Ervaren Linux gebruikers zijn erg te spreken over de nieuwste versie van Linux Mint 20.3, “Una”. Linux Mint wordt gezien als de beste desktopdistro (distrobutie) voor zowel nieuwkomers als ervaren gebruikers. 

Bron: ZD Net: Linux en Open Source

De meeste desktopgebruikers zullen blij zijn met Cinnamon of MATE. Maar als je oudere systemen met een laag vermogen hebt, is Xfce een uitstekende keuze.

Zelfs pc’s die in de jaren 2000 zijn gebouwd, kunnen Mint draaien; als uw pc een 64-bits AMD/Intel-processor heeft, kan deze Mint uitvoeren. De volledige versie van Linux Mint vereist slechts 2 GB RAM, maar u kunt het uitvoeren met slechts 1 GB. Dit is geen Windows, waar draaien op 4 GB gewoon vragen om problemen is.

Je hebt minimaal 20 GB schijfruimte nodig, maar Mint raadt 100 GB aan. Ten slotte heb je een grafische kaart en monitor nodig die een resolutie van 1024×768 ondersteunen. Met andere woorden, u kunt Mint vrijwel uitvoeren op elke pc die in het afgelopen decennium is gebouwd.

Updaten naar Linux Mint 20.3 van Mint 20.x is eenvoudig. U kunt Mint ook eenvoudig installeren op een Windows-pc en andere computers.

Afgeraden wordt om Mint 20.3 op je hoofd-pc te installeren – tenzij je een expert bent. Het is altijd beter om er zeker van te zijn dat alles goed werkt op een testbox voordat u een productiemachine upgradet naar een nieuw besturingssysteem, of het nu Linux, Windows of iets anders is.

Deze nieuwste versie van Mint is een release voor langdurige ondersteuning (LTS) (deze wordt ondersteund tot de zomer van 2025). Onder de motorkap vind je de Linux-kernel 5.4.0-92 en Linux-firmware 1.187. Voor de basis is Mint nog steeds gebaseerd op Ubuntu 20.04 . Vooruitkijkend is Mint niet van plan om tot 2023 van Ubuntu 20.04 af te stappen. In tegenstelling tot Fedora is Linux Mint geen hypermoderne distributie. Het geeft prioriteit aan stabiliteit boven experimenteren.

Maar het biedt nog steeds een aantal handige nieuwe functies.

Ten eerste wordt de nieuwe standaardinterface van Cinnamon 5.2 geleverd met grotere titelbalkknoppen, afgeronde hoeken, een schoner thema en ondersteuning voor de donkere modus. Het resultaat is een aantrekkelijker, nuttiger bureaublad. Als je er niet om geeft, is dat geen probleem; je kunt terugschakelen naar de originele 20.2-versie van het Mint-Y-thema, “Mint-Y-Legacy”, door simpelweg het “mint-themes-legacy”-pakket te installeren en je thema te wijzigen in Mint-Y-Legacy.

De kalender-app van Cinnamon 5.2 synchroniseert nu ook met de evolution-data-server. Hiermee kan het veel online agenda’s en applicaties ondersteunen. Als u bijvoorbeeld GNOME of de Evolution-kalender gebruikt, werkt het automatisch. Als u Google Agenda gebruikt, verbindt u eenvoudig de GNOME-agenda in Online Accounts. Als je Thunderbird gebruikt, moet je  een add-on installeren om het te integreren met evolution-data-server en het zal ook beginnen te synchroniseren. Ik vind dit erg handig.

De Nemo-bestandsbeheerder van Cinnamon heeft ook een kleine verbetering. In het verleden, wanneer bestanden werden verplaatst of gekopieerd en hun namen in strijd waren met bestaande bestanden, liet Nemo u de bestanden alleen overslaan, negeren of overschrijven. Tegenwoordig kunt u ervoor kiezen om ze automatisch te hernoemen om conflicten te voorkomen. Ik loop de hele tijd tegen deze ergernis aan, dus voor mij is dit een handige nieuwe truc.

Ook de Hypnotix IPTV- viewer is beter dan ooit. Met dit programma kunt u verschillende internet-tv-kanalen bekijken, zoals Pluto TV, van over de hele wereld.

Mint blijft Flatpak volledig ondersteunen voor applicatie-installatie, evenals de gebruikelijke Debian/Ubuntu-pakketbeheertools. Als u in plaats daarvan Ubuntu’s Snaps wilt gebruiken, moet u dit handmatig inschakelen.

Voor zijn standaardtoepassingen heeft Mint de gebruikelijke selectie van de beste Linux-desktopprogramma’s. Deze omvatten LibreOffice 6.7.2 voor zijn kantoorsuite, Firefox 95 voor zijn webbrowser en Thunderbird 78 voor zijn e-mail.

Al met al is dit een kleine update voor Mint. Als je tevreden bent met Mint 20.2, is er geen dwingende reden om naar Mint 20.3 te gaan. Als je echter op zoek bent naar een goede Linux-desktop om Windows of een andere Linux te vervangen, is het aan te raden om naar Mint 20.3 te gaan.

 

Lees meer over de beste Linux-desktopdistributies: zowel voor beginners als voor experts.