Linux en multimedia gaan erg goed samen. Niet alleen is er een gigantische collectie van audio- en videoplayers en conversietools om allerlei formaten om te zetten, maar ook de mediacenters nemen in gebruik enorm toe. Dit en meer in het nieuwe nummer van Linux Magazine. Vanaf volgende week in uw brievenbus of te koop in de boekhandel.

Velen van ons experimenteren bijvoorbeeld met de Raspberry Pi als mediaplayer, voorzien van bijvoorbeeld XMBC, OpenELEC of een andere media-applicatie. En eigenlijk mogen we ook de Google Chromecast en de Apple TV hier noemen als mediacenters met een *n*x besturingssysteem. Soms zijn echter closed source codecs nodig, wat wel eens lastig is. Denk bijvoorbeeld aan het bekende en veelgebruikte mp4 met H.264. Ook worden voor allerlei streaming-bronnen proprietary DRM-systemen gebruikt. Maar dat is (bijna) allemaal op te lossen of te omzeilen en zo wordt Linux een massaproduct voor mediacenters.

 

De meeste mediacenters en digitale ontvangers gebruiken een Linux-variant/Linux-kernel. Wist je dat de digitale ontvangers van Humax, die onder meer door Ziggo worden gebruikt, gewoon Linux draaien? In de handleiding staat dat je binnen drie jaar na de aanschaf de source code kunt opvragen bij Humax. Zou iemand dat ooit gedaan hebben? Ook de Horizon TV van UPC draait een Linux-versie. De slimme functionaliteit verschuift stilaan richting TV. Verplaats het Linux OS en de harde schijf van de mediacenter naar de TV en je hebt een Smart TV zonder los kastje. Nou ja, zo snel gaat het nog niet, maar Smart TVs komen er aan en maken wellicht alle digitale ontvangers en RPi-mediacenters werkeloos. Ze worden overigens pas smart als je ze aan internet hangt en dat is nog bij lang niet alle smart TVs die verkocht zijn daadwerkelijk het geval. Samsung doet het met Tizen op de smart TVs, LG gebruikt webOS, Philips, Sharp en Sony kiezen voor Android en Panasonic heeft liever Firefox OS. En zo werken je hele gezin, opa en oma, je ouders, je buren, je vrienden en kennissen allemaal dagelijks met Linux.