Linux Mint is een populaire distributie gebaseerd op Ubuntu. Met name overstappers vanaf Windows voelen zich hier direct in thuis. Na installatie kan je direct aan de slag met het persoonlijker maken en het tweaken van instellingen.

Hoewel Linux Mint schoon uit de verpakking prima functioneert, zijn er best nog wat aardige instellingen om te tweaken. Om te beginnen vind je helemaal rechtsonder in beeld (in de buurt van de klok) een schildje met een i daarin. Hoewel het enigszins doet denken aan een virusscanner, leidt het naar iets heel anders. Je kan hier namelijk het updategedrag van Mint instellen. Na een klik op het schild zie je dan ook een serie opties waaruit je kunt kiezen. Ben je echt een complete ‘newbee’ op het vlak van Mint, dan is de eerste optie een goede mogelijkheid. Hierbij worden alle aanbevolen updates geselecteerd en kan je ze met een muisklik doorvoeren. De optie daaronder is net wat voorzichtiger waardoor je toch wat verstand van zaken moet hebben over wat je uiteindelijk wel en niet wilt updaten. De laatste optie is alleen voor ervaren gebruikers bedoeld die niet vies zijn van een door een update geïntroduceerde bug. Meestal niet kiezen dus, tenzij je heel precies weet wat je doet en niet bang bent voor de opdrachtprompt om reparaties uit te voeren. Klik op OK na het maken van je keuze. Mogelijk zie je al meteen wat updates verschijnen door op de knop Bijgewerkte pakketten installeren te klikken wordt de update uitgevoerd. Mogelijk moet je eerst even je gebruikerswachtwoord invoeren, een intermezzo dat uit veiligheidsoverwegingen bij veel systeemacties plaatsvindt en we in de rest van dit artikel verder dan ook niet meer noemen. Je merkt ‘t vanzelf wel als het zover is!

 

Achtergrond en kleuren

Standaard is Linux Mint tegenwoordig van een stemmig grijs verloop voorzien. Ben jij niet iemand die volop geniet van de ‘dark’-hype die tegenwoordig bij besturingssystemen erg populair is, dan kan je het ook wat vrolijker van maken. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op een leeg stukje bureaublad en daarna in het geopende contextmenu op Werkbladachtergrond wijzigen. Onderverdeeld in diverse categorieën kan nu gekozen worden uit een hele serie achtergronden. Als je op een afbeelding klikt, wordt deze direct toegepast wat het vergelijken gemakkelijk maakt. Eventueel kan je ook voor een eigen foto kiezen; klik daarvoor op Afbeeldingen links gevolgd door een klik op de +-knop. Voeg dan je eigen plaatje toe. Overigens is het handig om voorafgaand aan deze actie een digitale foto even voor te bereiden voor achtergrondgebruik. Ofwel: verklein de afbeelding naar de schermresolutie en snijdt één en ander in de juiste beeldverhouding. Foto’s met een resolutie van meer dan 12 Megapixel zijn tegenwoordig de standaard en vreten alleen maar geheugenruimte.

Klik in het venster Achtergronden ook eens op de knop Instellingen. Je kan er nu ook voor kiezen om achtergronden als een diashow weer te geven. En wordt een foto niet schermvullend getoond, dan biedt het selectiemenu achter Fotoverhouding ongetwijfeld uitkomst. Experimenteer met de opties totdat je een mooie oplossing hebt gevonden voor een schermvullende en niet (al te zeer) vervormde afbeelding.

 

Nog veel meer instellingen

Klik in het startmenu op de knop Systeeminstellingen. Behalve dat je hier wederom de mogelijkheid tot het wijzigen van een achtergrond tegenkomt, vinden we nog veel meer interessante opties. Klik op Effecten en je kunt de animaties en effecten van bijvoorbeeld menu’s en vensters helemaal naar eigen smaak instellen. Of schakel ze uit als je ze vervelend vindt of je computer hier te traag voor is. Interessant is Thema’s. Wij hebben net onze bureaublad-achtergrond naar een wolkenlucht met veel blauw gewijzigd. De standaard groene Mint-accenten passen daar eigenlijk niet écht bij. Kies onder Thema’s bij Pictogramman voor Mint-X Blue en doe dit ook bij Bureaublad en Bedieningsknoppen. Het eindresultaat is een veel consistenter geheel.

