Heb je een mooie audio installatie in je woonkamer zonder digitale ingang, net zoals ik? Dan is dit artikel misschien een uitkomst voor je. De IQaudio is een add-on board voor je Raspberry Pi. Hiermee tover je jouw Raspberry Pi om tot een volwaardige muziek streamer van je digitale muziekcollectie.

 

Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden om van je Pi een audio streamer te maken. Van echte DIY opties tot hele elegante add-on boardjes, zoals bijvoorbeeld de HiFiBerry of de IQaudio. Naast hardware heb je natuurlijk ook software nodig. Het mooie van de Raspberry Pi is dat er een aantal open source projecten bestaan die een dedicated distributie maken voor het beheren en streamen van je (virtuele) audiocollectie. Hier kun je onder andere kiezen voor Runeaudio of Volumio (zie de links). In dit artikel gaan we kijken naar de combinatie van IQaudio met Volunio. De IQaudio DAC zorgt voor hoogwaardige geluidskwaliteit tegen zeer beperkte kosten.

 

Hardware

In dit artikel heb ik het over de “oude” versie van de IQaudio DAC. Deze versie was gemaakt voor de Raspberry Pi A of B. Ik heb de IQaudio DAC nu ruim twee jaar dagelijks in gebruik zonder problemen. Wel is het zo dat ik de Pi soms even aan en uit moet zetten, omdat de webserver dan niet meer bereikbaar is. Ik moet toegeven dat ik verzaakt heb om uit te zoeken wat daar exact de oorzaak van is, maar op zondagochtend bij het ontbijt is dat niet de meest handige tijd om weer achter de laptop te duiken. Dan maar even snel uit- en aanzetten en genieten van de muziek, een krant en een vers croissantje. Ik heb online wel eens gezocht en het lijkt erop dat de USB WiFi dongle de oorzaak van het probleem kan zijn. Na de update naar Volumio versie 1.55 is dit probleem overigens verdwenen.

 

Solderen

Deze versie behoeft dus het daadwerkelijk solderen van de extra aansluiting voor de audio hardware ondersteuning. De levering van IQaudio uit Groot-Brittannië was snel en netjes verzorgd. De handleiding bestond eigenlijk uit een klein papiertje op A6 formaat met een URL. Online was de handleiding snel gevonden en was er aanvullende informatie en YouTube beschikbaar om even droog te oefenen voor het uitvoeren van de assemblage. Ik heb er ook meteen de case bij besteld en die staat nu dus naast mijn analoge audio installatie. Voor het solderen raad ik je aan een niet al te krachtige soldeerbout te nemen, zodat je de componentjes op de Pi tijdens het solderen van de aansluiting niet per ongeluk bruin bakt.

 

Installatie

Het in elkaar zetten is verder eenvoudig. Er is een steuntje beschikbaar dat precies past op de oude Raspberry Pi B variant. Hiermee heb je samen met de aansluiting op de bus een stabiel geheel. Je kunt de tulp goed in- en uitpluggen zonder dat je het gevoel hebt dat het bordje ieder moment van de Pi afgetrokken wordt. Wat ik wel mis in de configuratie is een makkelijke aan/uit knop. Zeker als je de Pi echt dagelijks wilt gebruiken, zou een dergelijke feature zeer welkom zijn.

 

Het nieuwe bordje van IQaudio is HATs compliant met de nieuwe B+ en versie 2 variant van de Rpi, dus deze boardjes sluiten nog mooier aan op je Rpi.

 

Drivers

IQaudio heeft op haar website drivers beschikbaar die je kunt downloaden en rechtstreeks kunt gebruiken en testen met bijvoorbeeld de alsa tools. Maar het meest voor de hand liggende gebruik, is natuurlijk dat je een dedicated image gebruikt voor audio op je Pi. Zoals in de introductie aangegeven, heb je hierin voldoende keuze. Wij gebruiken in dit artikel Volumio.

