Een bekend euvel als je met Linux Mint aan de slag gaat, is zonder twijfel: >Waarom doet mijn WiFi-verbinding het niet? Hoog tijd dus om dit probleem eens aan te pakken. We gaan op zoek naar oplossing om je netwerkverbinding voorgoed te herstellen.Linux Mint is een gratis alternatief voor Windows met een Nederlandstalige gebruikersomgeving.

Omdat dit besturingssysteem geen torenhoge eisen stelt aan de hardware, werkt het ook met oudere systemen. Niet voor niets groeit het aantal gebruikers gestaag. De keerzijde van Linux Mint is dat meestal niet meteen alles vlekkeloos functioneert. Veel lezers hebben bijvoorbeeld moeite om de WiFi-verbinding aan de praat te krijgen. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen om dit probleem te verhelpen.

We nemen ze in deze workshop stuk voor stuk met je door. Hiervoor gebruiken we de 32 bit-versie van Linux Mint Mate 17Linux Mint herkent veruit de meeste netwerkadapters automatisch. In de tweede stap van de installatiewizard geef je in dat geval aan met welk (draadloos) netwerk je wilt verbinden. Selecteer de juiste netwerknaam en vul het wachtwoord van je draadloze netwerk in (zie afbeelding 1). Bevestig daarna met Verbind. Als de verbinding lukt, zie je rechtsboven Connected staan. Druk telkens op Verder om de overige stappen van de installatiewizard door te nemen. Heb je Linux Mint al eerder genstalleerd? Klik dan rechtsonder op het pictogram met de twee stekkers en het rode kruisje. Je klikt vervolgens op de netwerknaam, waarna je het wachtwoord invult. Klik als laatste op Verbinden. Als de draadloze kaart niet zichtbaar is in Linux Mint, kun je helaas geen verbinding maken via WiFi. Hiervoor zijn diverse redenen denkbaar, die in deze workshop allemaal de revue passeren. We bouwen de moeilijkheidsgraad geleidelijk op, zodat eerst de makkelijkste oplossingen voorbijkomen. Zo is misschien de draadloze netwerkadapter wel uitgeschakeld. Het klinkt simpel, maar het komt regelmatig voor dat iemand met een toetsencombinatie per ongeluk de adapter heeft uitgeschakeld! Je controleert dat simpel. Klik achtereenvolgens op Menu en Terminalvenster. Er verschijnt een zwart venster, waarin je allerlei opdrachten kunt invoeren. Tik iwconfig in en druk op Enter. Linux Mint duidt de draadloze netwerkkaart meestal aan met wlan0. Zie je daarachter allerlei gegevens staan, dan herkent Linux Mint wel degelijk de netwerkadapter (afbeelding 2). Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om de boel werkend te krijgen. Klik met de rechtermuisknop onderin op het netwerkpictogram en kies voor Netwerk inschakelen. Je klikt nogmaals met rechts op dit pictogram en bevestigt met Schakel WiFi in. Op laptops kun je WiFi vaak via een specifieke sneltoets inschakelen, die onder Linux Mint doorgaans niet werkt. Gebruik je Linux Mint in een multibootconfiguratie? Start Windows op en probeer via de sneltoets WiFi in te schakelen. Als dat geen resultaat oplevert,  kijk dan in de bios van het systeem naar een mogelijkheid om de draadloze netwerkkaart in te schakelen. Start de computer opnieuw op en druk tijdens het opstartproces op de juiste sneltoets (bijvoorbeeld F2). Probeer de juiste hardware in te schakelen.

 

Wie weet herkent Linux Mint de draadloze netwerkkaart wel, maar staat dit onderdeel uitgeschakeld

 

Proberen maar!

Sommige draadloze netwerkkaarten laten zich alleen activeren door in het Terminalvenster een bepaalde opdracht te typen. Om die reden hebben we ze in dit kader onder elkaar gezet. Open via het menu het onderdeel Terminalvenster en probeer ze maar eens één voor één uit! Helpt het niet? Vaak werkt het pas wanneer je de computer herstart.

