Linux Mint 17 is snel, heeft een mooie interface en wordt vanuit de markt goed ondersteund.

Deze zogenaamde TLS release van Qiana – zoals deze update ook wel wordt genoemd – is een van de meest belangrijkste updates. Het is interessant om te zien hoe Linux Mint zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Van zijn obscure start als Kubuntu spin-off tot een stabiel Ubuntu gebaseerd besturingssysteem en op weg ging naar de top in de DistroWatch-rankings in 2011.

Voor iedereen die wil overstappen naar de open source-wereld is Linux Mint een goed beginpunt. En dat geldt ook voor iedereen die sinds het vervallen van de ondersteuning op Windows XP niet meer op Microsoft kan rekenen. Met versie 17 van Linux Mint, Qiana, is een van de meest complete Linux-distributies ooit geleverd. De Cinnamon-desktop is eindelijk volwassen geworden en – terwijl je daar op het oog niet zoveel van merkt – is de software op de achtergrond aanzienlijk verbeterd. Ook de MATE-editie is flink veranderd met nieuwe functionaliteit en de distro is beschikbaar met Xfce en KDE, net als een Debian-editie. Met deze LTS (Long Term Support)-editie van Linux Mint ben je daarnaast ook verzekerd van beveiligingsupdates voor de komende vijf jaar, waardoor deze versie een van de belangrijkste releases voor het Linux Mint-team is. Over vijf jaar gebruik je deze software dankzij de updates dus nog steeds.

Eerste indruk

Er zijn wat grote veranderingen doorgevoerd in Linux Mint, maar dat betekent nog niet dat Qiana een compleet nieuwe versie is. De look en feel is hetzelfde gebleven in Cinnamon en MATE, het is nog steeds snel, gelikt en een aantal nieuwe functies hebben het werken ermee verbeterd. Het systeem is er dus op vooruit gegaan. Een compleet nieuwe desktopomgeving ontwikkelen of een besturingssysteem compleet opnieuw ontwerpen is geen gemakkelijke taak en er waren nogal wat issues met de eerste releases van Cinnamon en MATE, die ruim anderhalf jaar geleden het licht zagen. Nu zijn de packages veel completer en zien ze er niet meer uit als bijgevoegde leukigheden. Toch zal je misschien eerder terugkeren naar de GNOME-shell om wat serieuze taken uit te voeren.

In Cinnamon is alles veel meer gestreamlined, zoals de systeeminstellingen of de manier waarop pictogrammen worden weergegeven in de system tray. Applets kunnen bijvoorbeeld nu weergeven welke taak ze aan het uitvoeren zijn en niet-gebruikte pictogrammen worden na een tijd van inactiviteit automatisch verborgen. Vensters verslepen naar de rand van het scherm resulteert in het schikken van vensters en het vastzetten van de positie en dat gaat minder opdringerig dan voorheen. Ook worden de hoeken van de vensters die je wilt verplaatsen beter weergegeven. Allemaal kleine zaken die het werken met vensters verbeteren.

Meer upgrades

Maar er is meer: in MATE zijn bijvoorbeeld een aantal nieuwe tweaks opgenomen waardoor het makkelijker werken is op de desktop, zowel op uiterlijk gebied als de manier waarop je werkt. Er is ook een nieuwe manier waarop updates voor de software worden weergegeven, en het is makkelijker geworden om tussen kernels te switchen. Ook worden drivers automatisch op de achtergrond gedownload, waardoor je ze later ook offline kunt installeren. Voor gebruikers die al langer met Linux Mint werken zijn dit wijzigingen waar je snel aan went, ook al zijn ze niet extreem. Van de meeste functies zul je de aanwezigheid tijdens dagelijks gebruik waarschijnlijk niet eens merken, ze hebben in ieder geval geen negatieve impact op de manier van werken. De installatie verloopt nog steeds erg vlot, en wordt er gebruik gemaakt van de Ubuntu installer, waardoor je er weinig omkijken naar hebt.  Standaard krijg je wat handige apps tot je beschikking om mee te beginnen en een nieuw welkomstscherm geeft je een paar handige tips om direct met Linux Mint aan de slag te kunnen, zowel voor de beginnende als gevorderde gebruiker.