 

Testen van de DAC

Na het in elkaar zetten van de IQaudio DAC en het monteren van de DAC op de Pi kun je vanaf de commandline testen of je DAC naar behoren werkt:

 

 

Eerst kun je kijken of de hardware wordt herkend en of het device zichtbaar is, de IQaudio driver wordt herkend als eerste device. Met de alsamixer kun je vanaf de commandline een file afspelen, zie hiervoor de volgende afbeelding.

 

Dedicated audio Software

Voor het gebruik van je IQaudio DAC + Rpi kun je kiezen uit meerdere linux distributies en configuraties. Zo is er Shairport-Sync, PiMusicBox, PiCorePlayer, RuneAudio en natuurlijk Volumio. Onze keuze is op Volumio gevallen, vanwege het strakke uiterlijk van de UI en de mogelijkheid om ook op Andriod of je iPad bij de Volumio webservice te kunnen komen. Zo kan je vanaf ieder device in huis je muziek beheren. Er zijn online voorbeelden van mensen die met behulp van meerdere Rpis hetzelfde willen bereiken als met SONOS. Dit betekent per kamer aparte muziek streamen of, en dat is technisch best wel een uitdaging, over meerdere devices dezelfde muziek afspelen. Hierbij is de moeilijkheid dat de muziek perfect in sync moet worden afgespeeld. Als je dit wilt, zou je eens naar Squeezelite kunnen kijken.

 

Volumio

Ondergetekende maakt al jaren gebruik van Volumio als complete distributie voor de Raspberry Pi Audio streamer. Volumio komt voort uit het Raspberry Pi project dat in 2012 is gestart. Twee jaar geleden heb ik ooit versie 1.4 gedownload, maar naar aanleiding van het schrijven van dit artikel heb ik de RPi geupgrade naar de laatste versie van Volumio (Volumio 1.55 Pi). Volumio is ook beschikbaar voor Pi clonen en andere boardjes, zoals de CUBOX, UDOO of Beagleboard.

 

Volumio heeft de driver voor de IQaudio DAC aan boord en werkt echt heel eenvoudig. Je download het image voor Volumio voor jouw hardware (in dit geval de RPi natuurlijk!).

 

 

sudo dd bs=1M if=Volumio1.55PI.img of=/dev/mmcblk0

 

 

 

Het image kopieer je met dd op je SD card. SD card in je Pi schuiven en aanzwengelen, het image start op en klaar is Kees!

 

Nou ja, niet helemaal. Je kunt natuurlijk de Pi aan de ethernet kabel hangen en dan ben je inderdaad klaar. Volumio gooit een webserver in de lucht die je van je lokale netwerk kunt benaderen via je browser. De URL om contact te maken met je HiFi audio streamer is: http://volumio.local. Zie hier een screenshot van het mooie, strakke design van de Volumio web applicatie.

 

 

De IQaudio DAC wordt automatisch herkend door Volumio. In de systeem tab van de Volumio applicatie staat onder de I2C drivers de IQaudio DAC netjes geselecteerd.

 

 

WiFi

Maar de meeste mensen zullen de ethernet kabel snel willen vervangen voor een draadloos alternatief. Dan is het zaak een goede WiFi USB dongle te kiezen. In ons geval is het belangrijk dat je hier niet te goedkoop uit wilt zijn. De kwaliteit van je audio stream, maar nog belangrijker de stabiliteit van de verbinding, is belangrijk als je muziek wilt streamen van je NAS en de Volumio één keer aan wilt zetten en daarna nooit meer uit! Online zijn forums te vinden waarin de discussie wordt gevoerd over het stroomgebruik van een WiFi verbinding, maar de stabiliteit van de WiFi verbinding is bij een goedkoop USB dongeltje ook discutabel. Kijk even goed welke WiFi dongles out-of-the-box worden ondersteund op de RPi. Zelf heb ik een paar uurtjes verspild met het aan de praat krijgen van een TP-link met chipset TL-WN725N. Nu gebruik ik de Edimax met de RTL8188CUS en deze wordt direct herkend.

