Als ik goed luister naar de vele Linux beheerders die ik in mijn werk als trainer of consultant tegenkom, dan kan je het idee krijgen dat iedereen Linux beheerder kan worden. Gewoon een beetje Googelen en je vindt ergens wel iets dat lijkt op een oplossing waar jij op dat moment aan werkt. Dat die oplossing inmiddels vijf jaar oud is en geschreven is voor Ubuntu met Upstart, terwijl jij toch echt met CentOS en systemd werkt, tsja, een kniesoor die daar op let.

Merkwaardig genoeg blijkt het dan soms toch niet te werken. Tsja, ik maak daar geen probleem van, want mijn uurtarief is best redelijk (al zeg ik het zelf) en die nieuwe auto moet toch blijven rijden.

Via de mail kreeg ik vandaag het toppunt van Googelen binnen. Een meneer uit een land in Azië, die via certdump.org de RHCE examenvragen had gevonden en keurig netjes alle antwoorden uit zijn hoofd geleerd had. Hij begreep maar niet waarom hij voor de derde keer gezakt was. Omdat ik toevallig in een vriendelijke bui was, heb ik hem gevraagd of hij zijn vragen en antwoorden op kon sturen, zodat ik er met alle plezier even naar kon kijken. Tot mijn verbazing waren het inderdaad nog de echte vragen, maar met antwoorden die aan alle kanten rammelden. Waarschijnlijk allemaal via Google bij elkaar gezocht.

Ik denk dat Google voor de IT beheerder een essentieel onderdeel geworden is. Ik denk dat dat jammer is en het ertoe leidt dat heel veel beheerders als een aap dingen overtikken zonder dat ze werkelijk begrijpen waar het om gaat. Natuurlijk, ik Google ook wel eens, om details in te kunnen vullen is het een heel handige aanvulling. Maar als het echt gaat om inzichten, dan ga ik toch liever voor klassieke oplossingen.

Praten bijvoorbeeld, gewoon ouderwets face to face, met mensen die ook snappen waar het om gaat. Het komt voor dat ik geavanceerde cursussen geef die ik al heel lang geef en dat in een goede klas een discussie ontstaat die ervoor zorgt dat ik nieuw inzicht verwerf. Jawel, als docent leer ik een hoop van sommige cursussen die ik geef. Dat is geen teken van mijn onkunde, het is een mooi moment waarop ik thuis kom en voel dat ik die dag weer een stukje beter ben geworden in mijn vak.

Soms probeer ik in mijn werk ook voorop te lopen en dan kom je wel eens in situaties waar Google geen antwoorden heeft en waar praten ook lastig is, omdat het moeilijk is om iemand te vinden die juist met dat dingetje net zo diepgaand bezig is geweest. Dat zijn de momenten waarop het risico ontstaat dat er dingen uit mijn koker komen die echt vernieuwend zijn, omdat er bestaande inzichten op een slimme manier aan elkaar geknoopt moeten worden. (Ook al zoiets wat je met Google niet zal lukken).

Zo ben ik nu bezig met het schrijven van een OpenStack lab guide. En één essentieel ding, daar liep ik continue op vast. Vrijdag heel veel gegoogled. Zaterdag ook. Zondag lekker eerst naar de kartbaan geweest en tijdens het rondjes rijden begon de oplossing zich te vormen. Na het karten niet direct achter de computer, maar lekker een stuk wandelen met mevrouw van Vugt. Weinig praten en zo onder de lentezon kon de oplossing verder rijpen in mijn hoofd.

Eind van de middag even een uurtje achter de computer en wat denk je? Alles werkte zoals ik het in totale ontspanning bedacht had. En guess what, ik heb nog van mijn vrije middag genoten ook! Moraal van dit verhaal? Google eens wat minder en laat je eigen creativiteit de vrije loop. Het is niet alleen effectiever, maar nog leuker ook!