Pydio is een open source filesharing applicatie waarmee je bestanden op een centrale plaats veilig opslaat en synchroniseert met je computer, laptop, tablet en telefoon en kunt delen met collega’s en derden. Pydio is een veilig en bruikbaar alternatief voor Dropbox.

Je hebt een PC op het werk en een laptop thuis, daarnaast heb je nog één of meer tablets en smartphones en je wilt op al deze apparaten de laatste versie van je bestanden beschikbaar hebben. Voor velen is dit een herkenbaar probleem en cloudproviders, zoals Dropbox, bieden hier oplossingen voor. Het grote nadeel van dergelijke oplossingen is dat het onduidelijk is wat er vervolgens met je gegevens gebeurt, wie er inzage in heeft, hoe veilig het is en hoe goed of slecht de back-up procedures zijn. Na alle berichtgeving over bedrijfsspionage door de NSA, achterdeurtjes in commerciële producten en berichten dat ook gerenommeerde bedrijven soms onbedoeld data lekken, ontdekken steeds meer mensen dat je het beste je data in eigen huis kunt houden en daar uitsluitend open source producten voor moet gebruiken. Op deze manier bepaal je ook zelf de maximale hoeveelheid storage en houd je de kosten in de hand.

Single Sign On

Pydio (afkorting van ‘Put Your Data In Orbit’) is een open source oplossing voor het opslaan en synchroniseren van je bestanden. Pydio biedt een aantal interessante features. Je kunt bestanden delen met interne en externe gebruikers, daarnaast kun je een verzameling documenten via het internet publiceren. Je werkt met gebruikers en groepen, eventueel gekoppeld aan een LDAP of Active Directory, of je maakt gebruik van de gebruikers- en groepenstructuur van een aantal bekende PHP-gebaseerde CMS-en. Met Drupal, WordPress of Joomla kun je zelfs een Single Sign On (SSO) oplossing realiseren. Pydio heette vroeger AjaXplorer en deze naam kom je nog op diverse plekken tegen. Pydio kan op verschillende platformen gebruikt worden, aan de serverkant draait het op PHP en MySQL en aan de clientzijde met het HTML5 Javascript Prototype framework.

Op de server is Pydio eenvoudig te installeren. Je hebt er een server voor nodig waar je PHP en MySQL op kunt draaien. Je kunt zelf de PHP-code downloaden en in de document-tree van je webserver zetten, nog makkelijker is het om gebruik te maken van een package. Er is een package voor de debian-achtige distributies en een package voor CentOS en RedHat distributies. Uiteraard zorg je dat SSL op de webserver beschikbaar is voor veilig inloggen en transport van de data. De verschillende cliënts hebben geen moeite met een self-signed certificate, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Op de Pydio website vind je een uitgebreide en duidelijke handleiding hoe je Pydio in een FreeBSD-jail kunt installeren.

Nadat je Pydio geïnstalleerd en in gebruik genomen hebt, kun je eenvoudig in de webinterface via de upgrade-button controleren of updates beschikbaar zijn.

Prachtige webinterface

Voor een veilige opslag werkt Pydio met EncFS voor encryptie van data op de Linux server. Het verkeer tussen de server en de cliënt verloopt via SSL. De webinterface van Pydio ziet er prachtig uit. Je kunt deze ook gebruiken om bestanden te up- en downloaden, hoewel je dit vaker zult synchroniseren via de cliënts. Dat Pydio vroeger niet voor niets AjaXplorer heette, merk je in het gebruik van de webinterface. Alles werkt heel mooi, de Ajax-mogelijkheden zijn goed benut en ook drag-en-drop werkt zoals je verwacht. Ook handig zijn dingen zoals een pdf-viewer die pdf-jes in een browserscherm toont.

