuckDuckGo en Startpage Mint betalen.

 

Eerder deze week kwam Mint 20.3 Una uit.