Fedora 26

Fedora 26 is gebaseerd op Linux-kernel 4.11.8 en bevat als standaard desktopomgeving GNOME 3.24, met onder andere het nachtlicht dat de helderheid van je scherm aanpast aan het tijdstip. Verder heeft OpenVPN een upgrade gekregen naar versie 2.4.3 en het pakketbeheerprogramma dnf naar versie 2.5. Ontwikkelaars kunnen hun hart ophalen aan GCC 7.1, de GNU C library 2.25, Boost 1.63, Go 1.8, Python 3.6, Ruby 2.4, PHP 7.1 en het Zend Framework 3.0.

De distributie heeft een nieuwe spin met de LXQt-desktop (versie 0.11). Deze lichtgewicht versie komt met een minimale verzameling toepassingen, inclusief de webbrowser QupZilla. Alle toepassingen gebruiken de Qt5-toolkit en het thema Breeze.

Deze release heeft een preview van Fedora Modular Server. Dit is een nieuwe aanpak van een serverbesturingssysteem, waarbij de Base Runtime wordt gescheiden van applicatiemodules. Zo kun je meerdere versies van componenten in verschillende levenscycli inzetten. Voor een database kies je bijvoorbeeld een stabiele versie, terwijl je voor de applicatie runtime eenvoudig de nieuwste versie draait.

OpenSSH en Java hanteren nu de systeembrede crypto policy van Fedora. Dat betekent dat beide systemen in configuratiebestanden in /etc/crypto-policies/back-ends/ uitlezen welke algoritmes voor encryptie, message authentication code (MAC) en sleuteluitwisseling zijn toegestaan. En Fedora 26 bevat OpenSSL 1.1.0, evenals OpenSSL 1.0.2 voor toepassingen die nog niet kunnen upgraden naar de nieuwe bibliotheek.

Link:

http://getfedora.org

 

Debian 9 “Stretch”

Na 26 maanden ontwikkeling is Debian 9 met codenaam “Stretch” uitgekomen. De ontwikkelaars dragen de release op aan de stichter van het project, Ian Murdock, die op 28 december 2015 overleed. Debian 9 komt met meer dan 51.000 binaire pakketten, waarvan 90% het resultaat is van reproduceerbare builds. De standaard desktopomgeving is GNOME 3.22, maar ook KDE Plasma 5.8, LXQt 0.11, MATE 1.16 en Xfce 4.12 zijn beschikbaar. De kernel is Linux 4.9 en verder zijn LibreOffice 5.2 en Firefox 52.2 ESR opgenomen. Debian 9 wordt vijf jaar ondersteund.

Firefox en Thunderbird keren terug in Debian 9 en vervangen Iceweasel en Icedove, de merkloze versies die meer dan tien jaar lang hun plaats innamen. MariaDB is de standaard MySQL-variant. Als je een eerdere Debian-versie naar Debian 9 opwaardeert, worden de pakketten voor MySQL 5.5 en 5.6 automatisch ingeruild voor die van MariaDB 10.1. De X Server heeft niet langer rootrechten nodig. Ondersteuning voor 32-bits Motorola/IBM PowerPC-processoren (de architectuur powerpc) is in Stretch weggevallen.

Ondertussen is ook Devuan 1.0 eindelijk uitgekomen. Dit is de distributie die in november 2014 van Debian afsplitste uit protest tegen de opname van systemd in Debian. Devuan 1.0 (Jessie) is een fork van Debian 8.0 (Jessie) met sysv als init-systeem. Debian 7- en 8-systemen zijn naar Devuan 1.0 te upgraden. De pakketten in Devuan zijn uiteraard ouder dan in Debian 9. Bovendien heeft de fork een ander installatieprogramma dan Debian. Hopelijk slagen de ontwikkelaars er snel in om een Devuan-versie gebaseerd op Debian 9 uit te brengen. Een naam hebben ze hier al voor: Ascii.

Links:

http://www.debian.org

https://devuan.org/

 

OpenSUSE Leap 42.3

OpenSUSE Leap 42.3 is gebaseerd op SUSE Linux Enterprise 12 SP3. Onder de motorkap draaien Linux-kernel 4.4 LTS en systemd 223. Er is een nieuwe Zypper plug-in toegevoegd die toont wanneer pakketten een update nodig hebben of niet meer ondersteund zijn. Als desktopomgevingen zijn onder andere KDE Plasma 5.8 LTS en GNOME 3.20 beschikbaar. De standaard webbrowser is Firefox 52 en van Docker is versie 1.12 meegeleverd. Ook Go 1.6.2, Python 2.7, Ruby 2.4 en Perl 5.18 zijn aanwezig. In totaal zijn meer dan 10.000 pakketten te installeren.