 

In Volumio moet je wel nog even in etc/network/interfaces de WiFi zo instellen dat deze vanaf het opstarten direct verbinding maakt. Dit kun je heel handig doen, nadat je het Volumio image hebt gedownload. Nadat je deze met dd op de SD card hebt gezet, kun je de SD card daarna weer in je laptop stoppen en wordt het image gemount. Daarna kun je direct de wijziging maken vanaf je laptop voordat je de SD card in je Pi stopt. Het alternatief is dat je, nadat Volumio is opgestart, je met ssh contact maakt met de Rasperry Pi en het daar via de commandline aanpast. Standaard kun je met “ssh pi@volumio” verbinding maken met de terminal.

 

Streaming mogelijkheden

Volumio heeft een aantal standaard mogelijkheden aan boord om muziek uit je luidsprekers te toveren.

 

·       NAS: Het idee van de IQaudio op een Raspberry Pi is natuurlijk dat je je audio collectie vanaf één centrale plek kunt streamen. Als je je collectie op een NAS hebt staan, kun je in de Volumio applicatie deze locatie mounten met CIFS/Samba of NTFS. Het is even puzzelen om de exacte parameters te vinden voor het mounten van de drive, maar daar is online veel over te vinden. Ik kreeg het in eerste instantie via de web app van Volumio niet voor elkaar en ben vanaf de commandline aan de gang gegaan. Als de mount op de CLI lukt, dan kun je die parameters daarna in de volumio app invoeren.

 

·       Web Radio/Spotify: Ook kun je online web radio streamen of je Spotify premium account gebruiken voor het streamen naar de Pi.

 

·       Apps voor iPad en Android: Naast de webpagina, heeft het open source project Volumio ook apps voor de iPad en Android apparaten. Deze zijn te downloaden in de diverse app stores.

 

Doorzoeken van je muziek collectie

Als je collectie enige omvang heeft, is het natuurlijk belangrijk dat je een beetje gemakkelijk door de collectie kunt zoeken. In de versie 1.4 die ik een tijd lang heb gebruikt, was de zoekfunctie niet altijd even snel. De update naar versie 1.55 is wat dit betreft een enorme verbetering. De zoekfunctie is fenomenaal en precies wat je nodig hebt om snel het juiste nummer te vinden. In de ‘Library’ sectie kun je afspeellijsten aanmaken voor de hele familie en kun je met één klik op de knop de afspeellijst van je keuze aan zetten.

 

Audiofile kwaliteit

Zelf ben ik geen echte audiofiel. Ik had gewoon een streamer nodig die mijn HiFi installatie in de woonkamer van digitaal geluid kon voorzien. Online lees ik zeer positieve geluiden over de kwaliteit die de DAC van IQaudio levert, zeker als je de prijs/kwaliteit verhouding in ogenschouw neemt, dan heb je met dit boardje een hele leuke toepassing voor je Pi. De volgende stap is om mijn geluidsbibliotheek in zijn geheel om te zetten naar losless FLAC, dat schijnt een nog mooier resultaat op te leveren.

 

Nieuwste versie IQaudio DAC+ en AMP+

IQ audio heeft de laatste tijd ook zeker niet stil gezeten. Recent is naast de DAC+ ook de AMP+ toegevoegd aan de mogelijkheden voor je Raspberry Pi B+ en nu ook voor de versie 2. Deze uitbreidingsbordjes zijn zogenaamd HATs (Hardware Attached on Top) compliant. Met de AMP+ erbij maak je van de Pi een complete HiFi audio installatie.

 

Conclusie

IQ audio levert een hele leuke toepassing voor je RPi. Eigenlijk is het installeren en het in gebruik nemen zó eenvoudig dat je niet van een DIY projectje kunt spreken, maar gewoon van een directe toepassing waar je jarenlang plezier van kunt beleven!

 

Links:

https://volumio.org/

http://iqaudio.com/

https://www.HiFiberry.com/

http://www.runeaudio.com/

https://code.google.com/p/squeezelite/