Linux Mint zit prima in elkaar. Toch kan het voorkomen dat je tegen een probleem aanloopt. Dit artikel geeft een bloemlezing van een aantal problemen die je tegen zou kunnen komen. En natuurlijk de oplossing voor die problemen!

Q: Ik gebruik al een aantal jaar Linux Mint 10, altijd tot volle tevredenheid. Nu merk ik alleen steeds vaker dat mijn computer vastloopt. Wat kan ik doen?

A: Om Linux Mint met succes te kunnen blijven gebruiken, is het belangrijk dat de software periodiek wordt bijgewerkt. Je zegt dat je Linux Mint 10 gebruikt, maar inmiddels is versie 17 de courante versie. Om je problemen op te lossen, kun je maar beter overstappen op de meest recente versie. Heb je dan nog problemen? Dan wordt het tijd om eens dieper te gaan kijken wat er aan de hand is.

Q: Ik heb een 100 Mbit glasvezelverbinding. De Windows computer van mijn dochter haalt die 100 Mbit zonder probleem, maar op mijn Linux computer kom ik niet verder dan 20 Mbit. We zitten beiden op hetzelfde WiFi access point en zelfs als ik naast de router ga zitten, kom ik niet boven de 20 Mbit uit.

A: Grote kans dat dit te maken heeft met de drivers die voor de netwerkkaart gebruikt worden. Is je systeem up-to-date? Zo ja, kijk eens of je een recentere driver voor je netwerkkaart kunt vinden. Linux Mint maakt gebruik van open source drivers en die werken over het algemeen prima. In sommige gevallen ben je echter beter af met een driver van de fabrikant. Dus bezoek de website van de fabrikant en kijk wat je daar kunt vinden.

Q: Ik heb een externe harde schijf en wil die graag met Linux Mint gebruiken. Als ik hem aan mijn laptop hang, zie ik echter helemaal niets gebeuren. Wat kan ik doen?

A: Het wordt uit je vraag niet echt duidelijk of de schijf zelf wel herkend wordt. Omdat er niets gebeurd als je hem aankoppelt, kunnen er globaal gezien twee dingen aan de hand zijn. Het zou kunnen dat op de schijf een bestandssysteem gebruikt wordt, dat niet ondersteund wordt door Mint. De kans daarop is echter niet zo heel groot. Standaard Windows bestandssystemen kunnen gewoon gebruikt worden, maar Apple bestandssystemen kunnen problemen opleveren. Voordat je echter gaat kijken naar de ondersteuning van bestandssystemen, is het verstandig om te kijken of de schijf zelf wel teruggevonden wordt. Dit doe je door in Mint een terminal te openen. Vervolgens type je:

sudo dmesg

In de meldingen zou je moeten zien dat de schijf gevonden is. Kijk hiervoor naar berichten over een apparaat met de naam “sdb”.

Als een onderzoekje met dmesg niets oplevert, moet je eens kijken naar de kwaliteit van de USB-kabel. Als de schijf zelf geen voedingskabel heeft, krijgt deze zijn spanning via de USB-poort van de computer. Hiervoor is een kabel nodig, die goed is. Gebruik je wel de originele kabel, die met de schijf meegeleverd was? Zo niet, zoek deze op en probeer het hier eens mee.

Als de voorgenoemde tips niets opleveren, is het de moeite waard om de schijf aan een Windows computer te hangen. Doet hij het daar wel? Dan weet je in elk geval dat het niet aan de schijf ligt, maar aan de ondersteuning van Linux Mint voor je schijf. Als dat het geval is, zou je eigenlijk wel mogen verwachten dat de voorgenoemde tips een oplossing bieden.

Q: Ik heb Linux Mint geïnstalleerd, maar ik krijg de resolutie van mijn beeldscherm niet goed ingesteld. De weergave is minimaal met 800×600 en ik zie niet hoe ik hem beter kan krijgen. Wat kan ik doen?

A: Weergaveproblemen kunnen heel vervelend zijn en ze zijn vaak lastig op te lossen. Om te beginnen moet je kijken of je onder Systeeminstellingen bij Beeldscherm wel de juiste resolutie hebt ingesteld. Als de grafische kaart van je computer door Linux Mint herkend wordt, zou je hier een drop-down lijstje moeten vinden waar je kunt kiezen welke instellingen je wilt gebruiken. Staan hier alleen minimale instellingen vermeld? Dan is bij de installatie je grafische kaart niet goed herkend en zijn de juiste drivers niet geïnstalleerd. Daar is vaak een goede reden voor. Een voorbeeld is dat de leverancier van de betreffende grafische kaart de specificaties niet heeft vrijgegeven en er daarom geen goede driver voor Linux is.

