‘True Love Waits’ is meest deprimerende Radiohead-song

Radiohead is niet meteen bekend om zijn meest opgewekte songs. Dat bracht Radiohead-liefhebber en datawetenschapper Charlie Thompson ertoe om een somberheidsindex te bepalen en die te berekenen voor alle nummers van de groep. Hij zette daarvoor de statistische programmeertaal R in en de API’s van Spotify en Genius Lyrics. Zijn doel? De meest deprimerende song van Radiohead vinden. De Spotify API geeft je de valentie van een song, wat in een waarde van 0 tot 1 aangeeft hoe positief een song klinkt. Dat vulde Charlie aan met de teksten van de songs, die hij via de Genius Lyrics API ophaalde. Daarop paste hij dan een sentimentanalyse toe met de hulp van tidytext. Zo berekende hij het aandeel negatieve woorden in elke song. Daarna combineerde hij de muzikale en tekstuele analyse om zo tot een ‘somberheidsindex’ te komen. Het resultaat? ‘True Love Waits’ van het album ‘A Moon Shaped Pool’ is de meest deprimerende song die Radiohead ooit heeft uitgebracht.

http://rcharlie.com/2017-02-16-fitteR-happieR/

Man stuurt epileptogeen plaatje op Twitter

Toen Newsweek-journalist Kurt Eichenwald in een artikel schreef over zijn decennialange strijd tegen epilepsie had hij niet gedacht dat iemand deze kennis tegen hem zou gebruiken. In de maanden na zijn artikel ontving hij op Twitter stroboscopische geanimeerde plaatjes van meer dan veertig Twitter-gebruikers, sommige met de boodschap ‘You deserve a seizure’. Een van de plaatjes leverde Kurt ook effectief een epileptische aanval op die acht minuten lang duurde en waarvan hij nog maanden de na-effecten voelde. Ondertussen is de dader gevonden en gearresteerd voor cyberstalking: een 29-jarige marineveteraan uit Dallas die wraak wilde nemen op Kurt, omdat de journalist kritisch was over president Trump. Dit moet de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een geanimeerde gif juridisch onder de noemer ‘dodelijk wapen’ valt…

Junkie-papegaaien vreten opiumboeren arm

Wie dacht dat wij als enige drugs namen, heeft het fout. In India vormen verslaafde antilopen en papegaaien een grote plaag. De dieren vallen de papavervelden van opiumboeren aan om aan hun shot te komen. Het begon enkele jaren geleden met verslaafde antilopen die de velden zelfs over twee meter hoge omheiningen binnenbraken om de geestverruimende stoffen in de zaaddoos van de slaapbol (Papaver somniferum) te nuttigen. Een paar dieren zijn ooit begonnen met de zaaddozen te eten en werden zo extatisch dat anderen het ook zijn gaan doen. De antilopen beginnen na een goede dosis slaapbol als een gek rond te rennen en vernielen de gewassen van de boeren, die opium uit de zaaddozen winnen voor medische doeleinden. Sinds kort zijn daar ook junkie-papegaaien bijgekomen. Die zijn heel wat moeilijker tegen te houden. Het probleem lost zich daar wel zelf op: de gedrogeerde papegaaien eten zich dood aan opium of worden slachtoffer van roofdieren.

Tem eens een vos

In de late jaren ’50 begonnen Russische wetenschappers een experiment: ze wilden de zilveren vos domesticeren. De zilveren vos, een variant van de rode vos (ik verzin dit niet), is een agressieve en wilde diersoort. Genetici Dmitry Belyaev en Lyudmila Trut wilden hieruit een volgzaam huisdier zoals een hond kweken. De onderzoekers begonnen met jaarlijks het temperament van honderd vossen te testen. Ongeveer een tiental van de kalmste vossen kregen de kans om zich voort te planten. Na enkele generaties aanvaardden sommige van de vossen al gemakkelijker mensen in hun buurt. Twee lieten zich zelfs door een mens oppakken. Snel bleek ook dat de selectie op een volgzaam karakter de vossen uiterlijk veranderden: ze kregen gekrulde staarten, hangende oren, een gevlekte vacht en een jongere gezichtsuitdrukking. De Russen verkopen ondertussen hun vossen om geld bij elkaar te sprokkelen voor het project. Als je zo’n vos koopt, haal je misschien wel een dier in huis dat met zijn staart kwispelt en zich op zijn buik laat aaien, maar verwacht niet dat het als een hond een stok terugbrengt.

