Torvalds, de maker van Linux, vindt dat de processors van AMD een veel grotere waar voor hun geld leveren dan de CPU’s van Intel.

Door Steven J. Vaughan-Nichols | ZDNet 

Na 15 jaar Intel-processors te hebben gebruikt voor zijn Linux-bouwende krachtpatsers, schakelde Linus Torvalds over op een AMD Threadripper 3970x-gebaseerde “frankenbox” voor het bouwen van ‘s werelds belangrijkste besturingssysteem, Linux. Nu, maanden later, is Torvalds blij met de verhuizing en schreef hij dat hij “tegenwoordig erg blij is met AMD.”
Dat komt omdat Torvalds op een discussieforum van Real World Technologies heeft uitgelegd dat je meer waar voor je geld krijgt van AMD-processors. Maar hoe zit het met Intel’s high-end Xeon CPU’s? Torvalds zei ronduit: “Ik keek altijd naar de Xeon-CPU’s, en ik kon de wiskunde nooit echt laten werken. De wiskunde van Intel was in feite dat je twee keer zoveel CPU krijgt voor vijf keer de prijs. Dus voor mijn persoonlijke werkstations maakte ik gebruik van Intel consumenten-CPU’s.”

Wat betreft AMD, aan de andere kant: “De prijs van AMD Threadripper ligt veel dichter bij ‘tweemaal de prijs voor tweemaal de CPU.’ Ja, je betaalt uiteindelijk meer voor de accouterments (MB en koeling), maar dat is ook behoorlijk in de lijn. Dus ja, het wordt duurder, maar als je CPU-vermogen wilt en nodig hebt, zijn de kosten vrij veel in lijn met wat je krijgt. ”
Natuurlijk heeft AMD zijn eigen server-CPU-lijn, de Epyc-processorfamilie en, zoals Torvalds toegaf, “Je betaalt meer voor dat privilege, maar AMD probeert je tenminste niet omver te werpen en hun niet-serveronderdelen te beperken. Dus je krijgt ECC voor Threadripper (en gewoon Ryzen) ook, zelfs als het niet noodzakelijk ‘officieel geverifieerd’ is. ”

ECC? Dit staat voor Error-Correcting Code Memory. ECC-geheugenchips kunnen detecteren wanneer er een geheugenfout optreedt. Er wordt al lang aangenomen dat geheugenfouten buitengewoon zeldzaam zijn. Torvalds, die het een en ander weet van geheugen, is het daar fel mee oneens.
Torvalds snauwde: “De ‘moderne DRAM is zo betrouwbaar dat het geen ECC nodig heeft’ was voor kinderen altijd een verhaaltje voor het slapengaan dat iets te vaak op hun hoofd was gevallen.”
“We hebben decennia van vreemde willekeurige pit-oopsies die nooit verklaard konden worden”, voegde Torvalds toe. Deze “waren waarschijnlijk te wijten aan een slecht geheugen. En als het een kernel veroorzaakt, oeps, kan ik garanderen dat er meerdere orden van grootte meer gevallen zijn waarin het gewoon een bit-flip veroorzaakte die nooit zo kritiek werd.”

Tegenwoordig is ECC-geheugen moeilijk te vinden en duur als je het wel vindt. Torvalds geeft Intel de schuld voor deze trieste gang van zaken. “Intel is schadelijk geweest voor de hele industrie en voor gebruikers vanwege hun slechte en misplaatste beleid ten aanzien van ECC. Serieus.”
Torvalds voegt eraan toe dat dit niet alleen zijn manier van denken is. “En als je me niet gelooft, kijk dan eens naar meerdere generaties rowhammer [een geheugenbeveiligingsaanval], waar Intel en geheugenfabrikanten elke keer blaten te blazen over hoe het de volgende keer zal worden verholpen.

De hoofdoorzaak was volgens Torvalds volledig te maken met Intel’s “misleide en ass-achterlijke beleid van ‘consumenten hebben geen ECC nodig’, waardoor de markt voor ECC-geheugen verdween.”
De geheugenfabrikanten krijgen ook een eerlijk deel van de schuld. “De geheugenfabrikanten beweren dat het komt door de economie en het lagere vermogen. En het zijn liegende klootzakken – laat me nogmaals wijzen op Rowhammer over hoe die problemen al verschillende generaties bestaan, maar deze klootzakken verkochten met plezier kapotte hardware aan consumenten en beweerden het was een ‘aanval’, terwijl het altijd was ‘we bezuinigen op de bochten’. ‘Toch legt Torvalds het leeuwendeel van de verantwoordelijkheid bij’ Intel duwde de consument naar de keel ‘.

Dit is geen nieuw probleem. Torvalds herinnert ons eraan: “Je kunt me hier al tientallen jaren letterlijk over klagen. Ik wil niet zeggen ‘ik had gelijk’. Ik wil dat dit wordt opgelost, en ik wil ECC. ” AMD, dat onofficieel ECC-geheugen ondersteunt, “deed het. Intel niet.”
Terugkerend naar CPU’s vanwege geheugenproblemen, schreef Torvalds: “Ik ben persoonlijk erg blij met AMD deze dagen. Ik verachtte absoluut hun vreselijke bulldozer-kernen, maar ik denk dat ze een homerun hebben gehad met hun Ryzen-serie en hun chiplet. aanpak. Niet alleen omdat ze hun kernen repareerden, maar omdat hun chiplets het zo veel gemakkelijker maakten om de schaalvergroting te doen die ze doen en bijna dat ‘tweemaal zoveel kernen voor tweemaal de prijs’-model aanbieden.’

Zou Torvalds overwegen om terug te gaan naar op Intel-chips gebaseerde werkstations? Dat zou niet alleen nee zijn, maar nee. Torvalds concludeerde: “Intel met hun HEDT- en Xeon-chips die ander boetieksilicium nodig hadden (en dus de buitensporige prijzen) is dood voor mij, tenzij ze hun sh * t serieus oplossen. Ik heb geklaagd over hun ECC-beleid hier op dit forum voor nu ongeveer twee decennia. Goed gedaan – want toen Intel eenmaal stopte met het aanbieden van de beste knaller, had het absoluut geen voordeel om bij hen te blijven. ”

Lees het originele artikel op ZDNet.com