 In Pydio staan de ‘workspaces’ centraal. Per workspace configureer je wie hier bij kan, met wie je wat deelt en waar de betreffende data is opgeslagen. Pydio kan verschillende opslagmethoden gebruiken. Het meest voor de hand liggend is een normaal bestandssysteem op de harde schijf van de server. Andere opties zijn bijvoorbeeld gebruik te maken van een remote ftp-server, webdav-server, of samba-server, maar ook van een imap-server, mysqldatabase of zelfs Dropbox. In deze gevallen staat de betreffende data niet op je eigen Pydio server, maar ergens anders. Binnen Pydio heet de manier van opslaan de “driver”. Je bepaalt de driver per workspace, dus de ene workspace kan bestanden op de lokale harddisk van de server bevatten, terwijl een andere workspace de bestanden op bijvoorbeeld een ftp-server over ssh gebruikt.

 Elke gebruiker krijgt automatisch een eigen gebied, My Files. Hierin kan de gebruiker bestanden plaatsen, folders aanmaken en deze delen met anderen. Een gebruiker kan meerdere workspaces hebben.

Je kunt al je bestanden uploaden naar de server, ongeacht het bestandstype. De maximale grootte van up te loaden bestanden is afhankelijk van de instellingen van de webserver en de PHP-configuratie. Om te zorgen dat je op je tablet vlot je afbeeldingen kunt herkennen, maakt Pydio op de server thumbnails aan van al je afbeeldingen. Verder streamt Pydio audio- en videobestanden naar je tablet. Voor platte tekstbestanden biedt de webcliënt een editor aan, waarmee je de inhoud bekijkt en desgewenst kunt wijzigen. Via de zoekoptie kun je zoeken naar bestanden, dit gebeurt aan de hand van de bestandsnamen en niet op basis van de inhoud van de bestanden.

Minisite

De gebruiker kan in zijn of haar eigen workspace folders aanmaken en folders en bestanden delen met andere gebruikers. Een folder in een workspace kun je met andere gebruikers delen als workspace, daarnaast kun je deze publiek delen als minisite. Wanneer je een folder als minisite deelt, genereert Pydio een weblink voor je, zoiets als https://linuxmag.nl/pydio/data/public/abcbc1. Desgewenst geef je een wachtwoord op dat bezoekers moeten opvoeren voordat ze de minisite openen. Een minisite biedt verschillende opties. Je kiest uit verschillende presentatievormen, bijvoorbeeld filmstrip voor een folder met afbeeldingen. De bezoeker krijgt dan een soort galerij te zien met de optie om een slideshow te starten. Een ander voorbeeld van een lay-out is gemaakt om via een iframe geëmbed te worden in een andere website. Verder is het ook nog mogelijk om een lay-out te kiezen waarin derden via drag-en-drop bestanden aan jouw folder kunnen toevoegen. Uiteraard moet je dan eerst goed naar de veiligheidsinstellingen kijken.

Wanneer je een folder als workspace deelt, kies je de gebruikers met wie je deze wilt delen. Dit zijn de gebruikers die in Pydio zijn aangemaakt of die bijvoorbeeld via LDAP bekend zijn. Je geeft per gebruiker aan of deze alleen leesrechten heeft of ook mag schrijven. Verder kun je aangeven of de gebruiker notificaties moet krijgen van wijzigingen in de workspace. Daarnaast is het mogelijk om externe users toegang te geven. In dat geval maak je een gebruiker aan (met gebruikersnaam, wachtwoord en emailadres) en bepaal je vervolgens de permissies. De externe gebruiker logt dan in en werkt via Pydio samen.

De samenwerking kun je nog verder uitbreiden door in Pydio aan bestanden en folders een ‘alert’ toe te voegen. Je hoeft dan niet steeds te controleren of mensen met wie je samenwerkt al iets hebben gedaan, want in zo’n geval krijg je een email. Zo ben je op de hoogte wanneer het betreffende bestand of de inhoud van de betreffende folder is gewijzigd. Ook verschijnt de alert in de linker kolom in de webinterface.

Cliënts

Pydio biedt meerdere clients, voor Linux, Mac en Windows en voor Android en OS X.