Om te achterhalen of jouw grafische kaart wel door Linux ondersteund wordt, open je een terminalvenster en type je

 sudo lspci -v

Zoek naar een VGA Controller. Dit is de controller van je grafische kaart. Je zou aan het eind van de sectie met informatie over de kaart een regel moeten vinden met “Kernel driver in use”. Als je weergaveproblemen hebt, komt dat vaak doordat er geen goede driver is voor je grafische kaart. Als dat het geval is, ontbreekt deze regel. Het beste wat je dan kunt doen, is uit de informatie die lspci -v je geeft over je grafische kaart, het juiste type opzoeken. Vervolgens zoek je op Google of er een Linux driver voor de betreffende kaart is. Bereid je echter voor op een mogelijke teleurstelling, want voor sommige modellen zijn er gewoon geen Linux drivers. Is jouw computer uitgevoerd met zo’n model en is het niet mogelijk om een andere grafische kaart te plaatsen? Dan is er maar één oplossing en dat is een ander besturingssysteem te gebruiken.

Q: Ik heb een 4TB harde schijf en die wil ik zowel op Windows XP als op Linux Mint gebruiken. Ik kan hem op Linux Mint wel zien, maar niet op Windows. Heb ik onder Linux iets gedaan waarmee ik hem onder Windows onleesbaar heb gemaakt?

A: Om een 4TB grote schijf te gebruiken, moet deze geformatteerd zijn met een GPT partitie tabel. Als het goed is heeft de fabrikant van de schijf dit voor je gedaan tijdens het productieproces. Om zo’n schijf te kunnen gebruiken, moet je besturingssysteem daar ook mee om kunnen gaan. We kunnen hier alleen maar naar gissen, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft Windows XP hier een probleem mee. De oplossing? Wil je Windows toch blijven gebruiken, kijk dan eens naar een recentere versie van dat besturingssysteem. Kan je computer dat niet aan en wil je toch een up-to-date besturingssysteem gebruiken? Dan is Linux Mint een voor de hand liggende keuze!

Q: Mijn computer heeft altijd prima gewerkt, totdat ik laatst per ongeluk op een “verkeerde” website terecht kwam. Het gebeurt me nu regelmatig dat mijn computer met Linux Mint zomaar uitvalt. Ik denk dat ik misschien een virus heb, dus eigenlijk wil ik een virusscanner installeren. Maar het valt me op dat er vrijwel geen virusscanners voor Linux beschikbaar zijn. Hoe zit dat?

A: Een virus is een stukje programmatuur dat gebruikmaakt van functies binnen een specifiek besturingssysteem. Een Linux virus zou dus speciaal voor Linux geschreven moeten zijn. Omdat Windows nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem is, zijn er sowieso niet zo heel veel mensen, die daar interesse in hebben. Daarnaast zit Linux qua beveiliging iets beter in elkaar dan Windows. Een belangrijk gegeven is dat het zonder expliciete toestemming niet mogelijk is om scripts te starten, iets wat op Windows nogal eens mis gaat. Om die reden zijn er eigenlijk geen virussen voor Linux. Er kunnen wel kwaadaardige programma’s zijn (de zogenaamde root kits), maar die gaan op een heel andere manier te werk. Daarom werkt een virusscanner onder Linux niet. Dat je dus geen virusscanner voor Linux kunt vinden is normaal. Welkom in de virusvrije omgeving die Linux heet!

 

Q: Nadat ik Linux Mint geïnstalleerd heb, krijg ik geen beeld. Wat kan ik doen?

A: De kans is groot dat dit te maken heeft met de driver voor de grafische kaart, die je gebruikt. Als de verkeerde driver geïnstalleerd

is, kan het zijn dat je geen beeld krijgt na het opstarten. Om dit op te lossen moet je in recovery mode starten. Nadat je het BIOS opstartscherm van je computer gezien hebt, druk je de Shift toets in. Kies dan de optie Recovery Mode en vervolgens Resume start. Linux Mint wordt nu met een hele algemene driver gestart en dat gaat bijna altijd wel goed.

Als je dan opgestart bent in recovery mode, is het zaak uit te vinden wat voor type grafische kaart je gebruikt. Hiervoor open je een terminal venster en vervolgens type je:

sudo lspci -v

Zoek naar de VGS adapter en noteer de exacte naam van de grafische kaart die (hardwarematig) gedetecteerd is. Grote kans dat je in de uitvoer van deze opdracht geen kernel module ziet. Als dat inderdaad zo is, moet je nu op zoek naar een kernel module, die ervoor zorgt dat je grafische kaart wel op de juiste manier gebruikt kan worden. Google eens op naam en type van je grafische kaart, samen met Linux Mint. Grote kans dat je op een handleiding stuit, die precies uitlegt wat je moet doen.

 Q: Ik ben aan het werk gegaan met Linux Mint op een oude computer waarop altijd Windows XP gedraaid heeft. Ik heb een SSD-schijf op de kop getikt en die in de PC gezet. Daarna ging ik vol goede moed aan het werk om Linux Mint te installeren. Tijdens de installatie krijg ik echter de melding dat er geen harde schijf gevonden werd. Wat kan ik doen?

A: Het zou mooi zijn om te weten of de SSD-schijf door Windows XP op dezelfde computer wel gezien kon worden. Omdat het een XP computer was, heb je grote kans dat er een wat oudere BIOS in zit. Mogelijk kan die BIOS niet goed overweg met SSD. In dit geval lijkt het een goed idee om eerst de BIOS te upgraden. Een nieuwere BIOS zorgt er

vaak voor dat nieuwere hardware wel goed gedetecteerd kan worden.

