We hadden dit spel de vorige aflevering al willen bespreken, maar zoals zo vaak werd de release datum verschoven. Gelukkig werd het maar één maand later. Dus hier alsnog: de Kickstarter remake van Leisure suit Larry in the Land of the Lounge Lizards!

1987
In 1987 kwam een van de beroemdste adventure games uit: de eerste Leisure Suit Larry. Hoofdpersoon was Larry, een 40-jarige maagd. Hij had geen idee hoe de vrouwtjes werken of hoe je met hen moest omgaan. Dat was de doel van dit avontuur: rokkenjagen!

En dat gebeurde met een hele vette glimlach: er kwam geen schuttingwoord voor in het spel en grafisch zou het spel ook gewoon door de filmkeuring voor pubers zijn gekomen.

Natuurlijk wel in de enige echte orginele EGA-resolutie – dus 320 bij 200 blokkerige pixels in slechts 16 kleuren.

Je moest alle opdrachten intypen op een commandoregel, zoals ‘give candy to fawn’. Het was ook belangrijk om goed rond te kijken, want de beschrijving gaf vaak goede hints waar je verder naar moest kijken. Volgens de maker van het spel, Al Lowe, moet dit het meest gekopieerde spel ter wereld zijn: er zijn namelijk meer hintbooks van het spel verkocht dan het spel zelf.

Scummvm
Om het oorspronkelijke spel tegenwoordig te kunnen spelen, zijn er twee opties: Dosbox of Scummvm. Het eerste is een volledige DOS emulator. De tweede optie is een open source herimplementatie van de game engine achter alle Sierra en Lucasfilm avonturenspellen. In beide gevallen heb je het originele spel nodig, want het spel zelf is natuurlijk nooit open source gemaakt. Na uitpakken van het spel herkent ScummVM het spel meteen en je kunt aan de slag – ga naar binnen en bestel een wiskey om aan de dronkaard achterin te geven. Vooral niet doortrekken op de WC!

De tweede versie
In 1991 werd een remake van het spel gedaan voor PC’s met dure VGA-kaarten. Eindelijk echte kleuren! Het spel volgde verder de nieuwe mode van die tijd: het werd een point-en-click adventure waarbij je dus op icoontjes kon klikken om opdrachten te formuleren.

Natuurlijk zagen de dames er beter uit en leek de potloodventer ook ineens wat meer op iemand met een lange jas, maar inhoudelijk veranderde er verder weinig.

Kickstarter
En toen kwam in 2012 ineens de hausse rond de Kickstarter website. Via Kickstarter kunnen mensen met een idee geld lospeuteren van het grote publiek om hun idee te verwezenlijken. En Al Lowe wilde nog wel een keer!

De Kickstarter was een groot succes. Filmcomponist Austin Wintory schreef een gave jazzy soundtrack, diverse stemacteurs spraken stemmen in en grafisch werd er flink uitgepakt door getalenteerde illustratoren. Gelukkig werd er besloten om het spel niet helemaal slaafs na te bootsen – er kwam een extra dame in het spel (Jasmijn) en sommige puzzels werden omgegooid.

Reloaded
Het spel is nu klaar en te koop en mag bijzonder geslaagd heten. Het loont echt de moeite om overal door heen te lopen, alles goed te bekijken en overal aan te ruiken. De voice over is scherp van tong en heeft overal wel wat moois op te zeggen. Het wemelt van de kleine grapjes: vage schilderijen of een beeld van een als poedel geschoren kat.

En natuurlijk zijn er nog wat keuzes bijgekomen in de keuze van je condooms: radiaalversteviging? Het kan! Oja, ‘lubber’ is nog steeds geen goed Engels woord.

Alle karakters zijn karikaturen, maar als je op een van de belangrijke dames inzoomt, krijg je ineens hele mooie tekeningen – zie de afbeelding van Fawn op deze pagina. Daar trouw je mee!

LSLR is duidelijk niet bedoeld om met een walkthrough in de hand zo snel mogelijk door te spelen. De echte sterkte zit in overal zelf kijken en langzaam alle puzzels ontrafelen. Waar zou ik de latexreparatiekit kunnen vinden? En wat moet ik ermee? Blijf vooral genieten van alle sterke opmerkingen van alle karakters en de voice over.

Voor wie?
Toen het eerste spel uitkwam, waren computerspelletjes eigenlijk alleen voor mannen. Hoewel de wereld verder is geevolueerd, is dit spel daarin blijven hangen. Dit spel is niet voor dames. Het is gewoon fout en semi-vrouwonvriendelijk. Maar tenminste twee generaties pubers hebben via dit spel Engels geleerd of geperfectioneerd. Want het gaat over een onderwerp dat pubers wél motiveert. Oh, en echt veel slechte dingen kunnen ze er nog niet van leren, de gemiddelde soapopera is al schunniger. Maar ook de niet-pubers (inclusief de tegenwoordig 40-jarigen!) zullen dit spel kunnen waarderen.

Blijft over: de prijs. De Windows, Linux en Mac versies kosten twintig dollar, de iOS en Android versies kosten vijf euro. Dat laatste bedrag is het spel zeker waard. Dat eerste bedrag wat meer voor de liefhebbers. En dat zijn er hopelijk veel!   Replay heeft ondertussen beloofd om verder te gaan met de tweede Larry game, dus volgend jaar hebben we nog meer onderbroekenlol.

 

De oorspronkelijke LSL is te vinden bij Good Old Games (gog.com) of via bijvoorbeeld abandonia.com

ScummVM (scummvm.org) en Dosbox (dosbox.com) zijn op elke normale Linux distributie beschikbaar in hun lijst met optionele packages.

Leisure Suit Larry Reloaded is te koop via replaygamesinc.com/ en via Google Play.

 

Bijna het eind. Je kunt het bijna niet geloven, maar je hebt beet. Oh, ze heet Eve. In deel twee ga je haar gazon maaien, je bent vast gewaarschuwd.