Wij installeerden op ons Android-tablet de gratis Pydio applicatie. Mooi is dat je bij het configureren van de server via een simpel vinkje aangeeft dat je een self-signed certificate accepteert. Verder kun je meerdere Pydio-servers opgeven. Je geeft ook het pad op waar deze app zijn data gaat parkeren, ons tablet heeft extra storage via een micro SD kaartje en we konden probleemloos het pad naar een nieuw te maken directory op dit kaartje aangeven. Wil je je foto’s op die manier naar je Pydio server syncen, dan is het wellicht handig hier een aparte workspace voor te maken. Op die manier zorg je ervoor dat de bestanden uit andere directories en je foto’s niet door elkaar heen gaan lopen. Wij hebben helaas geen andere manier gevonden dan hiervoor een aparte server of een apart pad op de server voor op te zetten, omdat de cliënt het niet toelaat om per workspace een apart pad op de tablet te associëren.

De iOS cliënt biedt ook nog de mogelijkheid bookmarks aan te maken, deze optie hebben wij in de Android cliënt niet gevonden.

Pydio biedt ook een desktop applicatie voor zowel Linux als Mac OS X en Windows, maar zegt daarbij dat het om een alpha-release gaat. Om de synchronisatie snelheid te verhogen, kun je optioneel op de server een rsync-uitbreiding installeren, maar dit is geen absoluut vereiste. Volgens de Pydio website kan de synchronisatie-client tientallen gigabytes en twintig tot dertig duizend bestanden aan.

 

Wij installeerden de Linux desktop cliënt, deze is in Java geschreven. Het configuratiescherm is tamelijk eenvoudig, je geeft de URL van de server op en een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierna kies je een Workspace op de Pydio-server en een lokale directory. De cliënt zorgt vervolgens voor de synchronisatie. Nadat dit gebeurd is, kijken we in de lokale directory. Daar staan nu onze files met de correctie modificatie-data. Dat is wel zo prettig, want dat betekent dat bijvoorbeeld je Makefiles ook na een synchronisatie nog goed werken. In het verdere gebruik valt op dat de synchronisatie onopvallend op de achtergrond plaatsvindt.

 

Plug-ins

Voor Pydio zijn een groot aantal plug-ins beschikbaar. Je vindt deze op de website van Pydio. Plug-ins kunnen door de gebruiker met het administratie-account via de webinterface geactiveerd en geconfigureerd worden. Zo installeer je bijvoorbeeld een plug-in om via etherpad real time samen in platte tekst documenten te werken of een plug-in om open document format office bestanden te bekijken. Ook is er bijvoorbeeld een plug-in die de locatie uit de EXIF-informatie in je foto’s kan tonen. Wil je versiebeheer, dan installeer je een plug-in die dat via Git voor je doet.

 

Pydio heeft verder nog een mooie oplossing voor mensen die voor email Thunderbird gebruiken. Je kiest dan een plug-in die je bij het verzenden van grote bestanden de optie biedt om niet het bestand zelf te mailen, maar de link naar het bestand in Pydio. De link wordt dan automatisch gegenereerd en in de body van de email gezet.

 

Pydio biedt de mogelijkheid om tags aan bestanden toe te kennen. De werking hiervan viel ons wat tegen. Via de advanced zoekoptie voer je een tag in, zodat de searchengine de bestanden met de desbetreffende tag terug vindt. Veel meer functionaliteit rondom het gebruik van tags hebben wij niet ontdekt.

 

De website van Pydio biedt een uitgebreide hoeveelheid informatie in de vorm van korte instructie-filmpjes, handleidingen voor beheerders en gebruikers en een forum. Pydio is een mooie collaboratie- en synchronisatie oplossing waarmee je data onder eigen beheer houdt. Jouw data wordt netjes voor je gesynchroniseerd en je hebt een tool die flexibel genoeg is om in- en externe samenwerkingsverbanden goed te ondersteunen. Daarom vinden wij Pydio een mooie oplossing voor zowel thuis als op kantoor.