Overigens zal de volgende versie van openSUSE Leap versienummer 15 dragen. Vanwaar die vreemde versiesprong, zeker als je weet dat voor openSUSE Leap 42 openSUSE 13.2 kwam? Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Toen het openSUSE-project met Leap startte, een open source distro gebaseerd op SUSE’s enterprisedistributie, was openSUSE al aan versie 13.2, maar SUSE Linux Enterprise nog maar aan versie 12. OpenSUSE Leap kon dus niet als versienummer 12 dragen. Men heeft er daarom 30 bij opgeteld, waardoor men aan versienummer 42 kwam (niet toevallig een verwijzing naar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Het was de bedoeling dat de opvolger openSUSE Leap 43 zou heten, gebaseerd op SLE 13. Tot SUSE besloot om hun volgende enterprisedistributie niet versienummer 13 maar 15 te geven… Het resultaat? De volgende openSUSE Leap-versie zal de vreemde versiesprong van 42.3 naar 15 nemen.

Link:

http://opensuse.org

 

Linux 4.12

Gpu’s hebben in Linux 4.12 heel wat vernieuwingen gekregen. Intel heeft in zijn drm-driver atomic mode-setting standaard ingeschakeld. Daardoor verloopt het veranderen van uitvoermodus nu sneller en zonder flikkeringen. Werk je met de open source Nouveau-driver, dan krijg je in combinatie met Nvidia’s binaire firmware 3d-versnelling op een GeForce GTX 1000 (Pascal). Het gaat om initiële ondersteuning met nog geen optimale performance. Verder is er ook initiële ondersteuning voor de Radeon RX Vega gpu’s. Maar de bijbehorende displaycode is er nog niet, dus het is nog even wachten voor een bruikbare implementatie.

Onder de motorkap krijgt Linux 4.12 twee nieuwe I/O-schedulers: BFQ (Budget Fair Queueing) en Kyber. BFQ is geoptimaliseerd om een lage latency op te leveren voor interactieve toepassingen en een hoge doorvoersnelheid. Kyber is door Facebook ontwikkeld en geoptimaliseerd voor multiqueue apparaten. De bestandssystemen Btrfs, F2FS, XFS en Ext4 hebben allerlei optimalisaties en bugfixes gekregen. MD RAID is geoptimaliseerd voor RAID1, RAID5 en RAID6.

64-bit POWER-processoren voor servers ondersteunen in Linux 4.12 nu tot 512 TB virtuele adresruimte in plaats van 128 TB. Ook de POWER9-ondersteuning is verbeterd. In de ARM-architectuur zijn heel wat nieuw ondersteunde apparaten: het i/MX28 Duckbill-platform, de Motorola DROID4-smartphone, de Orange Pi PC2 en de Rockchip RK3399/RK3288-systeemchips. Linux 4.12 krijgt ook een thermal driver voor de Broadcom BCM2835, de chip in de Raspberry Pi A, B, B+, Computer Module en Zero (W). De AVR32-architectuur wordt verwijderd.

Verder is ondersteuning toegevoegd voor de Intel RealSense SR300 3d-camera en Bluetooth-ondersteuning voor de Intel Edison computermodule. De kernel heeft ook een port manager gekregen voor USB Type-C. Tot slot is op x86-systemen Kernel Address Space Layout Randomization (KASLR) nu standaard ingeschakeld. Daardoor wordt de kernelcode bij elke opstart op een willekeurige locatie in het ram ingeladen, waardoor misbruik moeilijker is.

Link:

https://kernelnewbies.org/Linux_4.12

 

En verder

Proxmox Virtual Environment (VE) 5.0 is gebaseerd op Debian 9 met Linux-kernel 4.10. De nieuwe storagereplicatiestack minimaliseert gegevensverlies. Een nieuwe commandlinetool laat toe om eenvoudig schijven van andere hypervisors te importeren. En live migratie van virtuele machines is nu ook met lokale opslag via Qemu mogelijk. Na een lange ontwikkelcyclus is Mageia 6 uitgekomen met KDE Plasma 5 en de nieuwe pakketbeheerder dnf als alternatief voor urpmi. En Linux Mint 18.2 heeft zijn cross-desktop X-apps verbeterd. Het aanmeldscherm ondersteunt nu HiDPI.

Ook de BSD’s hebben niet stilgezeten. FreeBSD 11.1 heeft Clang, LLVM, LLD, LLDB en libc++ een upgrade naar versie 4.0 gegeven. Met de nieuwe tool zfsbootcfg stel je one-time bootopties voor zfsboot in en met efivar beheer je UEFI-variabelen. FreeNAS 11.0, gebaseerd op FreeBSD 11.0, kan nu bhyve virtuele machines draaien en als S3-compatibele storage functioneren. De nieuwe webinterface is op basis van het framework Angular gebouwd. FreeNAS heeft nu ook de mogelijkheid om waarschuwingen te sturen naar diensten. zoals Slack, PagerDuty, AWS, Hipchat, InfluxDB, Mattermost, OpsGenie en VictorOps.