Een kunstmatige baarmoeder

Amerikaanse artsen zijn erin geslaagd een foetus van een lammetje vier weken lang in leven te houden in een kunstmatige baarmoeder. De bedoeling van de opstelling is vooral om de overlevingskansen van prematuur geboren lammetjes, en later uiteraard menselijke baby’s, te verhogen. Het lammetje wordt via een keizersnede ter wereld gebracht en dan in een steriele zak geplaatst die gevuld is met een elektrolytvloeistof. Een buisje met zuurstofrijk bloed is aangesloten op de navelstreng van de foetus. De stap van lammetje naar baby is uiteraard nog groot, maar de onderzoekers zien die niet als onoverkomelijk. Ze beginnen binnenkort met een test op mensen en verwachten binnen twee à drie en zeker binnen vijf jaar een kunstmatige baarmoeder toe te passen op baby’s. Dit zou prematuurtjes van 23 weken of jonger hogere overlevingskansen geven, terwijl nu 70 procent van hen een vroeggeboorte niet overleeft.

https://www.nature.com/articles/ncomms15112

LEGO brengt set met een meter lange raket uit

LEGO heeft een speciale set uitgebracht, de NASA Apollo Saturn V. De raket uit het Apollo-programma dat ons naar de maan bracht, is maar liefst een meter hoog. Ze splitst in drie delen, net zoals de echte raket, en zelfs de landingscapsule kan uit de raket. Het aantal steentjes in de set? 1969, het jaartal van de eerste maanlanding. De set is ontworpen door een LEGO-fan en op de website LEGO Ideas voorgesteld. Daar konden andere fans stemmen welke inzendingen LEGO echt zou moeten uitbrengen. De NASA Apollo Saturn V LEGO-set ligt ondertussen voor 120 euro in de winkel.

https://ideas.lego.com/projects/76841

Waarom gaan veters los?

Wetenschappers van de University of California, Berkeley, bogen zich over een belangrijke vraag waarmee iedereen van ons wel eens worstelt: waarom gaan veters na een tijdje lopen toch altijd los, zelfs al strik je ze heel goed? Uit het onderzoek blijkt dat tijdens het lopen, en vooral tijdens het rennen, de krachten van je voetstappen zich vooral uiten aan de losse uiteindes van je veters. Die wapperen daardoor heen en weer, waardoor je veters als het ware door onzichtbare handen losgetrokken worden tegen een onmerkbaar traag tempo. En zodra er voldoende speling is, gaan ze plots in twee of drie stappen volledig los. Uit de test bleek ook dat een platte knoop vijf keer minder kans op losse veters oplevert dan een ‘oudewijvenknoop’.

http://rspa.royalsocietypublishing.org/content/473/2200/20160770

Worm infecteert IoT-apparaten om ze te beveiligen

Het Internet of Things barst uit zijn voegen en levert ons heel wat onveilige apparaten op. Het Mirai-botnet is een voorbeeld van wat er misloopt als je IoT-apparaten niet beveiligt. Helaas is daar niet veel aan te doen, omdat de meeste mensen niet weten dat ze onveilige apparaten kopen en de producenten liever een nieuw gadget uitbrengen dan hun brakke apparaten te patchen. Een slimmerik heeft een oplossing gevonden voor dit probleem: hij heeft zelf een worm ontwikkeld die IoT-apparaten infecteert, maar ze dan beveiligt. De worm Hajime (Japans voor “beginnen”) zoekt kwetsbare apparaten en blokkeert poorten die door Mirai misbruikt worden. Helaas keert het apparaat na een reboot terug naar de kwetsbare toestand. Wie ontwikkelt een worm die de firmware van deze apparaten bijwerkt?

https://www.symantec.com/connect/blogs/hajime-worm-battles-mirai-control-internet-things