Q: Ik had een computer met daarop Windows XP en daarnaast Linux Mint geïnstalleerd. Dat heef altijd goed gewerkt, totdat ik Windows 8 installeerde. Sindsdien kan ik Linux Mint niet meer opstarten. Omdat ik toch wel wat bestanden op de Mint-installatie heb staan, zou ik deze graag terug willen krijgen. Kan dat?

 

A: Je hebt hier te maken met een klassiek probleem. Linux is over het algemeen vrij vriendelijk jegens andere besturingssystemen, terwijl Windows bij het installeren niet kijkt of er misschien nog een ander OS geïnstalleerd is. Dit probleem kun je vaak vrij eenvoudig oplossen, maar daar heb je wel de Mint installatieschijf voor nodig. Start je computer op vanaf de installatieschijf en zorg dat Mint geladen worden. Open dan een terminal en type hierin de opdracht:

sudo update-grub

Hiermee scant het setup programma opnieuw naar besturingssystemen en zal Grub dienovereenkomstig installeren op schijf.

Mocht het probleem daarna nog niet opgelost zijn, dan kun je het programma boot-repair proberen. Dit programma doet een iets meer diepgaande analyse om tot een oplossing te komen. Om dit programma te installeren, type je in een terminal een aantal opdrachten achter elkaar:

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair

sudo apt-get update

sudo apt-get install -y boot-repair

boot-repair

 

Q: Ik gebruik nu Windows en ik wil dat graag upgraden naar Linux Mint. Is er een makkelijke manier om dit te doen?

 

A: Windows gebruikt een totaal andere manier om bestanden op te slaan als Linux (het zogenaamde bestandssysteem). Als je Linux Mint gaat gebruiken, moet je ook een Linux bestandssysteem gebruiken. Om een Linux bestandssysteem aan te maken, zal je hele harde schijf geformatteerd moeten worden. Dan ben je dus alles wat erop staat kwijt. De beste manier is daarom om eerst alle bestanden vanaf je bestaande Windows installatie te kopiëren naar bijvoorbeeld een USB-stick. Weet je zeker dat je alles overgezet hebt? Dan kun je Linux Mint nu gewoon over Windows heen installeren.

Als deze manier je iets te drastisch is, bestaat er ook een tussenmanier. Om die te gebruiken, geef je tijdens het installeren

aan dat Linux Mint naast Windows geïnstalleerd moet worden. Je kunt daarbij aangeven dat het Windows bestandssysteem verkleind moet worden. Maak het zo klein mogelijk. Na installatie van Mint heb je een dual boot systeem, dat je kunt gebruiken om zowel Mint als Windows te starten. Op de Windows partitie staan nu nog je persoonlijke bestanden, en alle Windows systeembestanden. Wil je echt een puur Linux Mint systeem zonder Windows? Dan kun je op je gemak alle Windows systeembestanden weggooien, zodat je op de Windows partitie alleen nog maar je eigen bestanden hebt staan.

Q: Sinds een paar dagen start Linux Mint bij het opstarten automatisch een schijfcontrole. Dat is vervelend, want ik moet lang wachten totdat deze voltooid is. Kan ik iets doen om dit tegen te gaan?

A: Linux Mint controleert tijdens het opstarten of er problemen op het bestandssysteem van je computer zijn gedetecteerd. Is dat het geval, dan wordt automatisch een schijfcontrole gestart. Als elke keer tijdens het opstarten schijfcontrole gestart wordt, dan kun je er vanuit gaan dat er iets niet in orde is met je computer. Je moet er om te beginnen voor zorgen dat de schijfcontrole netjes kan worden afgerond.

Omdat je computer ineens elke keer schijfcontrole uitvoert, is het ook belangrijk om even verder te kijken of er iets mis is op je computer. De vraag is of je computer echt kapot is, waardoor de schijfcontrole wordt uitgevoerd, of dat er iets anders aan de hand is. Type om te beginnen na opstarten eens

sudo su

gevolgd door:

cd /lost+found

Je bent nu in de map waar automatisch fragmenten van bestanden neergezet worden, die beschadigd zijn. De map hoort zo goed als leeg te zijn. Is dit niet het geval? Dan is er iets serieus mis met het bestandssysteem van je computer en waarschijnlijk ook met de harde schijf van je computer. Maak in dat geval een reservekopie van alle bestanden die je dierbaar zijn. De kans is namelijk aanzienlijk dat het de volgende keer helemaal niet meer zal lukken om de computer op te starten.

In dit artikel heb je gelezen over een aantal problemen die kunnen voorkomen bij Linux Mint. Over het algemeen is het een uitstekend besturingssysteem, maar zeker als je computer gebruikmaakt van heel nieuwe hardware, kan het voorkomen dat die hardware nog niet goed ondersteund wordt. In een aantal vragen heb je gelezen wat je daaraan kunt doen. We hopen dat de vragen en antwoorden uit dit artikel je kunnen helpen probleemloos van Linux Mint gebruik te maken!