Stabiel

Het belangrijkste van alles is eigenlijk dat Linux Mint stabiel en productief werkt. Dankzij de populariteit van Ubuntu betekent het ook dat je toegang hebt tot alle populaire, voor deze distributie geschikte, software. PPA-repositories en al het andere dat werkt onder Ubuntu kun je zonder problemen installeren en gebruiken, waardoor Linux Mint ook een ideale ontwikkelomgeving is. Uiteindelijk is Linux Mint dé versie waar het ontwikkelteam naartoe heeft gewerkt. Ze hopen dat het hiermee ook de aandacht weet te krijgen van onder meer IT-managers, scholen en andere Linux-gebruikers. We zijn in ieder geval tevreden over hoe Linux Mint is geworden. Toen we hoorden dat Cinnamon onafhankelijk zou worden, maakten we ons toch wat zorgen ondanks dat we de redenatie hierachter begrepen. Ubuntu hield GNOME nog even achter en dat was een verrassing voor het ontwikkelteam van Linux Mint. Dit zorgde voor andere problemen voor de ontwikkeling van Cinnamon. Maar ze konden in geval van nood nog wel terugvallen op de GNOME-basis.

Maar goed, Linux Mint is er en mag er daadwerkelijk zijn. De kwaliteit is in orde, maar nu is het de vraag of de rest van de wereld het ook gaat omarmen.

De Cinnamon Desktop

Wat is er nou zo bijzonder aan Cinnamon? De manier waarop je met Cinnamon werkt is intuïtief en snel, met genoeg mogelijkheden en snelkoppelingen om te tweaken, zodat alles werkt zoals jij wilt. Een korte intro.

1.     Via het Mint-menu aan de onderzijde kun je bladeren door je applicaties en de systeeminstellingen.

2.     Alle programma’s en categorieën worden in een lijst weergegeven aan de rechterzijde van het scherm. In een kolom aan de linkerkant vind je jouw favoriete apps en utilities, inclusief de link naar de systeeminstellingen.

3.     Gebruik de zoekbalk bovenin het menu om te zoeken naar applicaties en bestanden. Hoe specifieker je zoekt, des te betere resultaten hier worden getoond.

4.     Het instellingenmenu is onderverdeeld in categorieën en bestaat zowel uit de Cinnamon- als de systeem-instellingen, waardoor je een grote verscheidenheid hebt aan de manier waarop je alles kunt instellen.

5.     De zogenaamde ‘Hot Corners’ zijn geüpdatet in de nieuwste versie. Ze zijn nu minder gevoelig en ook beter in te stellen op jouw wensen.

6.     Applets kun je nu toevoegen of weghalen via het instellingenmenu. Vanuit hier kun je ook snelkoppelingen toevoegen aan het applets-menu.

De MATE Desktop

MATE lijkt in veel opzichten nog steeds op GNOME 2, maar als je al een tijdje niet meer met laatstgenoemde hebt gewerkt, dan zul je merken dat er toch wat verschillen zijn. Nu is er slechts een panel en het Mint-menu vervangt de standaard menu lay-out. Hier enkele functies van MATE.

 

1.     Alles is toegankelijk via het Mint-menu links onderin het scherm. Klik erop om van start te gaan.

2.     Utilities en locaties staan nu links in een lijstje, terwijl je favoriete programma’s een groter deel van het menu in beslag nemen. Klik op ‘All Applications’ aan de rechter bovenkant om nog dieper in de menustructuur te komen.

3.     De standaard app-categorieën staan in de lijst in het programmamenu, maar je kunt altijd opnieuw klikken op de knop om terug te keren naar je favorieten.

4.     De zoekfunctie – nu aan de onderkant – is handig voor het snel zoeken van applicaties die je direct nodig hebt.

5.     Alle instellingen zijn beschikbaar vanuit het Control Center, die je kunt vinden in de linker kolom van het hoofdmenu. De MATE- en systeeminstellingen zijn hier allemaal beschikbaar.

6.     Het Control Center-menu is behoorlijk uitgebreid en je vindt er opties van simpele desktopinstellingen tot netwerken en proxy-instellingen.