Hoe lang duurt het nog voordat al onze data in de cloud staan? Sterft het gebruik van lokale opslag langzamerhand uit en is dat straks alleen nog iets voor nerds?

 

Bewaart u nog geld in een oude sok onder het matras? Af en toe zie je een bericht in de krant dat iemand op die manier een klein fortuin bewaart. Dat is niet meer van deze tijd. Geld bewaar je niet thuis, maar op een bankrekening. Geld dat thuis onder je matras ligt, is niet veilig voor inbrekers en kan bij brand verloren raken. Voor de crisis had een bankrekening ook nog het voordeel van rentevergoeding, maar dat is voorlopig even wat minder. Steeds meer van onze data worden ergens buiten onze invloedssfeer bewaard. Toen iedereen nog gewoon een pc had, begon het met e-mail. Lang voordat het begrip ‘cloud’ was uitgevonden, boden verschillende partijen gratis webmail aan. Wie een computer en een laptop had, of diverse machines, werd verleid om via Dropbox zijn bestanden te synchroniseren. De fabrikanten van onze apparatuur verleiden ons stapje voor stapje om onze data extern te plaatsen. Smartphones en tablets bieden een naadloze integratie met online opslag en een even naadloze integratie met de diensten van Twitter en Facebook. Foto’s die je met deze apparaatjes maakt, worden online voor je opgeslagen. Zodat je ze makkelijk kunt delen met andere apparaten, meestal wel beperkt tot een enkel ecosysteem. Daarnaast zijn er veel online diensten die graag je gegevens beheren. Voor notities is er Evernote; voor tekstdocumenten en spreadsheets is er Google Drive; filmpjes zet je op You- Tube. Ook voor je vakantiefoto’s staan de online aanbieders in de rij. Google geeft met de Chromebooks een goed voorbeeld van de toekomstige manier van werken. Die leunt volledig op de cloud, niet alleen voor je data. Op een Chromebook installeer je geen software, hooguit wat browserextensies. De rest doe je in de cloud. Geld thuis bewaren omdat je de bank niet vertrouwt, vinden we als iets wat hoort in de tijd van Charlie Chaplin. Zou men binnenkort mensen die zelf hun bestanden thuis op een harde schijf bewaren, ook zo excentriek vinden? Misschien ben ik te veel van de oude stempel, maar ik heb eigenlijk toch het liefst mijn data thuis op mijn eigen Linux-servertje…..

 

Matto Fransen is controller. Van 1998 tot 2003 zat hij in het bestuur van de NLLGG. Hij schrijft bijna vanaf het begin een column voor Linux Magazine.