 

Muis en meer

Uiteraard ontbreken ook instellingen voor de muis niet in Mint. Ben je bijvoorbeeld linkshandig, dan volstaat een klik op Muis om in het daarop geopende venster de schakelaar achter Linkshandig aan te klikken (omgedraaide muisknoppen). Ook weer opgelost. Mocht je het willen, dan kan je hier ook de grootte van de muispijl instellen. Een mogelijkheid die vooral van pas kan komen bij schermen met een erg hoge resolutie. Of gewoon als je je cursor nooit kan terugvinden. Loop vooral de andere aanwezige opties in het venster Systeeminstellingen even rustig door. Grote kans dat je hier zaken aantreft die je wilt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het al dan niet onthouden van recent geopende bestanden (onder Privéleven te vinden). Of kies één van de vele, mooie screensavers onder Schermbeveiliging.

 

Software en lettertypen

Hoewel het installeren van software niet direct onder de noemer systeeminstellingen valt, is het wel interessant om hier toch nog even te melden. Mint beschikt namelijk over een uitgebreide ‘appstore’ met daarin voor elk wat wils. Keurig onderverdeeld in categorieën vind je snel wat je zoekt. Omdat Mint op Ubuntu is gebaseerd, wordt de softwarewinkel vol open source applicaties goed bijgehouden en ontbreken de grote namen, zoals bijvoorbeeld InkScape, Blender en Abword niet. Bijzonder is dat je in Programmabeheer ook lettertypen aantreft. En daarmee past het dan toch weer en beetje bij instellingen, want je zal maar net een specifiek lettertype voor een document nodig hebben.

 

Startmenu

Linksonder in beeld, direct naast de startknop, vind je een setje snelkoppelingen. Om een snelkoppeling aan deze snelstartbalk toe te voegen, klik je met de rechtermuisknop op een programma in het startmenu. Klik vervolgens op Toevoegen aan paneel en klaar.

 

Wat draait er nu eigenlijk?

Soms is je computer ineens niet meer vooruit te branden of is er exorbitant veel harddiskactiviteit gaande. Als je niet direct weet waar die systeembelasting vandaan komt, dan is Systeemmonitor een goede uitkomst. Je vindt dit tooltje in het menu Start onder Beheer. Je ziet nu in één oogopslag welk proces een zware belasting voor je processor vormt. Dat kan een achtergrondtaak zijn, maar natuurlijk ook een geminimaliseerd programma dat een klus aan het uitvoeren is. Je kunt door op de kolomtitel te klikken, sorteren op % CPU. Zo kan je de meeste CPU-tijd vretende processen boven- (of onder-) aanzetten. Door met de rechter muisknoop op één van de kolomtitels te klikken, opent een contextmenu. Hierin zijn nog meer monitoren aan te zetten die vervolgens als een kolommetje verschijnen.

Linux Mint lijkt qua gebruik eigenlijk behoorlijk op Windows, wat overstappen erg gemakkelijk maakt. Vergeet bijvoorbeeld ook vooral niet de rechtermuisknop regelmatig te gebruiken, veel programma’s tonen dan een zeer bruikbaar contextmenu.

 

Kernel-updates

Je zal tijdens het zoeken naar updates ook met enige regelmaat kernel-updates tegenkomen. Die worden in de meest voorzichtige update-settings niet geselecteerd. Ofwel: wil je kernel-updates óók installeren, dan moet je die handmatig aanvinken. Wees niet al te bang voor kernel-updates, meestal leveren die een betere beveiliging op voor het hart van Mint. Bijzonder is dat je na dit soort updates je systeem niet hoeft te herstarten; de oude kernel blijft nog in het werkgeheugen beschikbaar. Toch adviseren wij je met klem om wél een herstart te doen na het updaten van kernel-updates. Als er namelijk iets misgaat met de kernel in het werkgeheugen en deze opnieuw moet worden geladen, dan kán een systeemcrash volgen. Het kan heel lang goed gaan, maar toch…