Als onderdeel van het project Fedora.next komt de Linux-distributie Fedora nu in drie producten: Cloud, Server en Workstation. Elk van die producten bouwt voort op een basisverzameling pakketten, zodat ze dezelfde versies hebben van de kernel, systemd, rpm, Yum, Anaconda enzovoort. Voor Fedora 21 Cloud zijn er images beschikbaar, die je op een private cloud zoals OpenStack draait, evenals images voor publieke clouds, zoals Amazon Web Services. Er is ook een image om in een Docker-container te draaien. De kernel is bovendien gesplitst in een basispakket en een pakket met extra drivers. Dat laatste pakket is in de cloud niet nodig, waardoor de cloudimages nu 10% kleiner zijn. Verder is Fedora 21 de eerste versie, die een minimaal besturingssysteem aanbiedt om Docker-images te draaien: het Atomic Project.

Fedora 21 Server is daarentegen ideaal om als webserver, fileserver of andere server te functioneren. Met Rolekit krijgen serverbeheerders een consistente interface om pakketten te configureren voor specifieke serverrollen. Een van de beschikbare rollen is die van Linux domain controller, waarbij FreeIPA gebruikt wordt. Met Cockpit configureer en monitor je via een webinterface je servers. En OpenLMI is een remote management system gebaseerd op DMTF-CIM.

Fedora 21 Workstation tot slot, is bedoeld voor laptops en desktops. Als desktomgeving gebruikt die versie GNOME 3.14. Wayland is beschikbaar als technology preview. Met DevAssistant zet je snel een ontwikkelomgeving op, inclusief allerlei dependencies. Andere desktopomgevingen dan GNOME zijn uiteraard ook beschikbaar. Zo zijn er ISO-images voor diverse Fedora Spins, bijvoorbeeld met KDE Frameworks 5 of MATE 1.8.

AFBEELDING: Screenshot-from-2014-11-03-222644.png

http://fedoraproject.org/