Google heeft tijdens de eigen ontwikkelaarsconferentie aangekondigd dat het besturingssysteem Chrome OS Linux gaat ondersteunen. Op Chromebooks kunnen gebruikers op termijn Linux-applicaties draaien en Linux-commando’s uitvoeren.

Kan Liu, productmanager van Chrome OS,  zei tegen VentureBeat dat de omgeving voor Linux-applicaties binnen een security sandbox zal worden geplaatst, waarbij de apps op een virtual machine draaien die op Debian is gebaseerd. Dat moet een gebruikerservaring opleveren die vergelijkbaar is met een computer waarop Linux als besturingssysteem is geïnstalleerd. De apps draaien vanuit een Chrome OS-venster.

Het opstarten van de Linux-apps vanuit de launcher is vergelijkbaar met hoe de web-apps en de Android-app op Chromebooks worden opgestart. Volgens een Google-woordvoerder is de virtual machine specifiek voor Chrome OS ontworpen en start deze op in een seconde. De functionaliteit is ook geïntegreerd met andere Chromebook-functies, zodat verschillende vensters kunnen worden gebruikt en bestanden direct kunnen worden geopend vanuit de apps. De bestanden zitten ook in de vm’s, wat het volgens Liu veiliger maakt, omdat bijvoorbeeld malware voor de Linux-omgeving op deze wijze niet de rest van Chrome OS kan aantasten.

Googles eigen Pixelbook krijgt als eerste ondersteuning voor Linux-apps, maar daarna volgen er meer apparaten. De ondersteuning voor Linux-apps op Chromebooks bevindt zich nog in een vroege ontwikkelingsfase. Uiteindelijk moet het voor alle Chromebooks beschikbaar komen, al is daar wel extra bestandsruimte van 300MB voor nodig en een Linux-kernelversie van 4.4 of hoger. De ondersteuning in Chrome OS is niet standaard aanwezig; gebruikers moeten het zelf activeren.