 

sudo rfkill unblock wlan

sudo rfkill unblock wifi

sudo rfkill unblock all

 

Updates bijwerken

De kans bestaat dat Linux Mint de draadloze netwerkadapter niet herkent, omdat het juiste stuurprogramma ontbreekt. Wellicht dat je het juiste stuurprogramma direct kunt ophalen. Koppel je computer via een internetkabel rechtstreeks aan de router en controleer of je nu wel toegang hebt tot internet. In dat geval verdwijnt rechtsonder het rode kruisje uit het netwerkpictogram. Klik op Menu, Configuratiescherm en Updatebeheer. Kies voor Alles selecteren en bevestig met Updates installeren (afbeelding 3). Linux Mint is nu weer volledig bijgewerkt. Keer terug naar het Configuratiescherm en klik op Stuurprogrammabeheer. Controleer of er stuurprogrammas voor de draadloze netwerkkaart gevonden zijn en installeer ze in dat geval. Start de computer opnieuw op. Nog steeds geen resultaat? Soms loont het de moeite om een firmwarepakket te installeren, waarin diverse stuurprogrammas van draadloze netwerkadapters zitten opgesloten. Klik op Menu en Pakketbeheer. Typ in het zoekvak:

 

linux-firmware-nonfree

 

en dubbelklik op het gevonden pakket (afbeelding 4). Klik vervolgens tweemaal op Toepassen. Start de computer opnieuw op.

 

 Installeer de nieuwste updates en probeer daarna verbinding met WiFi te maken

 

  Het firmware-pakket linux-firmware-nonfree heeft verschillende stuurprogrammas aan boord

 

Bluetooth uitzetten

Sommige laptops hebben een Bluetooth-adapter. Helaas werken Bluetooth en WiFi onder Linux Mint niet altijd even goed samen, waardoor er nauwelijks of geen WiFi-ontvangst is. De oplossing is om deze adapter te deactiveren. Klik met de rechtermuisknop op het Bluetooth-pictogram en kies voor Bluetooth uitschakelen. Zodra je de laptop opnieuw aanzet, is de adapter mogelijk weer actief, waardoor de WiFi-ontvangst wordt belemmerd. Als je Bluetooth nooit gebruikt, is het beter om het bijbehorende stuurprogramma te verwijderen. Open Pakketbeheer via het menu. Typ als zoekopdracht blueman. Klik met de rechtermuisknop op dit pakket en kies voor Markeren voor volledige verwijdering. Via Toepassen wis je dit stuurprogramma definitief van het systeem (afbeelding 5).

 

 

 Onder Linux Mint kunnen WiFi en Bluetooth conflicteren. Verwijder in dat geval de Bluetooth-driver

 

Kanaal kiezen

Moderne routers kiezen op eigen houtje een kanaal binnen het WiFi-spectrum (2,4 of 5 GHz-band) om het draadloze signaal uit te zenden. Dis is normaal handig, want hierdoor is de kans kleiner dat naburige routers het WiFi-signaal verstoren. Tegelijkertijd kunnen lang niet alle draadloze netwerkadapters onder Linux Mint omgaan met een variabel WiFi-kanaal. Hierdoor is er op de computer mogelijk geen WiFi-signaal beschikbaar. Je lost dit probleem op door in de routerinstellingen een vast kanaal te kiezen. Gebruik hiervoor een computer met een werkende internetverbinding. Start een browser op en open de routerinstellingen door het IP-adres van het netwerkapparaat te typen, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Log in met de gebruikersnaam en wachtwoord. De kans is groot dat je deze gegevens ooit van je internetprovider hebt ontvangen. Zoek vervolgens naar de radio-instellingen van de WiFi-verbinding. Staat het kanaalnummer op automatisch? Kies dan een permanent kanaal (afbeelding 6). Meestal heb je keuze tussen dertien kanalen. Bewaar ten slotte de wijzigingen.

 

 Duik in de instellingen van je router en kies een vast kanaalnummer

 

Type netwerkadapter

Heb je bovenstaande suggesties allemaal uitgeprobeerd en heb je nog steeds geen WiFi op je Linux Mint-systeem? De kans is uiterst klein, maar mogelijk is er voor je draadloze netwerkkaart toch een andere aanpak vereist. Het is dan handig om te weten wat voor type netwerkadapter er in de computer zit, zodat je elders naar een oplossing kunt zoeken. Open Terminalvenster via het menu en typ lspci. Druk daarna op Enter. Er verschijnt een waslijst met computerspecificaties (afbeelding 7). Probeer de netwerkadapter te achterhalen en schrijf het typenummer op een briefje. Meestal vind je achter Network controller de gewenste informatie. Gebruik in Google het typenummer als trefwoord in combinatie met Linux Mint om een gepaste oplossing te vinden.

 

 Gebruik het typenummer van de draadloze netwerkadapter en zoek zo nodig op internet naar een oplossing